Czosnek w żywieniu drobiu: poznaj 15 zalet jego stosowania!
Czosnek w żywieniu drobiu jest stosowany powszechnie jako dodatek do mieszanek paszowych. Posiada wiele cennych właściwości, dzięki którym możemy poprawić efektywność produkcji i zaoszczędzić na preparatach weterynaryjnych. Sprawdź, jakie funkcje pełni czosnek w paszach dla drobiu!
Czosnek w żywieniu drobiu, podobnie jak wiele innych naturalnych dodatków ziołowych, korzystanie wpływa na funkcjonowanie organizmu, dzięki czemu poprawiamy efektywność i opłacalność produkcji. Przede wszystkim jest naturalnym antybiotykiem, którym możemy zastąpić preparaty farmakologiczne.
– Wyniki wielu badań donoszą, że czosnek, stosowany jako dodatek do diety drobiu, wpływa na poprawę parametrów produkcyjnych i zdrowotnych ptaków. Dodatkowo czosnek może być stosowany w celu poprawy jakości produktu końcowego, gdyż m.in. wpływa na poprawę stabilności oksydacyjnej mięsa, obniżenie poziomu cholesterolu w jajach i mięsie, a także może poprawiać profil kwasów tłuszczowych w tych produktach – mówi dr inż Iwona Skomorucha z Instytutu Zootechniki Państwowego Instytutu Badawczego w Balicach.
W badaniach naukowych potwierdzono, że czosnek wpływa na obniżenie zawartości cholesterolu w jajach i mięsie.
Czosnek posiada wysokie stężenie substancji aktywnych, działających w różnoraki sposób. M.in. jest stosowany jako naturalny antybiotyk, czyli charakteryzuje się działaniem bakteriobójczym. W badaniach naukowych potwierdzono, że czosnek w żywieniu drobiu działa również przeciwgrzybiczo oraz przeciwpasożytniczo. Można wykorzystać go w leczeniu schorzeń wywołanych przez bakterie, wirusy i grzyby, ale również profilaktycznie, ponieważ działa przeciwzapalnie. Ponadto stymuluje odporność poprzez pobudzanie aktywności układu immunologicznego. Udowodniono również, że neutralizuje i usuwa z organizmu substancje toksyczne. Czosnek w żywieniu drobiu, stosowany codziennie poprawia wykorzystanie paszy na kg przyrostu u brojlerów, jednocześnie zwiększając przyrosty dzienne, poprawia nieśność oraz reguluje procesy trawienne u niosek.
Najczęstsze schorzenia drobiu związane są z układem oddechowym, pokarmowym oraz kostnym (zapalenia stawów, obrzęki). Czosnek dzięki swoim właściwościom zabezpiecza wszystkie z wymienionych układów. Charakteryzuje się również działaniem przeciwbiegunkowym oraz zmniejszającym stres. W badaniach naukowych potwierdzono, że czosnek wpływa na obniżenie zawartości cholesterolu w jajach i mięsie, co znacząco wpływa na zachęcenie konsumenta do spożywania produktów zdrowszych od hodowców stosujących czosnek w żywieniu drobiu.
Przeczytaj artykuł ekspertów: Żywienie drobiu: formy i źródła składników mineralnych
Poznaj zalety innych ziół w paszach: