PATRON SERWISU: Blattin

Eubiotyki w produkcji trzody chlewnej- za czy przeciw?

Specjaliści szacują, że popyt na eubiotyki do 2030 roku będzie wzrastać. Ma być napędzany przez regulacje prawne, które zakazują stosowania antybiotyków, jak również przez rosnącą konsumpcję mięsa na całym świecie. Pytanie czy produkcja trzody chlewnej powinna wykorzystywać produkty eubiotyczne?

Na rynku panuje duża konkurencja ze strony podmiotów o ugruntowanej pozycji i działających od dawna. Firmy sporo inwestują w działalność badawczo-rozwojową w celu opracowania zrównoważonych technologii. Celem jest wytworzenie opłacalnych i przystępnych cenowo produktów.

Czym są eubiotyki?

produkty eubiotyczne jako alternatywa dla antybiotyków

Szacuje się, że popyt na eubiotyki do 2030 roku wzrośnie. Czy produkcja trzody chlewnej powinna wykorzystywać produkty eubiotyczne?

fot. Damian Knecht

Produkty eubiotyczne pomagają agregować (łączyć w całość) produkcję mikrobiomu (zespołu drobnoustrojów) w przewodzie pokarmowym świń. Poprawiają w ten sposób trawienie i układ odpornościowy. Produkty takie jak między innymi: probiotyki, prebiotyki, kwasy organiczne i olejki eteryczne są skuteczne dla prawidłowego funkcjonowania jelit. Eubiotyki mogą być stosowane zarówno pojedynczo, jak i w połączeniu.

Produkty eubiotyczne – zastosowanie

Eubiotyki stosowane są, aby zwiększać wydajność i poprawiać stan zdrowia zwierząt domowych. Skuteczność produktu zależy głównie od działania przeciwdrobnoustrojowego, jak również od ich zdolności do zmiany flory jelitowej.
Eubiotyki pomagają w poprawie układu odpornościowego u świń. Układ odpornościowy odpowiada za stosunkowo niewielką część całkowitego zapotrzebowania żywieniowego zwierzęcia, jednak ma istotny wpływ na kondycję trzody chlewnej. Niższy poziom odporności często naraża zwierzęta na infekcje i choroby, w tym pasożytnicze, wirusowe i bakteryjne, które ostatecznie mogą nawet prowadzić do śmierci. Dlatego tak istotne jest wzmacnianie i rozwijanie poziomu odporności, zwłaszcza u rosnących i nowonarodzonych prosiąt.

Stosowanie eubiotyków w produkcji trzody

Rosnące spożycie wieprzowiny zmusiło producentów do produkcji wolnych od chorób, wysokiej jakości produktów mięsnych przeznaczonych do spożycia przez ludzi. W efekcie rośnie zapotrzebowanie na dodatki paszowe. Eubiotyki stosujemy zwykle jako dodatki do paszy dla świń. Znajdziemy je także w preparatach suplementów diety, gdyż poprawiają zdrowie jelit, zapewniają prawidłowy wzrost oraz poprawę zdrowia reprodukcyjnego.

Zakaz stosowania tlenku cynku w paszy wpłynął na szersze zainteresowanie eubiotykami. Produkty eubiotycze są postrzegane jako alternatywa dla cynku i antybiotyków. Dodatki te wzmacniają równowagę mikroorganizmów w jelitach, co będzie skutkowało większa odpornością na choroby. Generalnie powinno się oczekiwać u świń: poprawy odporności, utrzymania homeostazy i zapobiegania chorobom. Widoczny będzie też dodatni wpływ na poziom reakcji świń na stres m.in.: stres cieplny, normalny stres metaboliczny związany z przeklasowaniem i zmianami fizjologicznymi (laktacja; ciąża).

Alternatywy w produkcji pasz

eubiotyki

Należy bardzo ostrożnie wycofywać produkty eubiotyczne z paszy dla loch i prosiąt.

 

Eubiotyki są postrzegane jako alternatywne źródło dodatku, ale czy mogą być postrzegane jako surowce bazowe do pasz? Gdy oceniamy stosowane eubiotyki, musimy zawsze wziąć pod uwagę koszt wyprodukowania kilograma mięsa wieprzowego. Produkty eubiotyczne mają zmienną wartość. Eubiotyk na jednej fermie nie zawsze sprawdza się tak dobrze jak na innej. Wartość może również zmieniać się w czasie.

Istnieje wiele czynników związanych z gospodarstwem takich jak: status zdrowotny, program higieny, projekt pomieszczeń, środowisko, gęstość obsady, dostęp do paszy, bezpieczeństwo biologiczne, okres odchowu itd. W sytuacjach bardzo wysokich cen pasz i/lub słabych cen wieprzowiny, eubiotyki są często wycofywane z produkcji świń. Ale nie zawsze należy zwracać uwagę tylko na koszt paszy. Jeśli chcemy wycofać eubiotyki w żywieniu świń producenci/hodowcy powinni zastanowić się: dlaczego wprowadzili taki dodatek i czy on nadal działa?

Jak usuwać dodatki z paszy?

Nie zmniejszajmy dawki dodatku o połowę, ponieważ bardzo często zabieg ten nie przyniesie oczekiwanych rezultatów i nie zadziała w połowie. W przypadku, gdy ceny pasz idą w górę, bardzo często obniżamy jakość dawki pokarmowej dla świń. Zabieg ten może wpłynąć na zwiększenie udziału eubiotyków i jeszcze bardziej zwiększyć koszty pasz.
Nie wycofujmy też z produkcji sprawdzonych eubiotyków dla loch, ponieważ ta grupa technologiczna gwarantuje ilość produkowanych tuczników, a tym samym większe zyski.
Możliwość zwrotu ekonomicznego nie jest taka sama na każdym etapie produkcji. W szczególnych przypadkach możemy ograniczyć eubiotyki dla tuczników, ale bardzo ostrożnie wycofywać produkty eubiotyczne z paszy dla loch i prosiąt.

Kategoria żywienie świń
Problematyka dodatki paszowe
Słowa kluczowe eubiotyki, symbiotyki, redukcja dodatków

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

ANKIETA - ILE ZA NASIONA W 2024?Zobacz WYPEŁNIJ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *