Czy warto zastosować inokulanty do zakiszania?
Produkcja pasz objętościowych o wysokiej wartości jest gwarancją lepszych parametrów mleka, tłuszczu i białka. Aby uzyskać takie parametry paszy, warto w procesie jej produkcji zastosować inokulanty do zakiszania. Dowiedz się więc, jakie będą najwłaściwsze.
Zakiszanie pasz objętościowych to najlepsza metoda na przedłużenie ich trwałości. Jakie inokulanty do zakiszania zastosować, aby uzyskać najlepszą kiszonkę.
Spis treści
Jak przygotować wysokiej jakości kiszonkę?
Branża rolnicza i hodowlana rozwijają się na tyle dynamicznie, że stosowanie coraz nowszych rozwiązań staje się koniecznością. Produkcja pasz objętościowych o wysokiej wartości jest gwarancją lepszych parametrów mleka, tłuszczu i białka. Ma to bezpośrednie przełożenie na jakość i w rezultacie cenę mleka.
Zakiszanie pasz objętościowych to najlepsza metoda na przedłużenie ich trwałości.
Wbrew pozorom przygotowanie wysokiej jakości kiszonki nie należy do łatwych zadań. O jej wartości decyduje kilka czynników, między innymi:
- wybór odpowiedniej odmiany,
- zbiór w terminie,
- długość cięcia,
- czystość zebranego materiału,
- proces zakiszania.
Dlatego w procesie konserwacji roślin warto zastosować inokulanty do zakiszania, które mają pozytywny wpływ na przebieg fermentacji.
Inokulanty do zakiszania — czyli co to takiego?
Inokulanty to produkty zaliczane do grupy biologicznych dodatków, zawierające wyselekcjonowane szczepy bakterii kwasu mlekowego. Produkty lepszej jakości zawierają dodatkowo enzymy. Szlachetne szczepy, najbardziej pożądane w procesie kiszenia, występują na roślinach w niewielkiej ilości. Dlatego konieczne jest wspomaganie procesu fermentacji dodatkiem bakterii kwasu mlekowego.
W skład inokulantów wchodzą odpowiednio wyselekcjonowane szczepy bakterii z rodzajów:
- Lactobacillus,
- Pediococcus,
- Enterococcus.
Wyżej wymienione bakterie posiadają właściwości potrzebne do przeprowadzenia homofermentatywnej lub heterofermentatywnej fermentacji.
Inokulanty do zakiszania — w jakim celu?
Zadaniem inokulantów jest znaczące obniżenie strat wartości zakiszanej paszy poprzez:
- obniżenie straty suchej masy,
- hamowanie rozwoju drożdży i niepożądanych bakterii,
- obniżenie pH,
- obniżenie degradacji białka,
- produkcję kwasu mlekowego już w warunkach tlenowych,
- wykorzystanie szerokiego zakresu rozkładanych węglowodanów,
- szybkie namnażanie się pożądanych bakterii.
Niektóre szczepy bakterii kwasu mlekowego mają korzystny wpływ na pobranie paszy przez zwierzęta i na przyswajalność składników co bezpośrednio przekłada się na wydajność stada.
Enzymy wchodzące w skład inokulantów mają na celu umożliwienie bakteriom dostępu do składników pokarmowych zawartych w zakiszanym materiale. Szczególnie do cukrów występujących w roślinach. Niektóre bakterie potrafią same syntetyzować enzymy. Takie właściwości ma m.in. szczep bakterii fermentacji mlekowej Lactobacillus plantarum, który syntetyzuje enzym rozkładający ksylany i glukany.
Jak uniknąć strat w produkcji kiszonki?
Wynikiem zastosowania inokulantów o zróżnicowanym składzie szczepów bakteryjnych jest wysoka produkcja kwasu mlekowego przy stosunkowo szybkim obniżeniu pH w początkowej fazie fermentacji. Poza tym także w jej końcowej fazie, gdy odczyn pH spada poniżej 4,0 (w takim pH może funkcjonować szczep Lactobacillus plantarum). Dodatek inokulantu zapobiega więc namnażaniu się niepożądanej flory bakteryjnej w zakiszanym materiale, co pozytywnie odbija się na stabilności tlenowej kiszonki po jej otwarciu oraz zapobiega stratom.
Jednak ważna jest odpowiednia koncentracja bakterii w zakiszaczu, gdyż pozwala na zdominowanie przez nie procesu zakiszania.
Prawidłowe stosowanie dodatków kiszonkarskich wiąże się z przestrzeganiem zaleceń producenta. Ponieważ spełnienie tych wymagań jest warunkiem koniecznym do osiągnięcia wysokiej jakości pasz i wymiernym wynikiem ekonomicznym w hodowli bydła mlecznego.
Poza tym trzeba mieć na uwadze, że żaden dodatek, nawet najlepszy, nie poprawi błędów czy to na poziomie organizacyjnym, czy też związanych z brakiem przestrzegania podstawowych zasad dobrej praktyki kiszonkarskiej.
Podsumowanie — ważna stabilność kiszonki
Należy pamiętać, że decydującą rolę w utrzymaniu opłacalności produkcji odgrywa prawidłowo przygotowany i zabezpieczony materiał roślinny. Zastosowane inokulanty do zakiszania znacząco poprawiają jakość skarmianych kiszonek, a stabilność zakiszonej paszy jest gwarantem dostępu do jednorodnej paszy.
Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.
Obserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!