Pszenica ozima Elixer: plenna piękność o wielu obliczach

Jeśli nie wiemy, gdzie sprzedamy za rok wyprodukowane przez nas ziarno, warto rozważyć wysiew uniwersalnej pszenicy Elixer.

Ziarno pszenicy ozimej Elixer nadaje się na różne cele spożywcze: na mąkę do produkcji ciastek, na paszę, a w Niemczech w ogromnych ilościach przeznaczane jest na słód browarniany, z którego produkuje się piwo pszeniczne. Jeśli więc nie wiemy, gdzie sprzedamy za rok wyprodukowane przez nas ziarno, warto rozważyć wysiew pszenicy Elixer z katalogu Top Farms Nasiona.

– Wszyscy rolnicy, którzy widzieli odmianę Elixer, mówią to samo: ta pszenica ozima jest po prostu wyjątkowej urody – mówi Sylwia Krupiak, dyrektor ds. nasiennictwa Top Farms Agro. Ma bardzo długi, piękny kłos i charakteryzuje się wyjątkową zdrowotnością. Elixer bardzo łatwo daje się prowadzić, dobrze reaguje na skracanie, a wiosną wcześnie odrzuca nadmiar bocznych pędów, które stanowią zbędną konkurencję w łanie.

Od 2 lat Elixer znajduje się w ofercie Top Farms Nasiona i cieszy się sporym zainteresowaniem. Jego wybitne cechy zostały potwierdzone w szerokiej produkcji polowej prowadzonej przez gospodarstwa Top Farms. W ocenie agronomów jest to pszenica nadająca się na różne stanowiska, również do opóźnionych siewów i po późno zbieranych przedplonach. Po 2 latach uprawy pozycjonowana jest w czołówce wysoko plonujących pszenic, blisko 9 t/ha – dodaje Czesław Majewski z Top Farms Wielkopolska.

elixer

Pszenica ozima Elixer (for. AgroFoto.pl, użytkownik: Renault9514)

Elixer charakteryzuje się również wysoką zdolnością krzewienia, co daje możliwość obniżenia normy wysiewu w optymalnych terminach. W okresie wiosennym szybko startuje i łatwo redukuje nadmierną liczbę pędów, które tworzą się podczas długiej jesieni i łagodnej zimy. Dzięki wysokiej tolerancji na choroby fuzaryjne, z powodzeniem może być uprawiany na stanowiskach po zbożach, jak i po kukurydzy, co potwierdzają doświadczenia produkcyjne. Plon buduje poprzez wysoką liczbę ziaren oraz duże zagęszczenie kłosów na jednostce powierzchni. Elixer jest ponadto odmianą, która z ekonomicznego punktu widzenia wymaga niższego nakładu na ochronę fungicydową w porównaniu z innymi odmianami, ponieważ jest zdecydowanie zdrowsza.

Odmianę Elixer polecam tym rolnikom, dla których ważny jest wysoki i stabilny plon. To po prostu uniwersalna pszenica, która zaskoczy nas plonem i zdrowotnością.

Sylwia Krupiak, dyrektor ds. nasiennictwa Top Farms Agro

A jakie są inne zalety odmiany Elixer?

– Najważniejszą zaletą jest wyjątkowa plenność. Dodajmy do tego dobrą tolerancję na fuzariozy kłosa. Oznacza to, że odmiana Elixer doskonale sprawdzi się w regionach wilgotnych oraz na stanowiskach po kukurydzy i w monokulturzemówi Sylwia Krupiak.

Warto nadmienić, że odmiana w niemieckich badaniach porejestrowych BSA za 2015 r. osiągnęła wysoki poziom plonowania: a1 – 9 i a2 – 8 na 9 możliwych punktów. Choć Elixer jest odmianą paszową z grupy C, ma wiele zastosowań.

– Odmianę Elixer polecam tym rolnikom, dla których ważny jest wysoki i stabilny plon. To po prostu uniwersalna pszenica, która zaskoczy nas plonem i zdrowotnością – podkreśla dyrektor Krupiak.

Warto dodać, że produkując pszenicę w tym kierunku użytkowania, można także obniżyć ilość, a tym samym koszty nawożenia azotowego. Ziarno Elixera posiada też doskonałe właściwości browarnicze. Polecamy pszenicę Elixer ze względu na alternatywne możliwości jej sprzedaży – dopowiada Czesław Majewski.

elixer

Czym charakteryzuje się pszenica ozima Elixer?

Jakie są najważniejsze cechy odmiany Elixer?

  • wyjątkowa plenność, szczególnie na stanowiskach po kukurydzy i w monokulturze;
  • przydatna na opóźniony termin siewu;
  • uniwersalna przydatność glebowo-klimatyczna;
  • MTZ [g]: 41;
  • termin kłoszenia – średnio wczesny;
  • zimotrwałość: 3,0 – średnia.

Odporność na choroby

  • Mączniak prawdziwy – bardzo dobra;
  • Rdza brunatna – bardzo dobra;
  • Septorioza liści – dobra;
  • Fuzarioza kłosów – dobra;
  • Choroby podstawy źdźbła – kompleks – średnia;
  • Brunatna plamistość liści (DTR) – średnia.

 

Więcej o odmianie znajdziecie w artykułach:

Komentarze

  1. A jest w raportach coboru? Jakoś jej nie widze

  2. Nie ma jej w COBORU, jest na europejskiej liście CCA.

Spóźniony zabieg fungicydowy T1 w zbożach – czy warto go jeszcze robić?

Zła pogoda sprawiła, że w tym roku na wielu gospodarstwach nie przeprowadzono zabiegu fungicydowego T1 w zbożach ozimych. Czy warto go jeszcze robić?

22 maja 2017

Łubin w systemie rolnictwa ekologicznego a chwasty

Rolnicy uprawiający łubin w systemie ekologicznym borykają się z problemem zachwaszczenia upraw. Wykorzystują oni mechaniczne metody walki z chwastami.

26 maja 2017

Jak podnieść odporność zbóż na stres?

Zboża są narażone na różne choroby, szkodniki i zmienność pogody. Odporność zbóż na stres wydaje się kluczowa. Zobacz, jak ją zwiększyć.

17 maja 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij