Dzień Kukurydzy i Mleka firmy Blattin: co mogli zobaczyć rolnicy?

Dzień Kukurydzy i Mleka to pierwsze takie spotkania z hodowcami organizowane przez firmę Blattin Polska. Zobaczcie, co się działo!

Dzień Kukurydzy i Mleka, w ramach którego 6 września br. w Dobrodzieniu na Opolszczyźnie zgromadzili się m.in. hodowcy bydła mlecznego i specjaliści ds. żywienia, to pierwsze takie spotkania organizowane przez firmę Blattin Polska. W ich trakcie można było przyjrzeć się różnym odmianom kukurydzy, obejrzeć zbiór kukurydzy na kiszonkę, a także przeanalizować przygotowywanie paszy. Ale to nie wszystko! Zobaczcie, co jeszcze się działo!

Do jesieni jeszcze trochę czasu, ale kukurydza na paszę jest gotowa do zbiorów. Niektórzy rolnicy zdążyli już nawet skosić swoje uprawy.

Już skończyłem, bo po prostu susza przyszła, wiatry były, bez deszczu i wszystko wysuszyło w ciągu 3 dni, co były 2 tygodnie temu, taki weekend był gorący. Wszystko wysuszyło, no niestety, trzeba było szybciej zbierać – mówi Piotr Klama, rolnik z Dobrodzienia.

Opolszczyzna jest potentatem uprawy kukurydzy na ziarno i kiszonkę. Uprawia się ją na 50 tys. ha, stąd pomysł zorganizowania pierwszych Dni Kukurydzy i Mleka przez firmę Blattin.

Chcemy zaprezentować różne odmiany kukurydzy. W sumie mamy tu odmian 23 i rolnicy okoliczni będą mogli przyjechać, pooglądać, porównać, jak która odmiana się zachowuje, tu, na tym stanowisku glebowym – wyjaśnia Martin Ziaja, prezes Opolskiego Związku Hodowców Bydła.

Kukurydza wywodzi się z cieplejszego klimatu i głównym problemem u nas było to, że kukurydza nie dojrzewa.

Martin Ziaja, prezes Opolskiego Związku Hodowców Bydła

Postęp jest z roku na rok coraz większy. Wchodzą nowe odmiany, to dzięki temu właśnie kukurydza w ostatnich latach jest uprawiana de facto na powierzchni całego kraju – dodaje Aleksander Płotnicki z Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka.

Mamy odmiany tutaj kukurydz, które, można powiedzieć, nam tutaj bardzo ładnie wyszły i wcześniejsze doświadczenia z tymi odmianami potwierdziły, że potencjał tych roślin akurat, na które my zdecydowaliśmy się na wyłączność, na ten region, są słusznymi i w dobrym kierunku to idzie – mówi Dariusz Kowalik, Dyrektor Działu Higieny, Folii i Nasion firmy Blattin Polska.

Dopasowuje się coraz to bardziej te odmiany kukurydzy do naszego klimatu. Kukurydza wywodzi się z cieplejszego klimatu i głównym problemem u nas było to, że kukurydza nie dojrzewa. W pierwszym etapie, przez wiele lat, była wykorzystywana tylko i wyłącznie na kiszonkę – nadmienia Martin Ziaja.

dzień kukurydzy i mleka

Zgromadzeni na szkoleniu rolnicy mogli nie tylko przyjrzeć się różnym odmianom kukurydzy, ale również zbiorowi roślin i procesowi przygotowywania kiszonki.

Do gospodarstwa Martina Ziai w Dobrodzieniu zjechali rolnicy z Opolszczyzny i okolicznych województw, aby poznać odmiany i efekty uprawy kukurydzy oraz wymienić się doświadczeniami.

Właśnie interesuje mnie najbardziej kukurydza, która jest odporna na suszę, bo tak jak widzę, niektóre są kukurydze ładne, duże, zielone, wysokie, a niektóre są niskie. To też może być w zależności od wody – mówi Piotr Klama.

Pokaz, jak kosić kukurydzę na kiszonkę, jak ją rozdrabniać, zgniatać itd. i te maszyny, i ten paszowóz, zawsze coś z tego pożytecznego jest – komentuje Paweł Grabiński, rolnik z Pawonkowa.

Kiszonka z kukurydzy stała się wręcz tą podstawową, niezbędną kiszonką, która gwarantuje produkcję mleka na wysokim poziomie – mówi Aleksander Płotnicki.

Oprócz upraw, na imprezie zaprezentowano sposoby ubijania kiszonki i zabezpieczania jej foliami.

Żeby mieć dobrze jakościową i dobrze zabezpieczoną kiszonkę i żeby nie było odpadów. Bo jeżeli będzie źle ubita kiszonka, niewłaściwie, nie będzie dobrze później zabezpieczona odpowiednim materiałem, to te straty później są naprawdę duże – mówi Dariusz Kowalik.

Straty można zmniejszyć, stosując nowoczesny sprzęt. Sprzedawcy maszyn rolniczych, obecni na szkoleniu w Dobrodzieniu, liczą na to, że rolników będzie na nie stać, bo dziś rzadko kto wymienia bazę maszynową.

Bo jeżeli będzie źle ubita kiszonka, niewłaściwie, nie będzie dobrze później zabezpieczona odpowiednim materiałem, to te straty później są naprawdę duże.

Dariusz Kowalik, Dyrektor Działu Higieny, Folii i Nasion firmy Blattin Polska

Ten rok bez funduszy unijnych, tak że sprzedaż maszyn i ciągników rolniczych znacznie spadła. Jeśli chodzi o ciągniki rolnicze, to mamy spadki w tej chwili już powyżej 50% – komentuje Jan Anderwald, sprzedawca maszyn rolniczych z Kadłuba.

Wkrótce ruszą wypłaty unijnych środków na modernizację gospodarstw. Sytuacja rolników powinna zacząć się poprawiać. Przestały też spadać ceny mleka.

Tendencje na giełdach światowych są na plus, to nas cieszy. Udało się również i nam sprzedać troszkę drożej, co za tym idzie podnieśliśmy również cenę, 3-krotnie już w tym roku – mówi Waldemar Gacek, kierownik skupu OSM Włoszczowa.

Mamy nadzieję, że takie szkolenia firma Blattin będzie organizowała cyklicznie, w różnych gospodarstwach w kraju.

Chcemy, żeby to się wpisało w kalendarz naszych imprez i żeby co roku nowe odmiany, bo co roku się pojawiają nowe odmiany kukurydz, pokazywać – mówi Dariusz Kowalik.

Kolejne Dni Kukurydzy i Mleka już za rok.

Grypa cieląt – szczególne zagrożenie dla młodych

Grypa cieląt to jedna z tych chorób, która może wprowadzić prawdziwą epidemię w całym stadzie. Jakie są jej objawy i jak z nią walczyć?

4 grudnia 2016

Anemia u prosiąt: jakie niesie ze sobą zagrożenia?

Jakie są objawy anemii u prosiąt? Czy można szybko i łatwo ją wyeliminować?

4 grudnia 2016

Drugi dzień konferencji Klubu Afimilk: ile można zaoszczędzić dzięki AfiFarm?

Drugi dzień konferencji Klubu Afimilk przyniósł kolejne ciekawe prelekcje, w których zawarto wiele cennych wskazówek dla hodowców.

24 listopada 2016