Dezynfekcja kurnika i chlewni: jak przeprowadzić ją prawidłowo?
Populacja trzody i drobiu w ostatnich miesiącach była zagrożona przez choroby zakaźne, takie jak afrykański pomór świń czy ptasia grypa.
Powstała sytuacja zmusza hodowców do poprawy zasad bioasekuracji, aby zahamować rozprzestrzenianie chorób w dalsze rejony kraju. Skupienie się nad właściwą kontrolą środowiska i wdrożenie konkretnych działań bioasekuracyjnych, w tym dobrze przeprowadzonej dezynfekcji, ograniczy występowanie chorób na fermie i strat w produkcji.
Problemem na polskich fermach jest nieskutecznie przeprowadzana dezynfekcja budynków inwentarskich z pominięciem wielu ważnych aspektów. Wśród nich wyróżnić można np. odpowiednie stężenie środków do odkażania, stosowanie ich w nieodpowiedniej temperaturze pomieszczenia, ale również niedokładne wcześniejsze sprzątanie i mycie. Dobór odpowiedniego środka do dezynfekcji kurnika i chlewni jest bardzo ważny, ponieważ zależy od wielu czynników, wpływających na jego skuteczność.
Spis treści
Jak powinna wyglądać prawidłowo przeprowadzona dezynfekcja kurnika i chlewni?
Przygotowanie budynku inwentarskiego do mycia i dezynfekcji
Przygotowanie budynku rozpoczynamy od wyprowadzenia zwierząt z obiektu, usunięcia ruchomego wyposażenia, ale również ściółki, odchodów, pozostałości paszy, pajęczyn i kurzu. Należy zwrócić uwagę na trudno dostępne miejsca, takie jak szczeliny przy oknach, wentylacji oraz spodnie elementy karmideł i poideł. Są to miejsca, gdzie zazwyczaj jest ciemno, wilgotno i ciepło – czyli panują idealne warunki do rozwoju drobnoustrojów.
Mycie preparatem myjącym
Po etapie tzw. „czyszczenia na sucho” można przejść do mycia. Najbardziej efektywne i uzasadnione ekonomicznie jest stosowanie do mycia detergentów po uprzednim namaczaniu powierzchni zimną wodą. Najlepszą metodą nakładania detergentu jest pianowanie. Brud i resztki piany należy spłukać zimną wodą pod ciśnieniem. Mycie budynku inwentarskiego, usuwa znaczną część drobnoustrojów i zwiększa skuteczność dezynfekcji.
– Błędem podczas dezynfekcji w budynkach inwentarskich jest nieużywanie specjalistycznych preparatów myjących. Podstawą dezynfekcji jest mycie środkami myjącymi, nie samą wodą. Podczas przygotowania powierzchni do dezynfekcji odbywa się największa redukcja drobnoustrojów, od wywożenia obornika, poprzez czyszczenie powierzchni w tym ścian i sufitów i w końcu mycie – tłumaczy lek. wet. Jacek Chaczyński, Senior Key Account Manager firmy BAYER. – Mycie powinno się odbywać kilku etapowo!
Czyszczenie „na sucho”:
- czyszczenie i dezynfekcja systemów pojenia.
Mycie:
- namaczanie,
- pianowanie detergentem lub natrysk,
- usuwanie brudu strumieniem wody pod ciśnieniem.
Dezynfekcja właściwa
Dezynfekcja kurnika i chlewni, czy innego budynku gospodarskiego, powinna być przeprowadzana na suchej powierzchni. Głównie dlatego, że dezynfekując powierzchnię mokrą, zmniejszamy stężenie preparatu, a tym samym skuteczność działania stosowanego środka.
Nanoszenie roztworu środka dezynfekującego (do rutynowej dezynfekcji należy wykonać roztwór o stężeniu 1% czyli 10 g preparatu na 1 l wody) może odbywać się przy pomocy opryskiwacza lub myjki ciśnieniowej w formie polewania, rozprowadzając ok. 300 ml roztworu na 1m2. Należy przy tym zabiegu pamiętać o temperaturze wody, temperaturze powierzchni oraz powietrza.
W celu obliczenia powierzchni całkowitej wraz ze ścianami i sufitem należy pomnożyć powierzchnię podłogi przez 2,5. | ||
Powierzchnia do odkażenia | Całkowita ilość roztworu preparatu Virkon® S | 1:100 |
50 m2 | 15 l | 150 g |
100 m2 | 30 l | 300 g |
500 m2 | 150 l | 1500 g |
1000 m2 | 300 l | 3000 g |
2500 m2 | 750 l | 7500 g |
Dobór odpowiedniego środka dezynfekcyjnego
Na rynku jest bardzo wiele środków do dezynfekcji kurnika i chlewni. Zyskują popularność, ponieważ choroby trzody i drobiu stanowią realne zagrożenie. Jakim kryterium kierować się podczas doboru takiego preparatu? Jest kilka cech, na które warto zwrócić uwagę. Dobrym przykładem środka dezynfekcyjnego, który spełnia wszystkie – wymienione poniżej – kryteria jest Virkon® S firmy BAYER.
1. Szerokie spektrum działania na drobnoustroje
Przeprowadzono ponad 100 niezależnych badań w celu stwierdzenia skuteczności wirusobójczej oraz 400 w celu stwierdzenia bakteriobójczej skuteczności preparatu Virkon® S.
2. Czas działania
Każdy środek dezynfekcyjny wymaga określonego czasu do redukcji drobnoustrojów. Czas działania Virkonu® S jest bardzo krótki, w porównaniu z innymi preparatami.
Z badań wynika, że VIRCON S redukuje wirusa ptasiej grypy po 1 minucie. (*Potwierdzają to ostatnie badania wykonane w marcu 2016 na zlecenie firmy Chemours Company FC.LLC w Accuratus Lab Services w Stanach Zjednoczonych)
3. Zakres temperatur
Środek dezynfekcyjny powinien być skuteczny zarówno w wysokiej, jak i niskiej temperaturze budynku!
Większość środków działa prawidłowo w pomieszczeniu w temperaturze ok. 15°C. Kolejną zaletą preparatu Virkon® S jest potwierdzona skuteczność redukcji drobnoustrojów w niskiej temperaturze, czyli w 4°C. Natomiast dodatek 10% glikolu propylenowego powoduje, że jest on skuteczny nawet w -10°C.
4. Biobezpieczeństwo działania środka dezynfekującego
Virkon® S jest produktem biodegradowalnym, tzn. rozkłada się w środowisku do dwutlenku węgla i wody, dlatego po wykonanej dezynfekcji nie musimy go spłukiwać.
Niewiele osób zwraca uwagę na to, co pozostaje w budynku po dezynfekcji. W tym zabiegu chodzi o to, aby przyniósł on wymierną korzyść. Jeżeli preparat zredukuje wszystkie drobnoustroje, ale w kurniku, czy chlewni pozostaną substancje toksyczne, to może wpłynąć to bardzo negatywnie na wprowadzone do obiektu zwierzęta. Zwierzęta mogą wejść do budynku już po wyschnięciu, czyli po ok. 30 minutach od zastosowania Virkon® S, co jest bardzo dużą zaletą.
- Środek dezynfekcyjny nie powinien korodować z elementami wyposażenia. Virkon® S ma takie same właściwości korodujące jak woda.
- Szerokie zastosowanie – dezynfekcja budynków, wyposażenia, ziemi wokół budynku, samochodów, stosowanie do dezynfekcji obuwia, mat dezynfekcyjnych i basenów przejazdowych.
Stosując Virkon® S jako środek do dezynfekcji obuwia w pojemnikach ustawionych przed kurnikiem czy chlewnią, możemy wykorzystać różowy kolor roztworu jako miernik jego przydatności do użycia. Jeśli zmieni barwę na szarożółtą, to znaczy, że nie jest już aktywny i należy go wymienić. Jeżeli roztwór nie jest zabrudzony i nie oddziałuje na niego warunki środowiska, może być aktywny nawet do 5–7 dni (przy silnym zabrudzeniu, deszczu, błocie zalecana jest wymiana co 3–4 dni).
Błędem podczas dezynfekcji w budynkach inwentarskich jest nieużywanie specjalistycznych preparatów myjących.
Końcowy etap dezynfekcji kurnika i chlewni
Końcowym etapem dezynfekcji budynków inwentarskich jest zamgławianie. Opisanych wcześniej działań nie można zastąpić tylko zamgławianiem, które jest końcowym etapem prawidłowo wykonanej dezynfekcji.
Ponadto niezależnie od tego, czy w w chlewni lub kurniku wykryto groźne choroby zakaźne czy nie, dezynfekcję należy przeprowadzać w systemie pomieszczenie puste-pełne i dbać o codzienne rutynowe działania jak dezynfekcja rąk, obuwia, pojazdów itd. Chcąc spełnić wymogi, ale również zabezpieczyć nasze stada, musimy stosować podstawowe zasady bioasekuracji, a w tym dezynfekcję!
Virkon® S to naprawdę środek godny polecenia. Korzystajmy ze środków mądrze i wybierajmy te najlepsze, bo naprawdę warto.
Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.