Dobry przepis na piernik z miodem
Bez piernika w Boże Narodzenie ani rusz. Trudno sobie wyobrazić, aby zabrakło go na wigilijnym stole. Ale też ważne, aby jego smak cieszył nasze podniebienia. Poznaj przepis na piernik z miodem.
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć piernika, by wiodło się przez cały nadchodzący rok. Jest mnóstwo przepisów na ten smakołyk. Niektóre wymagają, aby ciasto dojrzewało przez cały adwent. Jeśli zabrakło czasu, nic straconego.
Katarzyna Lewandowska z Chalina (gm. Dobrzyń n. Wisła, pow. lipnowski, woj. kujawsko-pomorskie) piecze wyborny piernik z miodem, który wszystkim smakuje. Poniżej przepis.
Przepis na piernik z miodem
Składniki:
- 3 jajka
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- 1 słoik dżemu
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki kakao
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- bakalie
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Bakalie przed dodaniem do ciasta oprószyć mąką. Wąską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec 50 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Na wszelki wypadek sprawdzić patyczkiem. Gdy jest suchy, ciasto się upiekło. Po wystudzeniu można udekorować polewą. Smacznego!