COVID-19 a sektor rolno- spożywczy – co proponuje KE?
COVID-19 a sektor rolno-spożywczy – sytuacja na przestrzeni kilku tygodni nie uległa poprawie. Problemy spowodowane kryzysem nie opuszczają producentów mleka, mięsa, owoców i warzyw. Samorządy rolnicze, producenci i hodowcy apelowali do władz polskich i unijnych o natychmiastowe wsparcie. Nadzieja na poprawę sytuacji pojawiła się, ponieważ KE oferuje wsparcie dla sektorów, które najbardziej odczuły kryzys związany z koronawirusem.
Spis treści
Propozycje KE dla sektora rolno-spożywczego
Komisarz ds. rolnictwa Janusz Wojciechowski przedstawił nowe propozycje KE mające zapewnić stabilizację rynku i cen, a także bezpieczeństwo żywnościowe. COVID a sektor rolno – spożywczy nie następuje poprawa, dlatego Komisja Europejska proponuje:
- dopłaty do prywatnego przechowywania produktów dla sektora mlecznego i mięsa
- większą elastyczność dla sektorów owoców, warzyw i wina
- zezwolenia dla rolników na korzystanie z odstępstw od reguł konkurencji
- pomoc dla prywatnego przechowywania mleka w proszku, niektórych typów sera i masła – spowoduje to zdjęcie wolumenu produktów mlecznych z rynku na okres 90 – 180 dni (masło, mleko w proszku) i 60 – 180 dni dla sera
COVID-19 a sektor rolno – spożywczy – kolejnym branżom KE oferuje:
- pomoc dla prywatnego przechowywania wołowiny, mięsa owczego i z kóz na okres min. 100-150 dni
- większą elastyczność w zakresie kontroli np. w zakresie przyznawania kar administracyjnych
- nowe 2 rodzaje wsparcia dla sektora wina: destylacji interwencyjnej i pomocy na przechowywanie kryzysowe
- elastyczność w odniesieniu do zielonych zbiorów
COVID-19 a sektor rolno – spożywczy – producenci drobiu bez wsparcia?
Jak można zauważyć propozycje KE w ramach COVID-19 a sektor rolno – spożywczy nie dotyczą drobiarstwa. Z tego powodu, poseł Krzysztof Jurgiel skierował do komisarza 3 pytania następującej treści:
- Producenci drobiu proszą o odpowiedź, dlaczego mimo tego, że sektor został poważnie dotknięty kryzysem, nie został on włączony do pakietu środków Komisji?
- Producenci ograniczają swoją produkcję, czy komisarz może zatem wyjaśnić, w jaki sposób w tej sytuacji Komisja dostosuje import z krajów trzecich?
- Czy zostaną uruchomione art. 219, 221 i 222 rozporządzenia o wspólnej organizacji rynków w stosunku do drobiu?
Komisarz Wojciechowski podkreślił, że KE musi ustalić priorytety wprowadzając powyższe rozwiązania, ze względu na ograniczony budżet. Aczkolwiek, KE w dalszym ciągu rozpatruje propozycje zgłoszone przez Parlament, bądź zainteresowane strony.
Obserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!