Drób zdrowy, bo kontrolowany

Polski drób jest wysokiej jakości, bez antybiotyków i niedozwolonych substancji, a jego spożywanie jest bezpieczne!

Polski drób jest wysokiej jakości, bez antybiotyków i innych niedozwolonych substancji, jego spożywanie jest bezpieczne, ale nie wszyscy producenci grają na rynku uczciwie – wynika z wczorajszej debaty pt. „Branża drobiarska w Polsce przeciw nieuczciwym praktykom rynkowym” zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą i Polską Agencję Prasową.

Podczas debaty zaprezentowane zostały kluczowe dla branży tematy, tj. standardy, obowiązujące prawo, w szczególności w zakresie antybiotykoterapii drobiu oraz bezpieczeństwo produktów dostępnych na rynku oraz nieuczciwe praktyki rynkowe.

Staramy się przekonać konsumentów, żeby kupowali drób zapakowany w zakładach.

Leszek Lemke

Prof. Piotr Szeleszczuk – kierownik Zakładu Chorób Ptaków w Katedrze Patologii i Diagnostyki Weterynaryjnej, Wydziału Medycyny Weterynaryjnej w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie – przekonywał, że faszerowanie drobiu antybiotykami czy hormonami wzrostu jest niecelowe i nieekonomiczne. W stosowanych w Polsce systemach produkcji, weterynaryjne produkty lecznicze stosowane są wyłącznie dla poprawy dobrostanu drobiu, gdy to jest konieczne (gdy choruje), a nie żeby zwiększyć tempo wzrostu.

– Genetycy nad tym pracowali i teraz kurczaki mają „bulimię”, dostają dobrą paszę, jedzą i rosną bez wspomagaczy. Nie dodaje się ich ani do wody, ani do paszy – przekonywał profesor.

Dzięki genetykom kurczaki mają bulimię i tylko jedzą, jedzą… i szybko rosną.

prof. Piotr Szeleszczuk

Dr Jacek Boruta – dyrektor Biura Pasz, Farmacji i Utylizacji, Głównego Inspektoratu Weterynarii – zapewniał, że nieprawidłowości zdarzają się bardzo rzadko – w ub. r. oprócz badania każdej partii mięsa przebadano 7,5 tys. próbek pasz i ok. 4 tys. próbek wody i tylko w 2 partiach mięsa i 10 próbkach pasz stwierdzono nieprawidłowości. Monitoring stosowania hormonów wzrostu prowadzony jest od 10 lat i ani razu nie wykryto ich obecności.

Leszek Lemke – przewodniczący Komisji ds. Bezpieczeństwa Żywności, Weterynarii oraz Przetwórstwa Mięsa Drobiowego KRD-IG – przekonywał, że podobnie jak hodowcy, ściśle kontrolowane są rzeźnie i zakłady przetwórcze, które posiadają wymagane certyfikaty higieniczno-weterynaryjne.

– Staramy się przekonać konsumentów, żeby kupowali drób zapakowany w zakładach, bo produkt, który do nich dotrze, choć wyprodukowany z bezpiecznego surowca, w higienicznych warunkach, może zostać popsuty w obrocie – mówił Lemke.

Łukasz Dominiak – dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej – przekonywał, że nie wszyscy hodowcy sprzedający drób na rynku grają uczciwie, np. gdy reklamują swoje wyroby jako jedyne na rynku wolne od GMO, antybiotyków lub stymulatorów wzrostu. Jedna z firm, która tak się reklamowała, już proces przegrała, bo nie można cechy, która wszystkich obowiązuje wykorzystywać jako szczególny wyróżnik.

Na zakończenie Olesia Frączek – wiceprezes Federacji Konsumentów – zaapelowała, by kupując drób, nie nabierać się na puste slogany reklamowe i ładne opakowania.

Prawidłowa fotosynteza – być albo nie być owoców

Fotosynteza to kluczowy proces w rozwoju każdej rośliny. Co potrzeba o niej wiedzieć, aby zapewnić obfite owocowanie w sadach?

21 maja 2017

Wiosenne zapalenie wymienia

Wraz z rozpoczęciem sezonu pastwiskowego rośnie ryzyko zachorowania krów na wiosenne zapalenie wymienia. Jak skutecznie ustrzec bydło przed tą chorobą?

10 maja 2017

Magnez dla krów pastwiskowych! Pamiętaj o nim!

Pierwsze dni na pastwisku mogą być szczególnie niebezpieczne dla zdrowia naszych krów, jeśli nie zapewnimy im odpowiedniej podaży magnezu. Jak go podać?

18 maja 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij