Dezynfekcja obory – przeprowadź ją wiosną!

Dezynfekcja obory powinna być przeprowadzana regularnie. Najbardziej odpowiednim terminem na ten zabieg jest wiosna lub jesień. W czasie kiedy bydło wypędzane jest na pastwisko można przeprowadzić prace porządkowe, mycie i dezynfekcję, których budynki z pewnością wymagają, po długim zimowym okresie chowu.

Dezynfekcja obory ma na celu redukcję obecnych w budynku drobnoustrojów chorobotwórczych. Jest obok deratyzacji i dezynsekcji jednym z najważniejszych obowiązków hodowcy bydła, który decyduje o jakości produktów powstających w gospodarstwie (mięso wołowe i mleko).

Dlaczego dezynfekcja obory jest tak istotna?

Dezynfekcja obory

Po zimie budynki wymagają sprzątania, mycia, dezynfekcji, ale również bielenia.

Dezynfekcja jest bardzo ważnym aspektem bioasekuracji ferm, ale również wpływa znacząco na dobrostan zwierząt, ich wydajność i zdrowotność. Należy ją przeprowadzać regularnie. Najbardziej odpowiednim terminem na dezynfekcję jest wiosna, ponieważ temperatura nie jest jeszcze wysoka (preparat swobodnie wysycha, a nie paruje natychmiast tak jak np. podczas letnich upałów), ale pozwala na odpowiednie wyschnięcie budynku i sprzętu po myciu, tak aby preparat dezynfekcyjny zadziałał prawidłowo. Należy pamiętać o tym, że preparaty biobójcze działają tylko w określonych warunkach przy prawidłowym stężeniu, temperaturze oraz wilgotności powierzchni.

 Należy regularnie myć i dezynfekować budynki inwentarskie m.in.ze względu na profilaktykę rozprzestrzeniania się chociażby chorób grzybowych.

Józef Wojewódzki

– Należy regularnie myć i dezynfekować budynki inwentarskie m.in.ze względu na profilaktykę rozprzestrzeniania się chociażby chorób grzybowych czy następstwa wprowadzania po sobie zwierząt o nieznanym statusie immunologicznym, których odchody i ślina itp. mogłyby stanowić źródło zakażeń zdrowych osobników. W okresie letnim regularne mycie i dezynfekcja obory w dużym stopniu redukuje rozprzestrzenianie się larw much, które są niepożądane w budynkach inwentarskich i zwiększają stres zwierząt – mówi Józef Wojewódzki, hodowca cieląt z województwa mazowieckiego, powiatu sokołowskiego.

Jak przeprowadzić dezynfekcję obory?

wywożenie obornika

Wywożąc obornik pozbywamy się większości przetrwalników i samych patogenów.

Przede wszystkim należy wykonać prawidłowo czynności przygotowawcze do dezynfekcji, czyli sprzątanie i mycie budynku.

Jak przeprowadzić dezynfekcję obory prawidłowo?

  • wyprowadzenie zwierząt z budynku
  • wyniesienie wyposażenia ruchomego (które również warto byłoby czasami umyć i zdezynfekować np. taczki, widły, łopaty)
  • pozbycie się ściółki, kurzu, pajęczyn w zakamarkach, przy framugach okiennych i wentylatorach
  • pozbycie się gnojowicy z kanałów gnojowych
  • suche mycie, czyli szczotkowanie i zeskrobywanie grubej warstwy brudu
  • wyłączenie sprzętów i wentylacji
  • mycie preparatem myjącym (nanoszenie piany przy pomocy opryskiwacza, pozostawienie na czas rozmiękania brudu, który podany jest na opakowaniu preparatu)
  • preparat myjący powinien znaleźć się na wszystkich powierzchniach – ścianach, podłogach, elementach wyposażenia stałego
  • dokładne spłukanie (również kanałów, poideł, karmideł i żłobów)
  • budynek musi wyschnąć przed dezynfekcją właściwą
  • przygotowanie odpowiedniego stężenia środka biobójczego
  • opryskiwanie, polewanie (według instrukcji)
  • zamgławianie (nie wszędzie jest to możliwe, nie można traktować zamgławiania jako dezynfekcji właściwej, tylko jako element końcowy)
dezynfekcja obory

Obora przygotowana do dezynfekcji to obora pusta i czysta. Dezynfekcja powinna być tylko wisienką na torcie. Źródło zdjęcia Agrofoto.pl,; użytkownik focus07

Najlepszym sposobem mycia i dezynfekcji są myjki wysokociśnieniowe wyposażone w system podgrzewania wody, która w odpowiednio wysokiej temperaturze znacznie skuteczniej usuwa zanieczyszczenia oraz poszczególne drobnoustroje chorobotwórcze. Na rynku jest wiele środków chemii aktywnej przeznaczonych specjalnie do mycia i dezynfekcji budynków inwentarskich, które w znacznym stopniu ułatwiają rozprawianie się z zalegającym brudem– dodaje Józef Wojewódzki

Rodzaje preparatów biobójczych

Na rynku dostępne są preparaty z 8 grup związków chemicznych;

  • aldehydy
  • czwartorzędowe sole amonowe
  • chlorheksydyna
  • związki jodu
  • związki utleniające
  • fenole
  • związki chloru
  • alkohole

Należy pamiętać o tym, że niektóre z nich należy spłukać po przeprowadzonej dezynfekcji i określonym czasie, w którym patogeny ulegają redukcji. Niektóre nie muszą być spłukane, ponieważ ulegają biodegradacji. Większość z nich działa skutecznie w określonej temperaturze i stężeniu. Należy czytać etykiety na środkach biobójczych i myjących, aby prawidłowo sporządzić roztwór i zoptymalizować jego skuteczność.

Należy pamiętać o tym, że niektóre z nich należy spłukać po przeprowadzonej dezynfekcji i określonym czasie, w którym patogeny ulegają redukcji.

– Znaczna część środków do dezynfekcji oparta jest na związkach chloru, który to działa skutecznie, ale jest drażniący dla dróg oddechowych. Wiele środków opartych na jodzie aktywnym oraz kwasach  siarkowym i fosforowym  można stosować w postaci roztworów do polewania, spryskiwania, wycierania lub zanurzania odkażanych przedmiotów, zamgławiania pomieszczeń z użyciem urządzeń wysokociśnieniowych oraz nasączania mat dezynfekcyjnych i wypełniania basenów przejazdowych. Są one znacznie łagodniejsze dla dróg oddechowych, a zarazem równie skuteczne – wymienia Józef Wojewódzki

Od czego zależy skuteczność preparatów dezynfekcyjnych?

Skuteczność jest różna, a handlowcy będą zachwalać swoje produkty, jak tylko mogą, żeby je sprzedać hodowcy. Podczas zakupu należy zwrócić uwagę na takie aspekty jak:

na co zwrócić uwagę przy dezynfekcji obory

Na co zwrócić uwagę podczas zakupu środków do dezynfekcji?

Dezynfekcja obory jest istotnym zabiegiem, który wpływa bezpośrednio na zdrowie i produkcyjność naszych zwierząt. Skuteczność dezynfekcji zależy od tego, czy podejdziemy do tego zabiegu profesjonalnie i dokładnie posprzątamy i umyjemy oborę. Należy zdawać sobie sprawę z tego, że podczas usuwania obornika, skrobania, zamiatania, sprzątania i mycia usuwamy aż 80% drobnoustrojów. Więc skuteczność zależy w dużej mierze od nas samych i naszej skrupulatności.

 

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 3.7 / 5. Liczba głosów 3

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *