COVID-19 a sektor rolno- spożywczy – co proponuje KE?

COVID-19 a sektor rolno-spożywczy – sytuacja na przestrzeni kilku tygodni nie uległa poprawie. Problemy spowodowane kryzysem nie opuszczają producentów mleka, mięsa, owoców i warzyw. Samorządy rolnicze, producenci i hodowcy apelowali do władz polskich i unijnych o natychmiastowe wsparcie. Nadzieja na poprawę sytuacji pojawiła się, ponieważ KE oferuje wsparcie dla sektorów, które najbardziej odczuły kryzys związany z koronawirusem.

Reklama

Propozycje KE dla sektora rolno-spożywczego

Komisarz ds. rolnictwa Janusz Wojciechowski przedstawił nowe propozycje KE mające zapewnić stabilizację rynku i cen, a także bezpieczeństwo żywnościowe. COVID a sektor rolno – spożywczy nie następuje poprawa, dlatego Komisja Europejska proponuje:

  • dopłaty do prywatnego przechowywania produktów dla sektora mlecznego i mięsa
  • większą elastyczność dla sektorów owoców, warzyw i wina
  • zezwolenia dla rolników na korzystanie z odstępstw od reguł konkurencji
  • pomoc dla prywatnego przechowywania mleka w proszku, niektórych typów sera i masła – spowoduje to zdjęcie wolumenu produktów mlecznych z rynku na okres 90 – 180 dni (masło, mleko w proszku) i 60 – 180 dni dla sera

COVID-19 a sektor rolno – spożywczy – kolejnym branżom KE oferuje:

  • pomoc dla prywatnego przechowywania wołowiny, mięsa owczego i z kóz na okres min. 100-150 dni
  • większą elastyczność w zakresie kontroli np. w zakresie przyznawania kar administracyjnych
  • nowe 2 rodzaje wsparcia dla sektora wina: destylacji interwencyjnej i pomocy na przechowywanie kryzysowe
  • elastyczność w odniesieniu do zielonych zbiorów

COVID-19 a sektor rolno – spożywczy – producenci drobiu bez wsparcia?

Jak można zauważyć propozycje KE w ramach COVID-19 a sektor rolno – spożywczy nie dotyczą drobiarstwa. Z tego powodu, poseł Krzysztof Jurgiel skierował do komisarza 3 pytania następującej treści:

  • Producenci drobiu proszą o odpowiedź, dlaczego mimo tego, że sektor został poważnie dotknięty kryzysem, nie został on włączony do pakietu środków Komisji?
  • Producenci ograniczają swoją produkcję, czy komisarz może zatem wyjaśnić, w jaki sposób w tej sytuacji Komisja dostosuje import z krajów trzecich?
  • Czy zostaną uruchomione art. 219, 221 i 222 rozporządzenia o wspólnej organizacji rynków w stosunku do drobiu?

Komisarz Wojciechowski podkreślił, że KE musi ustalić priorytety wprowadzając powyższe rozwiązania, ze względu na ograniczony budżet. Aczkolwiek, KE w dalszym ciągu rozpatruje propozycje zgłoszone przez Parlament, bądź zainteresowane strony.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 5 / 5. Liczba głosów 2

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *