Elementy robocze maszyn rolniczych: oryginalne czy zamienniki?

Wykonywanie zabiegów uprawowych w trudnych warunkach wiąże się z nadmiernym i widocznym zużyciem elementów roboczych. Czy kupno nowych zamienników pomoże?

Rok 2016 charakteryzował się wyjątkowo zmiennymi warunkami pogodowymi. W okresie zasiewów mieliśmy w niektórych rejonach rekordowo niską ilość opadów. Spowodowało to, że wykonywanie zabiegów uprawowych wiązało się z nadmiernym i wyjątkowo widocznym zużyciem elementów roboczych. Co więcej wykonanie orki było możliwe jedynie wtedy, gdy elementy robocze pługa, takie jak: dłuta czy lemiesze, były bądź nowe, bądź zużyte jedynie nieznacznie. Wielu rolników przy zakupie sprzętu zadało sobie zatem pytanie: kupić droższe oryginały czy tańsze zamienniki?

Często jest tak, że w cenie jednej oryginalnej części mamy 2–3 sztuki zamiennika.

Biorąc pod uwagę rachunek ekonomiczny, odpowiedź może być tylko jedna: stawiamy na tańsze zamienniki. Często jest bowiem tak, że w cenie jednej oryginalnej części mamy 2–3 sztuki zamiennika. Czasami możemy się również spotkać z sytuacją, kiedy mamy do wyboru zamienniki w różnych cenach i wówczas pytanie: który wybrać? Jeżeli będziemy jednak uwzględniać jedynie kryterium ekonomiczne, nie będziemy mieli najmniejszego problemu z wyborem – stawiamy zawsze na najtańsze elementy robocze.

Czy zakup najtańszej części to zawsze jedyne słuszne rozwiązanie?

Należałoby się w tym miejscu zastanowić, dlaczego oryginalna część jest ok. 2-, 3-krotnie droższa od zamiennika? Czy wynika to jedynie z faktu, że producent chce na nas po prostu zarobić?

System zarządzania stadem AfiFarm: jak wspomoże hodowcę?

Sprawdź rozwiązanie dla nowoczesnego hodowcy bydła mlecznego! System wspomaga zarządzanie rozrodem, żywieniem oraz ocenę stanu zdrowia i dobrostanu.

11 stycznia 2017

Fabryka maszyn New Holland w Płocku: przyjdź na Dni Otwarte!

Chciałabyś zwiedzić jedyną w Polsce fabrykę kombajnów, hederów oraz pras New Holland w Płocku? Masz na to okazję! Sprawdź kiedy!

11 stycznia 2017

Metody chłodzenia mleka w gospodarstwie

Mleko po udoju ma temperaturę 35°C, co sprzyja namnażaniu bakterii. Dlatego też powinno być ono jak schłodzone do 4–8°C.

21 stycznia 2017