Dezynfekcja obory – przeprowadź ją wiosną!
Dezynfekcja obory powinna być przeprowadzana regularnie. Najbardziej odpowiednim terminem na ten zabieg jest wiosna lub jesień. W czasie kiedy bydło wypędzane jest na pastwisko można przeprowadzić prace porządkowe, mycie i dezynfekcję, których budynki z pewnością wymagają, po długim zimowym okresie chowu.
Dezynfekcja obory ma na celu redukcję obecnych w budynku drobnoustrojów chorobotwórczych. Jest obok deratyzacji i dezynsekcji jednym z najważniejszych obowiązków hodowcy bydła, który decyduje o jakości produktów powstających w gospodarstwie (mięso wołowe i mleko).
Spis treści
Dlaczego dezynfekcja obory jest tak istotna?
Dezynfekcja jest bardzo ważnym aspektem bioasekuracji ferm, ale również wpływa znacząco na dobrostan zwierząt, ich wydajność i zdrowotność. Należy ją przeprowadzać regularnie. Najbardziej odpowiednim terminem na dezynfekcję jest wiosna, ponieważ temperatura nie jest jeszcze wysoka (preparat swobodnie wysycha, a nie paruje natychmiast tak jak np. podczas letnich upałów), ale pozwala na odpowiednie wyschnięcie budynku i sprzętu po myciu, tak aby preparat dezynfekcyjny zadziałał prawidłowo. Należy pamiętać o tym, że preparaty biobójcze działają tylko w określonych warunkach przy prawidłowym stężeniu, temperaturze oraz wilgotności powierzchni.
Należy regularnie myć i dezynfekować budynki inwentarskie m.in.ze względu na profilaktykę rozprzestrzeniania się chociażby chorób grzybowych.
– Należy regularnie myć i dezynfekować budynki inwentarskie m.in.ze względu na profilaktykę rozprzestrzeniania się chociażby chorób grzybowych czy następstwa wprowadzania po sobie zwierząt o nieznanym statusie immunologicznym, których odchody i ślina itp. mogłyby stanowić źródło zakażeń zdrowych osobników. W okresie letnim regularne mycie i dezynfekcja obory w dużym stopniu redukuje rozprzestrzenianie się larw much, które są niepożądane w budynkach inwentarskich i zwiększają stres zwierząt – mówi Józef Wojewódzki, hodowca cieląt z województwa mazowieckiego, powiatu sokołowskiego.
Jak przeprowadzić dezynfekcję obory?
Przede wszystkim należy wykonać prawidłowo czynności przygotowawcze do dezynfekcji, czyli sprzątanie i mycie budynku.
Jak przeprowadzić dezynfekcję obory prawidłowo?
- wyprowadzenie zwierząt z budynku
- wyniesienie wyposażenia ruchomego (które również warto byłoby czasami umyć i zdezynfekować np. taczki, widły, łopaty)
- pozbycie się ściółki, kurzu, pajęczyn w zakamarkach, przy framugach okiennych i wentylatorach
- pozbycie się gnojowicy z kanałów gnojowych
- suche mycie, czyli szczotkowanie i zeskrobywanie grubej warstwy brudu
- wyłączenie sprzętów i wentylacji
- mycie preparatem myjącym (nanoszenie piany przy pomocy opryskiwacza, pozostawienie na czas rozmiękania brudu, który podany jest na opakowaniu preparatu)
- preparat myjący powinien znaleźć się na wszystkich powierzchniach – ścianach, podłogach, elementach wyposażenia stałego
- dokładne spłukanie (również kanałów, poideł, karmideł i żłobów)
- budynek musi wyschnąć przed dezynfekcją właściwą
- przygotowanie odpowiedniego stężenia środka biobójczego
- opryskiwanie, polewanie (według instrukcji)
- zamgławianie (nie wszędzie jest to możliwe, nie można traktować zamgławiania jako dezynfekcji właściwej, tylko jako element końcowy)
–Najlepszym sposobem mycia i dezynfekcji są myjki wysokociśnieniowe wyposażone w system podgrzewania wody, która w odpowiednio wysokiej temperaturze znacznie skuteczniej usuwa zanieczyszczenia oraz poszczególne drobnoustroje chorobotwórcze. Na rynku jest wiele środków chemii aktywnej przeznaczonych specjalnie do mycia i dezynfekcji budynków inwentarskich, które w znacznym stopniu ułatwiają rozprawianie się z zalegającym brudem– dodaje Józef Wojewódzki
Rodzaje preparatów biobójczych
Na rynku dostępne są preparaty z 8 grup związków chemicznych;
- aldehydy
- czwartorzędowe sole amonowe
- chlorheksydyna
- związki jodu
- związki utleniające
- fenole
- związki chloru
- alkohole
Należy pamiętać o tym, że niektóre z nich należy spłukać po przeprowadzonej dezynfekcji i określonym czasie, w którym patogeny ulegają redukcji. Niektóre nie muszą być spłukane, ponieważ ulegają biodegradacji. Większość z nich działa skutecznie w określonej temperaturze i stężeniu. Należy czytać etykiety na środkach biobójczych i myjących, aby prawidłowo sporządzić roztwór i zoptymalizować jego skuteczność.
Należy pamiętać o tym, że niektóre z nich należy spłukać po przeprowadzonej dezynfekcji i określonym czasie, w którym patogeny ulegają redukcji.
– Znaczna część środków do dezynfekcji oparta jest na związkach chloru, który to działa skutecznie, ale jest drażniący dla dróg oddechowych. Wiele środków opartych na jodzie aktywnym oraz kwasach siarkowym i fosforowym można stosować w postaci roztworów do polewania, spryskiwania, wycierania lub zanurzania odkażanych przedmiotów, zamgławiania pomieszczeń z użyciem urządzeń wysokociśnieniowych oraz nasączania mat dezynfekcyjnych i wypełniania basenów przejazdowych. Są one znacznie łagodniejsze dla dróg oddechowych, a zarazem równie skuteczne – wymienia Józef Wojewódzki
Od czego zależy skuteczność preparatów dezynfekcyjnych?
Skuteczność jest różna, a handlowcy będą zachwalać swoje produkty, jak tylko mogą, żeby je sprzedać hodowcy. Podczas zakupu należy zwrócić uwagę na takie aspekty jak:
Dezynfekcja obory jest istotnym zabiegiem, który wpływa bezpośrednio na zdrowie i produkcyjność naszych zwierząt. Skuteczność dezynfekcji zależy od tego, czy podejdziemy do tego zabiegu profesjonalnie i dokładnie posprzątamy i umyjemy oborę. Należy zdawać sobie sprawę z tego, że podczas usuwania obornika, skrobania, zamiatania, sprzątania i mycia usuwamy aż 80% drobnoustrojów. Więc skuteczność zależy w dużej mierze od nas samych i naszej skrupulatności.