Modny trend w rolnictwie

Zrównoważone rolnictwo to obecnie więcej niż modny trend gospodarowania. To przyszłość. Wzrasta świadomość rolników na jego temat. Poprawisię bezpieczeństwo pracy w rolnictwie.

Z drugiej strony konsumenci oczekują dobrej jakościowo żywności, przystępnej cenowo i są zainteresowani metodami jej wytwarzania. Dlatego coraz więcej rolników w naszym kraju stosuje zrównoważone rolnictwo. Na czym polega? Dlaczego warto, a nawet trzeba je stosować?

Na czym polega zrównoważone rolnictwo?

Zdecydowana większość, bo aż 83 proc. badanych, rolników zna pojęcie zrównoważonego rolnictwa. Utożsamiają je przede wszystkim z praktykami agrotechnicznymi i środowiskowymi tj. zmianowanie, racjonalne nawożenie, bezpieczna produkcja, ochrona środowiska, jednak rzadziej widzą je w wymiarze społecznym czy ekonomicznym – wynika z badania, zrealizowanego przez instytut badawczy Kleffmann Group dla firmy Bayer w ramach programu „Grunt to bezpieczeństwo”. W drugiej edycji badania udział wzięło 400 rolników w całym kraju, specjalizujących się zarówno w uprawach polowych, jak i sadowniczych. Celem badania była analiza stosowania się przez polskich rolników do zasad odpowiedzialnego – zrównoważonego rolnictwa.

 Perspektywiczne zrównoważone rolnictwo

Z badań wynika, że 62 proc. rolników docenia zrównoważone rolnictwo, a połowa jest przekonana, że jego znaczenie będzie rosło. Plantatorzy stosują różnorodne praktyki związane ze zrównoważonym rolnictwem, a najbardziej powszechną jest zmianowanie upraw.

zrównoważone rolnictwo

Matthew Frost, Country Divison Head Poland/Baltics Crop Science, firmy Bayer

fot. Ewa Ploplis

W Polsce 8 na 10 rolników zna pojęcie rolnictwa zrównoważonegokomentuje wyniki badań Matthew Frost, Country Divison Head Poland/Baltics Crop Science, firmy Bayer. Badanie pokazuje również, że wzrasta świadomość rolników w zakresie odpowiedzialnych metod gospodarowania. Rolnicy są zarazem otwarci na wiedzę ekspercką w tym zakresie. Dzięki samym tylko środkom grzybobójczym z logo Bayer, których używa już 40 proc. polskich plantatorów zbóż, rolnicy mogą zwiększyć plony aż o 10 proc. – dodaje.

Zmianowanie – najpopularniejsza praktyka zrównoważonego rolnictwa

Częściej niż co piąty rolnik, biorący udział w badaniu i specjalizujący się w uprawach polowych, utożsamia zrównoważone rolnictwo ze zmianowaniem. Jako główne przyczyny stosowanego sposobu zmianowania rolnicy najczęściej wymieniają wcześniejsze doświadczenia i dążenie do maksymalizacji plonów, przy czym gospodarze z północy kraju częściej stosują niestandardowe podejście przy zmianowaniu upraw. Rolnicy przyznają, że jest ono jednym z najważniejszych czynników wpływających na plony w ich gospodarstwie oraz deklarują, że stosując zalecane zmianowanie uzyskują wyższe plony.

Zabiegi chemiczne – największy wpływ na plonowanie

rolnictwo

dr Michał Gazdecki z instytutu badawczego Kleffmann Group

fot. Ewa Ploplis

– Wzrasta świadomość rolników co do zasad właściwego postępowania ze środkami ochrony roślin. Dowodzi to ich otwartości na tego rodzaju porady i potwierdza skuteczność działań edukacyjnych mówi dr Michał Gazdecki z instytutu badawczego Kleffmann Group.

Z badań wynika, że rolnicy dostrzegają problem narastającego uodporniania się agrofagów na środki ochrony. Właściciele upraw polowych, dla których największym problemem jest miotła zbożowa, słodyszek rzepakowy i mszyce, przywiązują większą wagę do stosowania nowych środków. Natomiast sadownicy, którzy borykający się z parchem jabłoni, mszycami i mączniakiem coraz częściej stosują rotację środków i substancji czynnych.

Próby glebowe – najpopularniejsza metoda oceny gleby

Najczęściej stosowaną przez polskich rolników metodą oceny zasobności gleby w składniki pokarmowe jest pobieranie prób glebowych. Najczęściej badane są takie parametry jak: odczyn gleby, zasobność w pierwiastki przyswajalne tj. potas, fosfor, magnez – wynika z badań firmy Bayer.

Coraz więcej rolników stosuje poplony jako nawóz zielony. Najczęściej poplony stosowane są jako nawóz dla pszenicy ozimej, kukurydzy, rzepaku ozimego i buraków cukrowych. Zwiększa się także różnorodność poplonów, a ich stosowanie jest najbardziej popularne w centralnej i południowej części kraju.

Bardziej świadome opryski

Wzrasta także świadomość odnośnie zasad właściwego postępowania przy opryskach. Powszechną praktyką jest trzykrotne przepłukanie opakowania po środku ochrony roślin i przelanie zawartości do opryskiwacza, głównie wśród rolników specjalizujących się w uprawach polowych. Zużyte opakowania są najczęściej zwracane w miejscu zakupu.

Najczęstszą praktyką postępowania z opryskiwaczem po zabiegu, zarówno w uprawach polowych jak i sadowniczych, jest jego mycie i wypłukiwanie czystą wodą. Ponad połowa rolników zwraca uwagę na fakt, że płukanie trzeba wykonać po każdym zabiegu, a większość zapytanych rolników ma w gospodarstwie specjalnie przeznaczone do tego miejsce.

Przyszłość to zrównoważone rolnictwo

rolnictwo

Joerg Rehbein, Head of Central & Eastern Europe Crop Science, Bayer

Połowa rolników jest przekonana, że znaczenie zrównoważonego rolnictwa będzie rosło – mówi Joerg Rehbein, Head of Central & Eastern Europe Crop Science, Bayer. Jego zdaniem, zrównoważone rolnictwo to przyszłość.

Zrównoważone rolnictwo to także ochrona osobista i środowiska. Rolnicy, specjalizujący się zarówno w uprawach polowych, jak i sadowniczych, chętniej używają na co dzień: rękawic, nakryć głowy, masek, obuwia gumowego i kombinezonów ochronnych.

Popularne przeorywanie resztek pożniwnych

Badania dowodzą, że przeoranie na nawóz jest najbardziej powszechną praktyką w zakresie postępowania z resztkami pożniwnymi stosowaną w polskim rolnictwie.

rolnictwo zrównoważone

Cezary Nobis, Dyrektor Biura Prewencji i Rehabilitacji, Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego (KRUS)

Rolnictwo zrównoważone to wyraźny, globalny trend. Konsumenci oczekują dobrej jakościowo żywności, przystępnej cenowo i są zainteresowani metodami jej pozyskania – mówi Cezary Nobis, Dyrektor Biura Prewencji i Rehabilitacji, Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego (KRUS). – Dlatego wspieramy polskich rolników by mogli odpowiedzieć na te oczekiwania. Program „Grunt to bezpieczeństwo“ to przykład międzysektorowej współpracy administracji i biznesu przy popularyzacji idei i praktyk rolnictwa zrównoważonego. Wymierne efekty to m.in. wzrost świadomości rolników nt. odpowiedzialnych praktyk oraz poprawa ich bezpieczeństwa. Każdego roku w naszych szkoleniach na ten temat bierze udział 50 tys. uczestników – dodaje.

bayer

Jerzy Próchnicki, Development & Regulatory Crop Science, Bayer

fot. Ewa Ploplis

Bayer prowadzi długofalowe programy edukacyjne takie, jak „Grunt to bezpieczeństwo“, uruchomiony w 2011 r. – mówi Jerzy Próchnicki, Development & Regulatory Crop Science, Bayer. – Każdego roku 15 tys. uczestników bezpośrednich szkoleń, prowadzonych przez Bayer w Polsce, podwyższa swoje umiejętności z zakresu odpowiedzialnych praktyk agrotechnicznych. Efekty programu to również tysiące ton zebranych w całym kraju opakowań po środkach ochrony roślin, które bezpłatnie odbieramy od rolników. Naszą ambicją jest objęcie kampanią „Grunt to bezpieczeństwo” wszystkich obszarów tematycznych ważnych dla rolników w drodze do zrównoważenia produkcji w ich gospodarstwach, sięgając dużo dalej, niż najlepsze praktyki rolnicze – zapowiada.

Europejski Tydzień Zrównoważonego Rozwoju

Ogłoszenie wyników raportu nastąpiło w przeddzień Europejskiego Tygodnia Zrównoważonego Rozwoju, poświęconego wdrażaniu Celów Zrównoważonego Rozwoju ONZ.

 

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Prezentowane informacje w zakresie środków ochrony roślin zawarte w serwisie www.agrofakt.pl nie zawierają pełnej treści etykiet-instrukcji stosowania. Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *