Dojenie krów: AfiMilk, AfiLab i wyspecjalizowany monitoring

AfiMilk i AfiLab to urządzenia najnowszej generacji, dzięki którym możliwa jest kontrola produkcji mleka, zdrowotności wymienia oraz składu mleka. Zainstalowane w hali udojowej pomogą w bieżącym rozwiązywaniu najczęstszych problemów związanych z wysoką produkcją mleka. Dzięki nim dojenie krów będzie dużo łatwiejsze! A dlaczego?

Na spotkaniu Klubu Afimilk organizowanym przez Alima Bis zaprezentowano poszczególne elementy systemu zarządzania stadem AfiFarm, dzięki którym możliwa jest detekcja wielu schorzeń wysokowydajnych krów, które narażają kieszeń hodowcy na duże straty ekonomiczne. Moduł AfiMilk we współpracy z AfiLab wykrywa w czasie rzeczywistym problemy, którym można zaradzić od razu, nie czekając na wyniki z laboratorium mleka przy mleczarni czy raporty wynikowe. Informacje przekazywane z hali udojowej wędrują do bazy danych i są poddawane analizie. Na podstawie raportów, wykresów oraz wskaźników, możemy dowiedzieć się wszystkiego na temat mleka z doju konkretnej krowy.

Jakie dane zbiorą dla nas systemy do monitoringu doju?

1. Ile mleka zdojono, w jakim czasie i jak przebiegało dojenie krów (wykres oddawania mleka)?

Dojenie krów: AfiMilk, AfiLab i wyspecjalizowany monitoring

AfiLab (na zdjęciu) mierzy poziom białka, tłuszczu i laktozy, dzięki czemu możemy poprawić wiele parametrów żywienia i lepiej zabezpieczyć stado przed chorobami metabolicznymi.

Dzięki temu wykresowi można sprawdzić, czy masaż przeddojowy był przeprowadzony w odpowiedni sposób i czy mleko było oddawane równomiernie (przepływ, uzysk, potencjał koagulacji). Możemy porównać daną krowę pod tym względem do innych i poddać ją ewentualnemu brakowaniu (bo np. wydłuża cały proces doju). Bardzo szybko można zauważyć nagły spadek wydajności podczas kolejnych dojów i dni oraz wykryć przyczynę (stres cieplny, rozwijająca się choroba, brak apetytu).

Bardzo ważnym aspektem jest to, by dojenie krów było precyzyjne. Do tej precyzji można dążyć dzięki AfiMilk. Zbyt długi dój wpływa negatywnie na zdrowotność wymienia, zwiększa prawdopodobieństwo rozwoju mastitis, ale również wydłuża czas pracy dojarza mówił Yoni Levine, doradca hodowlany Afimilk. – Przygotowanie do doju powinno trwać 60–90 sekund.

2. Czy dawka żywieniowa jest zbilansowana prawidłowo?

Nieprawidłowo skomponowana dawka paszowa może powodować zmiany składu mleka  białka, tłuszczu, ich stosunku oraz zawartości laktozy. Te dane są przekazywane do systemu AfiFarm przez AfiLab, czyli małe, prywatne laboratorium umieszczone na rurociągu prowadzącym do zbiornika mleka.

Dojenie krów: AfiMilk, AfiLab i wyspecjalizowany monitoring

Yoni Pinsky, menadżer Afimilk.

Każda, nawet niewielka, zmiana poziomu białka lub tłuszczu w mleku może być na bieżąco poprawiana przez hodowcę w systemie poprzez inny moduł, AfiFeed. Dzięki temu żywienie jest precyzyjne i efektywne – tłumaczył Yoni Pinsky, menadżer Afimilk.

4. Czy nieprawidłowości w żywieniu wpływają na rozwój chorób metabolicznych?

Oczywiście, że wpływają i to wie każdy hodowca. Jednak wiele chorób, takich jak kwasica czy ketoza, może trwale wyniszczać organizm, nie dając żadnych objawów poza lekkim spadkiem apetytu i wydajności mlecznej. Te choroby również powodują ciche straty finansowe, których hodowca mógłby nie zauważyć.

– Dzięki temu, że możemy monitorować stan zdrowotny podczas każdego doju przeciwdziałamy stratom powodowanym przez choroby, takie jak rozwijająca się kwasica czy ketoza. Zamiast stosować kosztowne leczenie w zaawansowanym stadium choroby, możemy wprowadzić lekką korektę w dawce żywieniowej – wymieniał zalety systemu Afimilk i AfiLab Yoni Pinsky.

5. Czy w stadzie występują choroby metaboliczne?

Choroby metaboliczne, takie jak kwasica i ketoza, wynikają z zaburzeń pokarmowych, którym można przeciwdziałać w inny sposób niż leczenie. W AfiFarm jest to widoczne na podstawie zmieniających się parametrów mleka tłuszczu i białka.

Dojenie krów: AfiMilk, AfiLab i wyspecjalizowany monitoring

Krowy wysokowydajne wymagają ciągłej obserwacji zachowania, zmian w konsystencji i wyglądzie mleka oraz pobrania paszy. Jest to trudne w dużych hodowlach.

– Szybkie wykrycie ketozy pozwoli na uniknięcie strat spowodowanych m.in. spadkiem produkcyjności, okresem karencji na mleko, problemami z rozrodem i wymuszonym brakowaniem krów. AfiLab, oceniając stosunek tłuszczu do białka i zaznaczając poziom powyżej 1,4, umieszcza krowy w grupie ryzyka wystąpienia ketozy i informuje o tym hodowcę w panelu systemu – dodał Yoni Pinsky.

6. Czy w mleku którejś z krów mamy podwyższoną liczbę komórek somatycznych bądź problem z mastitis?

Na bieżąco możemy sprawdzać przybliżony poziom komórek somatycznych poprzez przewodność mleka oraz możliwość wystąpienia mastitis, które objawia się podwyższonym poziomem laktozy w mleku. Wszelkie odchylenia przewodności wskazują na problemy somatyczne w wymieniu.

Dojenie krów: AfiMilk, AfiLab i wyspecjalizowany monitoring

Yoni Levine, doradca hodowlany Afimilk.

– Bardzo istotna jest obserwacja „świeżych krów” tuż po porodzie. Podczas pierwszych dni laktacji można zdajać całe mleko wraz z siarą do bańki, aby AfiLab i Afimilk, mogły przebadać mleko. Dzięki temu bardzo szybko odkryjemy ujemny bilans energetyczny i wykryjemy zagrożone ketozą krowy. Również dużo łatwiej w początkowym okresie naprostować krzywą laktacji – tłumaczył Yoni Levine.

Widać więc, że połączenie działania obydwu modułów i analizowanie ich wyników codziennie jest jedną wielką metodą szeroko pojętej profilaktyki w stadzie bydła mlecznego!

 

Zobacz koniecznie:

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *