Drożdże: ochrona roślin w rolnictwie ekologicznym

Drożdże. Producentem drożdży  Saccharomyces cerevisiae jest firma Lesaffre Polska S.A. z siedzibą w Wołczynie. O drożdżach wiemy praktycznie wszystko…. nawet to, że można je wykorzystywać w rolnictwie! To może być dobra ochrona roślin w rolnictwie ekologicznym.

Drożdże można używać do produkcji chleba, wina, piwa, wszelkich procesów fermentacyjnych… ale mało kto wie, że możemy je także wykorzystywać w rolnictwie!

Drożdże to też rolnictwo!

Drożdże pod mikroskopem

Drożdże – widok z pod mikroskopu

Lesaffre Polska S.A. z siedzibą w Wołczynie od wielu lat bada możliwość wykorzystania różnych szczepów drożdży  w rolnictwie wraz  z AGRAUXINE . Agrauxine jest odziałem Lesaffre Plant Care, który zajmuje się biologiczną ochroną roślin. Lesaffre wprowadza na rynek produkty na bazie mikroorganizmów ( drożdży, bakterii ) oraz preparaty stymulujące rośliny.  Działania swoje realizuje poprzez szereg badań – zarówno własnych jak i zewnętrznych. Producent drożdży Lesaffre Polska S.A. współpracuje z wieloma Instytutami w Polsce jak: IUNG Puławy, Uniwersytet Lubelski, IOR Poznań czy Instytut Agrofizyki.
Obecnie silny nacisk w rolnictwie kładziony jest na rozwój metod biologicznych, alternatywnych w stosunku do metod chemicznych – a drożdże są ich świetną alternatywą.

Klient coraz bardziej wymagający

Jęczmień ozimy

Jęczmień ozimy – odmiana hybrydowa Mercurioo chroniona tylko drożdżami. Ochrona roślin w rolnictwie ekologicznym może opierać się właśnie na drożdżach.

Potrzeby rynku w ostatnich latach bardzo się zmieniły. Również klienci stawiają coraz wyższe wymagania. Chcą nie tylko ładnie wyglądającej żywności, a przede wszystkim zdrowych produktów. Współcześni klienci produktów spożywczych to osoby świadome. Poszukują zdrowej żywności i bezpiecznych produktów. Czyli takich, w których nie były zastosowane preparaty chemiczne, bądź była zastosowana ich mała ilość.

Ochrona roślin w rolnictwie ekologicznym

Mało kto wie, że drożdże mogą być wykorzystywane jako ochrona roślin w rolnictwie ekologicznym przed chorobami grzybowymi, a także w konwencjonalnej uprawie roślin rolniczych. Brak oficjalnych badań nad wykorzystaniem drożdży w rolnictwie skłoniło nasz Dział Ochrony Środowiska w Lesaffre Polska S.A. w Wołczynie do przeprowadzenia wielu innowacyjnych doświadczeń.

ochrona roślin w rolnictwie ekologicznym

Jęczmień ozimy gdzie stosowano metody ochrony roślin biologiczne oraz dla porównania preparaty chemiczne- pola Lesaffre

– Badania z wykorzystaniem drożdży  lub preparatów zawierających drożdże wykonujemy na naszych polach – mówi pan Bartłomiej Karamon, kierownik Działu ds. Ochrony Środowiska w Lesaffre Polska S.A. – Wykonywane zabiegi przy użyciu drożdży i pochodnych w wynikach przeprowadzanych badań pokazują wysoką skuteczność w ochronie upraw rolniczych przed chorobami pochodzenia grzybowego – dodaje pan Bartłomiej. – Dotychczas doświadczenia te były przeprowadzane w uprawie ziemniaków, pszenicy ozimej, jęczmienia ozimego, rzepaku, soi oraz kukurydzy. Pierwsze próby zastąpienia preparatów chemicznych na rzecz biologicznych są bardzo pozytywne. Zachęca nas to do dalszych badań nad wykorzystaniem drożdży w rolnictwie – z entuzjazmem dodaje kierownik Działu ds. Ochrony Środowiska w Lesaffre Polska S.A.

Jak zastosować drożdże w uprawach?

Pierwsze próby zastąpienia preparatów chemicznych na rzecz biologicznych są bardzo pozytywne.

Bartłomiej Karamon, kierownik Działu ds. Ochrony Środowiska w Lesaffre Polska S.A.

O metodach zastosowania drożdży w rolnictwie – opowiada ich producent, firma Lesaffre Polska S.A. z siedzibą w Wołczynie. Drożdże aplikowane są dolistnie w formie oprysku podczas wzrostu wegetacyjnego roślin. Następnie porównywane są one z preparatami chemicznymi stosowanymi w uprawach rolniczych. Jednym z wykorzystywanych mechanizmów działania drożdży  Saccharomyces cerevisiae jest ich współzawodnictwo z innymi grzybami o składniki pokarmowe. Dodatkowo wytwarzany jest przez drożdże produkt przemiany materii: alkohol etylowy. Jest to substancja o silnym działaniu grzybobójczym i bakteriobójczym. Alkohol etylowy może dodatkowo silnie oddziaływać na mikroorganizmy patogeniczne, które porażają rośliny uprawne. Dlatego preparaty oparte na bazie drożdży Saccharomyces cerevisiae mogą stanowić doskonałą alternatywę w stosunku do znanych metod chemicznych w ochronie upraw roślin rolniczych. Stosowanie drożdży jest bardzo bezpieczne, ponieważ jest to produkt całkowicie biologiczny i biodegradowalny.

Preparaty chemiczne

Plantacja pszenicy ozimej odmiana Artist po zabiegach preparatami biologicznymi oraz preparatami chemicznymi – pola Lesaffre

Wiedza poparta badaniami

Lesaffre Polska S.A. z siedzibą w Wołczynie prowadzi oficjalne badania nad wykorzystaniem drożdży w uprawie ziemniaka przemysłowego oraz innych roślin rolniczych. W tym roku będziemy dysponować pierwszymi oficjalnymi wynikami badań wykonanych przez Zakład Herbologii i Uprawy Roślin we Wrocławiu – IUNG Puławy.
Bartłomiej Karamon – kierownik Działu ds. Ochrony Środowiska Lesaffre Polska S.A. z siedzibą w Wołczynie uważa, że: stosowanie drożdży  czy preparatów opartych na drożdżach w rolnictwie będzie ciekawą alternatywą w przyszłości. Dodaje – przed nami wiele lat doświadczeń, pracy nad poznaniem dokładnego mechanizmu działania drożdży. Pierwsze wyniki są bardzo dobre i zachęcają nas do dalszych badań i analiz. Nadal będziemy pracować nad wykorzystaniem tych pożytecznych grzybów w rolnictwie dla poprawy bezpieczeństwa żywności.

 

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 4.2 / 5. Liczba głosów 29

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *