Dlaczego krowy źle znoszą przeciągi?
Przeciągi w oborze, to często wynik źle zaprojektowanej wentylacji. Warto zadbać o nią zadbać, ponieważ krowy bardzo źle znoszą przeciągi. Jeśli obora nie jest wyposażona w odpowiednią wentylację, szybko może się to przełożyć na obniżenie zarówno samopoczucia zwierząt, jak i produkcji mleka.
Prawidłowo wykonana i wyposażona obora to jeden z najważniejszych czynników zachowania dobrostanu zwierząt. Bydło jest dość odporne na negatywne warunki atmosferyczne, dobrze znosi nawet niskie temperatury podczas zimy, pod warunkiem że jest chłodno, ale nie ma przeciągów.
Spis treści
Przeciągi w oborze
Przeciągi powodują gorsze samopoczucie krów, co przekłada się na niższą jakość oraz ilość produkowanego mleka, m.in. wzrost poziomu komórek somatycznych. Krowy narażone na przeciągi automatycznie tracą na odporności, są narażone na wiele chorób i bardziej podatne na infekcje i zakażenia. Stwierdza się też, że krowy stojące w przeciągu częściej zapadają na choroby skóry oraz gruczołu mlecznego.
Przeciągi w oborze
Aby ochronić bydło w oborze przed przeciągami, należy zadbać o prawidłową wentylację, która szczególnie ważna jest w sezonie zimowym. Ruch powietrza w oborze powinien być ograniczony maksymalnie do 0,1 m/s. Jest to szczególnie ważne w oborach, w których krowy znajdują się na stanowiskach uwięziowych. Zwierzę nie ma bowiem wtedy możliwości przemieszczenia się w mniej przewiewne i bardziej komfortowe dla siebie miejsce. Obory wolnostanowiskowe są pod tym względem zdecydowanie bardziej korzystne, gdyż zwierzęta mogą poruszać się i nawet, gdy pojawiają się przeciągi, mogą przenieść się gdzie indziej.
Odpowiednia wentylacja podczas wietrznych dni wcale nie musi być droga i mocno zaawansowana technologicznie. Dobrym i prostym sposobem jest choćby zamontowanie siatek poliestrowych w kanałach nawiewnych – zmniejszą one szybkość przepływu powietrza i ograniczą przeciągi.
Porównaj: Czas na przygotowanie obory do zimy?