Eksport drobiu: polskie kurczaki dla Tajwańczyków?

Mimo rosyjskiego embarga eksport drobiu z Polski szybko się rozwija, przy czym postępuje dywersyfikacja rynków zbytu. W tym roku za granicę sprzedano prawie 60 tys. ton mięsa drobiowego – 1/3 całej przemysłowej produkcji drobiu. Walczymy o nowe rynki zbytu.

Poza Unię Europejską wysłano w tym roku o 38% więcej drobiu niż przed rokiem. Czekamy teraz na raport tajwańskich inspektorów, wizytujących polskie zakłady sektora mięsa drobiowego.

Trwająca dwa tygodnie inspekcja objęła wizyty w wytypowanych zakładach uboju i przetwórstwa mięsa drobiowego, jak również wizyty w terenowych jednostkach Inspekcji Weterynaryjnej oraz w Państwowym Instytucie Weterynaryjnym – Państwowym Instytucie Badawczym w Puławach. Podczas kontroli delegacja zapoznała się z system nadzoru weterynaryjnego nad produkcją mięsa drobiowego, a także z system monitoringu i diagnostyki laboratoryjnej w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego i nie miała co do tego zastrzeżeń. Delegacja zobowiązała się do sporządzenia raportu z kontroli w ciągu 3 miesięcy od zakończenia inspekcji. W przypadku pozytywnej rekomendacji inspektorów polskie mięso drobiowe ma szansę zagościć na tajwańskim rynku już w przyszłym roku.

Główny Inspektorat Weterynarii podejmował delegację inspektorów tajwańskich po raz drugi. W wyniku pierwszej kontroli w sektorze mięsa wieprzowego w 2012 r. zatwierdzenie na rynek tajwański uzyskały 23 zakłady. Niestety, ze względu na wystąpienie przypadków ASF u dzików w 2014 r. eksport wieprzowiny na Tajwan został wstrzymany. Obecnie prowadzone są rozmowy mające na celu wznowienie eksportu.

Poczytaj o aktualnej sytuacji w tekście Eksport drobiu rośnie w obliczu ptasiej grypy

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *