Eksport wieprzowiny zwiększa się

Eksport wieprzowiny zwiększa się

Wzrasta opłacalność tuczu trzody chlewnej. Zwiększa się pogłowie trzody chlewnej. Rośnie także import mięsa wieprzowego.

Rośnie eksport wieprzowiny, głównie do Stanów Zjednoczonych. Wzrasta opłacalności tuczu trzody chlewnej. Zwiększa się  pogłowie trzody chlewnej. Sprowadzamy także więcej mięsa wieprzowego do kraju. Czy w kolejnych miesiącach też będzie dobrze? 

Od stycznia do lipca br., z Polski wyeksportowano 273,7 tys. t mięsa wieprzowego (CN 0203),  czyli o 9% więcej niż w 2016 r.  W ujęciu wartościowym tegoroczny eksport wyniósł  2421,1 mln zł, i jest o  27% większy w porównaniu z analogicznym okresem ub. r.  – wynika ze wstępnych danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (MRiRW).

Większy eksport wieprzowiny do USA  

Eksport wieprzowiny

Magdalena Kowalewska, analityk rynków rolnych Banku BGŻ BNP Paribas SA

Silnie, bo aż o 54%, wzrósł  eksport mięsa wieprzowego do Stanów Zjednoczonych. Osiągnął wielkość 34,3 tys. t. Nieznaczny spadek odnotowano w eksporcie tego gatunku mięsa do Włoch, gdzie sprzedano 34,9 tys. t, czyli o 1% mniej w relacji rocznej – mówi Magdalena Kowalewska, analityk rynków rolnych Banku BGŻ BNP Paribas SA. Zaznacza, że ze względu na relatywnie wysokie ceny skupu wieprzowiny, w ujęciu wartościowym jednak odnotowano 20% wzrost. Wartościowo eksport do Włoch wyniosła  261 tys. zł.

Wzrósł eksport wieprzowiny do Niemiec

W br. silnie wzrósł eksport wieprzowiny do Niemiec. Eksport do tego kraju wyniósł 40,7 tys. t, wobec 30,3 tys. t przed rokiem. Oznacza to wzrost aż o 35%. W ujęciu wartościowym jest jeszcze większy. Wzrósł  nawet o 72% – mówi M. Kowalewska z BGŻ. Przypomina, że  Niemicy są największym producentem mięsa wieprzowego w Unii Europejskiej.

Większy import wieprzowiny   

eksport wieprzowiny

Import mięsa wieprzowego jest w br. silniejszy niż przed rokiem

W przeciwieństwie do handlu mięsem drobiowym, czy też wołowym, nadal w Polsce utrzymuje się ujemne saldo handlu zagranicznego mięsem wieprzowym.

Pomimo wzrostu opłacalności tuczu trzody chlewnej, a także wzrostu pogłowia w pierwszym półroczu br. wzrost importu mięsa wieprzowego był silniejszy niż przed rokiem – mówi M. Kowalewska z BGŻ. Z jej analiz wynika, że w okresie od stycznia do lipca br. polscy importerzy zakupili 388 tys. t tego gatunku mięsa, czyli o blisko 2% więcej w ujęciu rocznym. W analogicznym okresie ubiegłego roku wzrost ten był zdecydowanie mniejszy i wyniósł zaledwie 0,08%.

Niemcy głównym dostawcą wieprzowiny do Polski

Maksymalny limit wydatków na odszkodowania z budżetu państwa w 2017 r. i 2018 r. wyniesie po 21,5 mln zł rocznie

Nadal głównym dostawcą mięsa wieprzowego do naszego kraju pozostają Niemcy. Zakupiliśmy od nich 99,9 tys. t tego mięsa, czyli o 9% więcej niż przed rokiem.

Z Belgii zaimportowaliśmy 98,9 tys. t, czyli o 9% mniej w porównaniu do ub.r. (r/r).

Może to wynikać m. in. ze spadku produkcji w tym kraju – komentuje ekspert BGZ BNP Paribas. Silniej, bo o 20%, wzrósł natomiast importu z Danii.  Wyniósł on 70,9 tys. t.

Więcej na odszkodowania i bioasekurację

Maksymalny limit wydatków z budżetu państwa na wypłatę rekompensat w 2017 r. i 2018 r. wyniesie  maksymalnie po 8 mln zł rocznie.

Od dnia potwierdzenia pierwszego przypadku afrykańskiego pomoru świń  tj. od 17.02.2014 r. w Polsce stwierdzono 101 ognisk tej choroby.

29 września 2017 r. Prezydent  podpisał nowelę ustawy o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, w związku z sytuacją w odniesieniu do ASF. DZięki nowelizacji ustawy zwiększony zostanie limit wydatków budżetowych na programy bioasekuracji oraz wypłatę rekompensat za nieprzerwane nieutrzymywanie świń w gospodarstwach. Maksymalny limit wydatków z budżetu państwa w 2017 r. i 2018 r., na odszkodowania wyniesie po 21,5 mln zł rocznie, a na wypłatę rekompensat maksymalnie po 8 mln zł rocznie.

Czy w kolejnych miesiącach też będzie dobrze?

–  Może to skłonić niektórych producentów trzody chlewnej do zaniechania produkcji i zmiany profilu gospodarstwa. Dodatkowo, obserwowane wyhamowanie wzrostu pogłowia loch prośnych oraz spadek liczebności prosiąt w czerwcu br. może sugerować spowolnienie wzrostu pogłowia w kolejnych miesiącach  – komentuje  M. Kowalewska z BGŻ BNP Paribas.

 

Agroport – okno na świat

Rolnictwo powoli zaczyna specjalizować się w produkcji na eksport. W celu usprawnienia wywozu towarów ma powstać agroport. Przeczytaj więcej na ten temat

20 listopada 2017

Eksport drobiu, mięsa i przetworów drobiowych nadal zwiększa się

Jakie są prognozy eksportu na 2017 i 2018 r.? Jak kształtują się ceny drobiu w eksporcie? Czy dobra koniunktura w eksporcie drobiu nadal się utrzyma?

14 listopada 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij