Dezynfekcja kurnika i chlewni: jak przeprowadzić ją prawidłowo?

Dezynfekcja kurnika i chlewni: jak przeprowadzić ją prawidłowo?

Bioasekuracja to rodzaj prewencji, dzięki której zabezpieczymy stada przed ASF i wirusem ptasiej grypy. Jaki środek wybrać do dezynfekcji?

Populacja trzody i drobiu w ostatnich miesiącach była zagrożona przez choroby zakaźne, takie jak afrykański pomór świń czy ptasią grypę. Powstała sytuacja zmusza hodowców do poprawy zasad bioasekuracji, aby zahamować rozprzestrzenianie chorób w dalsze rejony kraju. Skupienie się nad właściwą kontrolą środowiska i wdrożenie konkretnych działań bioasekuracyjnych, w tym dobrze przeprowadzonej dezynfekcji, ograniczy występowanie chorób na fermie i strat w produkcji.

Problemem na polskich fermach jest nieskutecznie przeprowadzana dezynfekcja budynków inwentarskich z pominięciem wielu ważnych aspektów. Wśród nich wyróżnić można np. odpowiednie stężenie środków do odkażania, stosowanie ich w nieodpowiedniej temperaturze pomieszczenia, ale również niedokładne wcześniejsze sprzątanie i mycie. Dobór odpowiedniego środka do dezynfekcji kurnika i chlewni jest bardzo ważny, ponieważ zależy od wielu czynników, wpływających na jego skuteczność.

Jak powinna wyglądać prawidłowo przeprowadzona dezynfekcja kurnika i chlewni?

Przygotowanie budynku inwentarskiego do mycia i dezynfekcji

dezynfekcja chlewni

Mycie chlewni powinno odbywać się kilku etapowo. (fot. AgroFoto.pl, użytkownik: adam882)

Przygotowanie budynku rozpoczynamy od wyprowadzenia zwierząt z obiektu, usunięcia ruchomego wyposażenia, ale również ściółki, odchodów, pozostałości paszy, pajęczyn i kurzu. Należy zwrócić uwagę na trudno dostępne miejsca, takie jak szczeliny przy oknach, wentylacji oraz spodnie elementy karmideł i poideł. Są to miejsca, gdzie zazwyczaj jest ciemno, wilgotno i ciepło – czyli panują idealne warunki do rozwoju drobnoustrojów.

Mycie preparatem myjącym

Po etapie tzw. „czyszczenia na sucho” można przejść do mycia. Najbardziej efektywne i uzasadnione ekonomicznie jest stosowanie do mycia detergentów po uprzednim namaczaniu powierzchni zimną wodą. Najlepszą metodą nakładania detergentu jest pianowanie. Brud i resztki piany należy spłukać zimną wodą pod ciśnieniem. Mycie budynku inwentarskiego, usuwa znaczną część drobnoustrojów i zwiększa skuteczność dezynfekcji.

– Błędem podczas dezynfekcji w budynkach inwentarskich jest nieużywanie specjalistycznych preparatów myjących. Podstawą dezynfekcji jest mycie środkami myjącymi, nie samą wodą. Podczas przygotowania powierzchni do dezynfekcji odbywa się największa redukcja drobnoustrojów, od wywożenia obornika, poprzez czyszczenie powierzchni w tym ścian i sufitów i w końcu mycie – tłumaczy lek. wet. Jacek Chaczyński, Senior Key Account Manager firmy BAYER. –  Mycie powinno się odbywać kilku etapowo!

dezynfekcja kurnika

Przed dezynfekcją właściwą należy przygotować roztwór roboczy o odpowiednim stężeniu. (fot. Dagmara Kowalska, FAP Sales Channel Lead, Bayer)

Czyszczenie „na sucho”:

  1. czyszczenie i dezynfekcja systemów pojenia.

Mycie:

  1. namaczanie,
  2. pianowanie detergentem lub natrysk,
  3. usuwanie brudu strumieniem wody pod ciśnieniem.
ulotka virkon s

Virkon® S to środek dezynfekcyjny zwalczający bakterie i wirusy. Redukuje wirus ptasiej grypy i afrykańskiego pomoru świń. (fot. Bayer)

Dezynfekcja właściwa

Dezynfekcja kurnika i chlewni, czy innego budynku gospodarskiego, powinna być przeprowadzana na suchej powierzchni. Głównie dlatego, że dezynfekując powierzchnię mokrą, zmniejszamy stężenie preparatu, a tym samym skuteczność działania stosowanego środka.

Nanoszenie roztworu środka dezynfekującego (do rutynowej dezynfekcji należy wykonać roztwór o stężeniu 1% czyli 10 g preparatu na 1 l wody) może odbywać się przy pomocy opryskiwacza lub myjki ciśnieniowej w formie polewania, rozprowadzając ok. 300 ml roztworu na 1m2. Należy przy tym zabiegu pamiętać o temperaturze wody, temperaturze powierzchni oraz powietrza.

Tabela rozcieńczeń do odkażania powierzchni
W celu obliczenia powierzchni całkowitej wraz ze ścianami i sufitem należy pomnożyć powierzchnię podłogi przez 2,5.
Powierzchnia do odkażeniaCałkowita ilość roztworu preparatu Virkon® S1:100
50 m215 l150 g
100 m230 l300 g
500 m2150 l1500 g
1000 m2300 l3000 g
2500 m2750 l7500 g

Dobór odpowiedniego środka dezynfekcyjnego

Na rynku jest bardzo wiele środków do dezynfekcji kurnika i chlewni. Zyskują popularność, ponieważ choroby trzody i drobiu stanowią realne zagrożenie. Jakim kryterium kierować się podczas doboru takiego preparatu? Jest kilka cech, na które warto zwrócić uwagę. Dobrym przykładem środka dezynfekcyjnego, który spełnia wszystkie – wymienione poniżej – kryteria jest Virkon® S firmy BAYER.

1. Szerokie spektrum działania na drobnoustroje

Przeprowadzono ponad 100 niezależnych badań w celu stwierdzenia skuteczności wirusobójczej oraz 400 w celu stwierdzenia bakteriobójczej skuteczności preparatu Virkon® S.

dezynfekcja kurnika i chlewni VIRKON S

Virkon® S jest dostępny w 3 gramaturach: 200 g, 5 kg i 10 kg. (fot. Bayer)

2. Czas działania

Każdy środek dezynfekcyjny wymaga określonego czasu do redukcji drobnoustrojów. Czas działania Virkonu® S jest bardzo krótki, w porównaniu z innymi preparatami.

Z badań wynika, że VIRCON S redukuje wirusa ptasiej grypy po 1 minucie. (*Potwierdzają to ostatnie badania wykonane w marcu 2016 na zlecenie firmy Chemours Company FC.LLC w Accuratus  Lab Services w Stanach Zjednoczonych)

3. Zakres temperatur

Środek dezynfekcyjny powinien być skuteczny zarówno w wysokiej, jak i niskiej temperaturze budynku!

Większość środków działa prawidłowo w pomieszczeniu w temperaturze ok. 15°C. Kolejną zaletą preparatu Virkon® S jest potwierdzona skuteczność redukcji drobnoustrojów w niskiej temperaturze, czyli w 4°C. Natomiast dodatek 10% glikolu propylenowego powoduje, że jest on skuteczny nawet w -10°C.

pisklęta

Virkon® S rozkłada się do dwutlenku węgla i wody. Po przeprowadzonej dezynfekcji i wyschnięciu budynku oraz sprzętu można wprowadzać nową obsadę. (fot. AgroFoto.pl, użytkownik: robe237)

4. Biobezpieczeństwo działania środka dezynfekującego

Virkon® S jest produktem biodegradowalnym, tzn. rozkłada się w środowisku do dwutlenku węgla i wody, dlatego po wykonanej dezynfekcji nie musimy go spłukiwać.

Niewiele osób zwraca uwagę na to, co pozostaje w budynku po dezynfekcji. W tym zabiegu chodzi o to, aby przyniósł on wymierną korzyść. Jeżeli preparat zredukuje wszystkie drobnoustroje, ale w kurniku, czy chlewni pozostaną substancje toksyczne, to może wpłynąć to bardzo negatywnie na wprowadzone do obiektu zwierzęta. Zwierzęta mogą wejść do budynku już po wyschnięciu, czyli po ok. 30 minutach od zastosowania Virkon® S, co jest bardzo dużą zaletą.

  • Środek dezynfekcyjny nie powinien korodować z elementami wyposażenia. Virkon® S ma takie same właściwości korodujące jak woda.
  • Szerokie zastosowanie – dezynfekcja budynków, wyposażenia, ziemi wokół budynku, samochodów, stosowanie do dezynfekcji obuwia, mat dezynfekcyjnych i basenów przejazdowych.
dezynfekcja obuwia

Dezynfekcja obuwia preparatem Virkon® S: 1) Obuwie zanurzyć w wiadrze z roztworem Virkon® S; 2) Szorować miękką szczotką; 3) Cały but wraz z podeszwą powinien być dokładnie wyszorowany; 4) Upewniamy się, czy kalosze są całkowicie czyste. (fot. Dagmara Kowalska, FAP Sales Channel Lead, Bayer)

Stosując Virkon® S jako środek do dezynfekcji obuwia w pojemnikach ustawionych przed kurnikiem czy chlewnią, możemy wykorzystać różowy kolor roztworu jako miernik jego przydatności do użycia. Jeśli zmieni barwę na szarożółtą, to znaczy, że nie jest już aktywny i należy go wymienić. Jeżeli roztwór nie jest zabrudzony i nie oddziałuje na niego warunki środowiska, może być aktywny nawet do 5–7 dni (przy silnym zabrudzeniu, deszczu, błocie zalecana jest wymiana co 3–4 dni).

Błędem podczas dezynfekcji w budynkach inwentarskich jest nieużywanie specjalistycznych preparatów myjących.

lek. wet. Jacek Chaczyński

Końcowy etap dezynfekcji kurnika i chlewni

Końcowym etapem dezynfekcji budynków inwentarskich jest zamgławianie. Opisanych wcześniej działań nie można zastąpić tylko zamgławianiem, które jest końcowym etapem prawidłowo wykonanej  dezynfekcji.

Ponadto niezależnie od tego, czy w w chlewni lub kurniku wykryto groźne choroby zakaźne czy nie, dezynfekcję należy przeprowadzać w systemie pomieszczenie puste-pełne i dbać o codzienne rutynowe działania jak dezynfekcja rąk, obuwia, pojazdów itd. Chcąc spełnić wymogi, ale również zabezpieczyć nasze stada, musimy stosować podstawowe zasady bioasekuracji, a w tym dezynfekcję!

Virkon® S to naprawdę środek godny polecenia. Korzystajmy ze środków mądrze i wybierajmy te najlepsze, bo naprawdę warto.

Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.

Koszt produkcji mleka: przez co jest budowany?

Koszt wyprodukowania litra mleka jest uzależniony od wielu czynników. Sprawdźmy od jakich.

13 września 2017

Pojenie cieląt dobrą siarą wpływa na ich zdrowie

Pojenie cieląt siarą w pierwszych tygodniach życia znacząco wpływa na rozwój i zdrowie zwierzęcia. Na co trzeba zwrócić uwagę, aby dobrze karmić cielę?

23 września 2017

BHP przy obsłudze zwierząt – nowe rozporządzenie

Pojawiło się nowe rozporządzenie w sprawie bezpieczeństwa i higieny podczas zajęć przy zwierzętach gospodarskich.

19 września 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij