Dzień Buraka Cukrowego 2017 w Janówce

Wczoraj w Janówce odbył się Dzień Buraka Cukrowego 2017 organizowany przez Südzucker Polska S.A. Gospodarzami tego wydarzenia był Zakład Produkcyjny „Cukrownia Strzelin” oraz Gospodarstwo Rolne Skoroszowice Zdzisław Posyniak s.c.

Zgodnie z tradycją, w pierwszą niedzielę lipca odbywa się spotkanie polowe pod nazwą Dzień Buraka Cukrowego. Organizatorem imprezy jest oczywiście Südzucker Polska S.A. Tegoroczne spotkanie odbyło się na Dolnym Śląsku, na terenie Gospodarstwa Rolnego Skoroszowice u Pana Zdzisława Posyniaka – w miejscowości Janówka, powiat ząbkowicki. Na przybyłych gości czekały poletka doświadczalne z kolekcją odmian buraka cukrowego, różne kombinacje herbicydowe, odkrywka glebowa i wiele innych.

Dzień Buraka Cukrowego 2017 czas zacząć

Dzień Buraka Cukrowego 2017

Przywitanie przez Gospodarzy

W Janówce przywitała nas bezdeszczowa pogoda. Dzień Buraka Cukrowego 2017 rozpoczął się od przywitań zarówno ze strony organizatorów jak i gospodarzy. W przemówieniach wspomniano o zniesieniu kwot produkcyjnych od 1.10.2016 r. Również mówiono o trwających rozmowach z przedstawicielami plantatorów, w celu dopracowania modelu współpracy na następne lata. Firma Südzucker, władze Südzucker zdają sobie sprawę, że bez buraka cukrowego nie istnieją. Stąd ich celem jest pozyskanie tyle surowca, co chociażby w tym roku, a było to o 20 % więcej buraków, aniżeli w roku ubiegłym. Buraki wyglądają bardzo dobrze, zapowiadają się bardzo wysokie plony.

Taniec i śpiew – to zawsze wzbudza pozytywne wibracje

Dzień Buraka Cukrowego 2017

Zespół Jedliniok

Po uroczystym otwarciu Dnia Buraka Cukrowego 2017 przyszedł czas na występ Akademickiego Zespołu Pieśni i Tańca Jedliniok pod kierownictwem Pana Henryka Brzezickiego. Podczas występu zespołu Jedliniok bił ze sceny uśmiech, entuzjazm oraz pasja. Po takiej dawce energii można było udać się na poletka i z bliska przyjrzeć się odmianom i różnym rozwiązaniom herbicydowym.

Poletka doświadczalne – na co postawić w przyszłym roku?

Na Dniu Buraka Cukrowego 2017 nie zabrakło oczywiście doświadczeń polowych. Na terenie gospodarstwa Pana Zdzisława Posyniak została założona kolekcja 22 odmian buraka cukrowego, jak również założono doświadczenia herbicydowe (z podaniem średniej ceny zabiegów). Z ciekawych rzeczy można było zobaczyć również kwatery, w których zostały pokazane częste błędy, które zdarzają się w cyklu produkcji.

Doświadczenie odmianowe Südzucker Polska w Janówce. Termin siewu buraków 29.03.2017 r.

Na poletkach doświadczalnych w Janówce pokazano różne błędy podczas wykonywania zabiegów w buraku. Efekt zaniedbań bądź pośpiech, jaki niejednokrotnie towarzyszy podczas zabiegów często powoduje nieodwracalne skutki.

Dzień Buraka Cukrowego 2017 Dzień Buraka Cukrowego 2017
Dzień Buraka Cukrowego 2017 Dzień Buraka Cukrowego 2017

Odkrywka glebowa – jak wygląda system korzeniowy buraka?

W Janówce można było zejść w podziemia, na głębokość 120 cm prosto na słomianą matę i zobaczyć z bliska odkrywkę glebową. Pięknie przygotowana, z wielką pieczołowitością wzbudzała zachwyt przybyłych gości. Dzień Buraka Cukrowego 2017 jest imprezą organizowaną dla plantatorów buraka cukrowego wraz z rodzinami. Stąd najmłodsi goście z niekrytym zachwytem patrzyli i dotykali korzeni buraka. Po przeciwległej stronie buraków zaprezentowano pracę głębosza.

 

Dzień Buraka Cukrowego 2017 Dzień Buraka Cukrowego 2017 Dzień Buraka Cukrowego 2017
Dzień Buraka Cukrowego 2017 Dzień Buraka Cukrowego 2017 Dzień Buraka Cukrowego 2017

Dzień Buraka Cukrowego 2017 – to również maszyny

Na tym święcie nie mogło zabraknąć nowoczesnego sprzętu. Odbyły się również pokazy polowe – przygotowanie pola pod siew, jak również sam siew buraka.

Uprawa:

Siew buraka cukrowego – pokaz:

Na Dniu Buraka Cukrowego 2017 nie zabrakło również innowacji

Dzień Buraka Cukrowego 2017

bele z wysłodków, młóta, marchwi, gniecionego ziarna

Na Dniu Buraka Cukrowego 2017 nie sposób nie wspomnieć o wysłodkach. Jedną z ciekawszych maszyn jak i nietypowych rozwiązań zaprezentowała firma Grupa Paszowa AGROHURT. Na placu z maszynami można było zobaczyć LT MASTER VARIO austryjackiej firmy Göweil. Maszyna ta służy do belowania materiałów sypkich i mokrych, w tym m.in. wysłodków – mówi Daniel Kociński, Dyrektor Generalny Grupy Paszowej AGROHURT. Dzięki naszej  maszynie oferujemy  najnowocześniejszą technologię, polegającą na formowaniu bel i jednoczesnego ich ubijania. Produkt finalny, czyli bele skierowany jest głównie do producentów bydła mlecznego, ale także opasów. Oferujemy usługę belowania: wysłodka, kiszonki z kukurydzy, gniecionego ziarna z kukurydzy + zielonka, gniecione ziarno kukurydzy + wysłodka czy nawet świeżą marchewkę. Jak się okazuje Grupa Paszowa AGROHURT – dostała nagrodę za innowacyjny produkt za markę balotek: mokre, sypkie produkty paszowe pakowane w balot. Ta technologia umożliwia również na pakowanie w baloty młóto. Pan Daniel mówi, że LT MASTER pozwala na ubicie młóta (ok.75%) w balocie – wzbogacone łuską owsa bądź otręby z owsa, w celu usunięcia wody. Same bele można przechowywać do 3 lat, a po otwarciu produkt się nie psuje dzięki strukturze –  czyli zbiciu. Ciekawe rozwiązanie – niewątpliwie warte uwagi.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 5 / 5. Liczba głosów 2

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Prezentowane informacje w zakresie środków ochrony roślin zawarte w serwisie www.agrofakt.pl nie zawierają pełnej treści etykiet-instrukcji stosowania. Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *