Ewa Wachowicz opowiada o ziemniakach i potrawach z ziemniaków
– Absolutnie nie wyobrażam sobie kuchni polskiej bez ziemniaka! Jak to drugie danie bez naszego poczciwego kartofla? – mówi dla agroFaktu Ewa Wachowicz. Sprawdźcie, jakie dokładnie ma zdanie na temat tego warzywa i jakie potrawy z niego proponuje!
O ziemniakach w polskiej kuchni mówi najpiękniejszy polski ekspert kulinarny
Polska kuchnia zdecydowanie ziemniakiem stoi. I wcale to nie dziwi, bo nasz Król Ziemniak jest wyjątkowo smaczny. W dodatku niskokaloryczny.
– Absolutnie nie wyobrażam sobie kuchni polskiej bez ziemniaka! Jak to drugie danie bez naszego poczciwego kartofla? A placki ziemniaczane, a babka ziemniaczana z Podlasia? Co z knedlami, kluską śląską, gołąbkami ziemniaczanymi czy ziemniakiem z ogniska? Długo mogłabym wymieniać te potrawy – mówi Ewa Wachowicz. – Polska kuchnia zdecydowanie ziemniakiem stoi. I wcale to nie dziwi, bo nasz Król Ziemniak jest wyjątkowo smaczny. W dodatku niskokaloryczny. Tylko chyba miał przez ostatnie lata zły PR. Ziemniak jest lekkostrawny i prawie nie zawiera tłuszczu. Zawiera potas obniżający ciśnienie krwi oraz magnez, który jest budulcem zębów i kości, poprawia przemianę materii, łagodzi zmęczenia i stres. Dostarcza także niemal wszystkich witamin, w tym najwięcej witaminy C – zresztą ma więcej tej witaminy niż jabłka i dynie. Do tego dochodzą właściwości zasadotwórcze, dzięki czemu ziemniak równoważy kwasotwórcze działanie mięsa, z którym je podajemy. Nasza kuchnia chyba najbardziej docenia ziemniaka, ale i w kuchni światowej znajdziemy wiele wspaniałych potraw z niego. Choćby w najlepszej kuchni, francuskiej przepyszne gratin dauphinois, czy w kuchni austriackiej – legendarną sałatkę ziemniaczaną. Tak często jadamy kartofle, że nie zastanawiamy się, ile mają zalet. A zdecydowanie powinniśmy je bardziej doceniać – dodaje.
Trzy sposoby na danie z ziemniaka prezentuje Ewa Wachowicz:
1. Zapiekanka ziemniaczana
Składniki:
- 1 kg mielonej wieprzowiny
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 por
- 1 łyżka oleju do smażenia
- sól
- pieprz
- 1 szklanka wywaru jarzynowego
- 1 łyżeczka majeranku
- ser żółty
- Dekoracja: natka pietruszki
Opis przygotowania: Ziemniaki obrać i pokroić w 2–3 cm talarki. Cebulę drobno posiekać i lekko zrumienić na łyżce oleju. Dodać do mięsa. Doprawić solą i pieprzem. Dorzucić czosnek przeciśnięty przez praskę. Wyrobić dłońmi. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce, kawałek pora pokroić w plasterki. Połowę ziemniaków ułożyć w blaszce lub naczyniu żaroodpornym, na ziemniaki wyłożyć mięso, posypać marchewką i porem, wyłożyć resztę ziemniaków i zalać rosołem. Wszystko oprószyć solą i roztartym w dłoniach majerankiem. Piec w 200°C przez ok. 1,5 godz. Mniej więcej 20 minut przed końcem pieczenia posypać startym serem. Udekorować natką pietruszki.
2. Zupa ziemniaczana inaczej
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- sól
- 1 szklanka bulionu grzybowego
- 250 g serka mascarpone
- 4 ząbki czosnku
- 1 garść listków bazylii
- 1 garść płatków migdałów
Opis przygotowania: Ziemniaki umyć i obrać, pokroić w kostkę, zalać zimną wodą, posolić i ugotować. Dolać szklankę bulionu grzybowego (na grzybach suszonych). Następnie dodać serek mascarpone i zmiksować. Ponownie postawić na gazie i zagotować. Dorzucić czosnek przeciśnięty przez praskę. Zdjąć z ognia, dodać bazylię (same listki) i wszystko jeszcze raz zmiksować. Jeśli krem wyjdzie zbyt gęsty, można rozcieńczyć go wodą lub wywarem grzybowym. Podawać z płatkami migdałów, uprażonymi na złoto na suchej patelni. Można udekorować listkiem bazylii.
3. Gołąbki ziemniaczane
Składniki:
- kapusta włoska
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 2 jajka
- 6 łyżek kaszy manny lub mąki
- 1 łyżka majeranku
- sól
- pieprz
- masło do smażenia
- bulion jarzynowy
Opis przygotowania: Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na maśle. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub zmiksować, wymieszać z podsmażoną cebulą, jajkami, kaszą manną lub mąką i przyprawami. Kapustę obgotować w osolonej wodzie, by zmiękła. Oderwać liście, nożem delikatnie odciąć twarde części. Tak przygotowane nadziać farszem ziemniaczanym, nakładając 1–2 łyżki farszu (w zależności od wielkości liścia). Starannie złożyć gołąbki, uważając przy tym, by farsz nie wypłynął. Dno rondla lub gęsiarki wyłożyć liśćmi. Ułożyć gołąbki – w ten sposób, by ściśle do siebie przylegały. Przykryć kolejnymi liśćmi. Piec w temp. 180ºC lub dusić przez ok. 40 minut pod przykryciem (z dodatkiem niewielkiej ilości bulionu lub wody). Podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym, ewentualnie z podsmażoną cebulką i zrumienionym boczkiem.
Wszystkie przepisy pochodzą ze strony: http://www.ewawachowicz.pl