Dobry czas na sprzedaż tuczników!
Coraz bliżej święta i sezon grillowy, więc przy małej podaży żywca ceny idą w górę. Prognoza cen na 2017 r. jest pozytywna! Hodowcy powinni zatem przekalkulować, czy ruszyć ze sprzedażą tuczników.
Spis treści
Ceny tuczników w górę
Cena referencyjna wieprzowiny klasy E wp [stan na 19 marca] w krajach UE wyniosła średnio 157,81euro/100 kg i wzrosła o 3,4% w przeciągu miesiąca. Najwyższą cenę zanotowano na Malcie – 218 euro/100 kg, a najniższą w Belgii – 139,10 euro/100 kg. W Polsce cena referencyjna była nieco niższa niż przeciętnie w UE i wyniosła 155,73 euro/100 kg (wzrosła o 5,6% w porównaniu do poprzedniego miesiąca). Wzrost cen potwierdzają również opinie ekspertów.
– Według danych GUS żywiec wieprzowy w lutym 2017 r. był przeciętnie o 18% droższy w porównaniu do roku poprzedniego (4,83 zł/kg). Relacja cen żywca do ceny pasz również jest relatywnie wysoka, co sprzyja wzrostowi produkcji – wg GUS pogłowie świń w Polsce wzrosło w grudniu 2016 r. o 4,9% – ocenia Mariusz Dziwulski, ekspert ds. analiz rynku rolno-spożywczego, PKO Bank Polski.
Sytuacja na rynku wieprzowiny w okresie przedświątecznym
W wyniku podwyżek na giełdzie niemieckiej import wieprzowiny z zachodu się zmniejszył, więc wzrosło zainteresowanie firm krajowym rynkiem. Obecnie z jednej strony handel zwiększa sprzedaż przed świętami. Z drugiej strony rolnicy chcą drożej sprzedać. To powoduje, że sytuacja przetwórców nie jest komfortowa.
– Przed świętami jest wzmożony ruch. Tuczników jest mniej, bo dużo rolników zrezygnowało z produkcji. Cena skupu wzrosła o 20–30 gr. Ja mam swoich sprawdzonych dostawców. Oni produkują stale tyle samo, więc przy zwiększonym teraz o 50% zapotrzebowaniu na wyroby wieprzowe ich produkcja mi nie wystarcza. Wykorzystuję swoje tuczniki, ale i dokupuję teraz też u innych hodowców. W okresie przedświątecznym nie podnoszę jednak cen na swoje produkty mięsne – tak o sytuacji na rynku wieprzowym mówi Andrzej Dziekoński, przetwórca i producent trzody chlewnej ze wsi Dziękoni.
Teraz koniunktura na wieprzowinę jest dobra, ale nadal są bariery.
– Polska ze względu na ASF nadal nie może eksportować wieprzowiny na niektóre rynki, m.in. chiński – mówi Mariusz Dziwulski, ekspert ds. analiz rynku rolno-spożywczego.
Ceny skupu tuczników
Tylko w ciągu ostatniego tygodnia ceny tuczników poszły w górę nawet o 40 gr/kg i są już o 1,50 zł wyższe niż przed rokiem. Być może to trochę potrwa, bo po Wielkanocy przyjdzie długi weekend…
KLASA | 27 marca 2017 r. |
3 kwietnia 2017 r. |
S | 6,30-6,75 | 6,65-7,15 |
E | 6,0-6,7 | 6,55-7,10 |
U | 5,5-6,3 | 6,05-6,7 |
R | 4,9-5,9 | 5,25-6,30 |
Najniższe cenniki obowiązują tylko przy małych dostawach. Przy większych można negocjować. Tam, gdzie ceny są najwyższe, kłopotów z odpowiednią ilością żywca nie ma.
Mam swoich sprawdzonych dostawców. Oni produkują stale tyle samo, więc przy zwiększonym teraz o 50% zapotrzebowaniu na wyroby wieprzowe ich produkcja mi nie wystarcza.
Koniunktura na rynku wieprzowym jest jednak zmienna, o czym przypomina Mariusz Dziwulski: – Sytuacja na rynku trzody chlewnej poprawiła się znacznie w II połowie 2016 r. Ceny zaczęły wzrastać po trwających ponad 2,5 roku spadkach. Wzrost cen wynikał głównie ze znacznego zwiększenia popytu na rynkach trzecich – szczególnie w Azji. Wysoki wciąż jest eksport z Unii do krajów azjatyckich szczególnie do Chin (w styczniu 2017 r. wzrost o 35% r/r), co wspiera ceny na rynku wspólnotowym – mówi. – Dane Eurostat wskazują, że sprzedaż mięsa wieprzowego z UE-28 do Chin w 2016 r. wzrosła o blisko 86% r/r do 986 tys. t – podkreśla.
Sprzedaż tuczników w 2017 r. – przewidywania cen
Zdaniem ekspertów widoki na bliską przyszłość są dobre!
– Oczekujemy, że ceny żywca wieprzowego przeciętnie w 2017 r. będą wyższe niż w 2016 r. Wskazuje na to możliwe spowolnienie dynamiki produkcji w UE (spadek pogłowia loch u głównych producentów w UE-28) oraz wciąż wysokie zapotrzebowanie na rynkach trzecich. Dynamika wzrostu w porównaniu do roku 2016 może się spowolnić w drugiej połowie roku – mówi Mariusz Dziwulski.