Fitogeniczne dodatki paszowe zmniejszą koszt żywienia drobiu?

Optymalizacja kosztów żywienia to stały element opłacalnej organizacji produkcji drobiarskiej. Hodowcy drobiu dążą do ograniczenia kosztów produkcji w celu uzyskania jak największego dochodu końcowego. Obiecującym narzędziem do osiągnięcia powyższych celów wydają się fitogeniczne dodatki paszowe, które poprzez korzystne oddziaływanie na jelita ptaków wpływają pośrednio na zmniejszenie kosztów żywienia zwierząt.

Fitobiotyki

Fitobiotyki mogą mieć formę skoncentrowanych proszków, a ich wygląd może znacznie różnić się od materiału wyjściowego, z którego powstały. Do najczęściej stosowanych dodatków fitogenicznych należą oregano, czosnek, imbir oraz mieszanki ziół.

Na koszty produkcji składają się przede wszystkim koszty paszy. Odpowiednie gospodarowanie paszami i dobór właściwych dodatków może w znacznym stopniu wpłynąć na rentowność produkcji drobiarskiej. Odpowiedzią na powyższe problemy wydają się fitogeniczne dodatki paszowe. Stanowią alternatywę dla antybiotykowych stymulatorów wzrostu oraz działają w kierunku poprawy i zachowania zdrowia jelit.

Moc roślin

Fitogeniczne dodatki paszowe (fitobiotyczne) to związki pochodzenia roślinnego, wykazujące szeroką gamę różnych (pożądanych) aktywności biologicznych. Do najważniejszych należą właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybiczneantybakteryjne. Oprócz korzystnego wpływu na przewód pokarmowy i zdrowie jelit, dodatki fitogeniczne oddziałują na poprawę tempa wzrostu ptaków oraz na zmiany w składzie mięsa. W przeciwieństwie do leków, fitobiotyki mogą być dodawane do paszy przez cały okres produkcyjny.

Fitogeniczne dodatki paszowe stymulują aktywność wielu enzymów układu pokarmowego, wzmagają produkcję i wydzielanie śliny oraz kwasów żółciowych

Poprawa zdrowotności

Badania prowadzone nad fitogenicznymi dodatkami paszowymi jednoznacznie wskazują, iż substancje te w znacznym stopniu przyczyniają się do poprawy zdrowia jelit. Odnotowano m.in. korzystne zmiany w składzie mikroflory jelitowej. Zmniejszeniu uległa liczba bakterii Coli i Clostridium. Zwiększyła się natomiast populacja bakterii kwasu mlekowego – Lactobacillus, które pozytywnie oddziałują na zdrowie gospodarza. Oprócz tego, fitogeniczne dodatki paszowe stymulują aktywność wielu enzymów układu pokarmowego. Wzmagają także produkcję i wydzielanie śliny oraz kwasów żółciowych.

Liczne badania potwierdzają również lepsze przyswajanie składników odżywczych oraz większe wchłanianie aminokwasów u ptaków, którym podawano fitobiotyki. Zmiany te przekładają się bezpośrednio na zmniejszenie wskaźnika wykorzystania paszy. Przez to czynią produkcję bardziej opłacalną. Z kolei pobudzenie przewodu pokarmowego do wzmożonej aktywności proteolitycznej odzwierciedla się większymi przyrostami masy ciała u brojlerów. Również emisja amoniaku staje się mniejsza, a to za sprawą lepszego wykorzystania białka paszowego przez ptaki.

Zwierzę z postępującym procesem zapalnym „skupia się” raczej na eliminacji tego procesu i czynników go wywołujących aniżeli na budowaniu masy ciała czy na produkcji jaj

Fitogeniczne dodatki paszowe wzmocnią odporność

Pojawiające się w stadzie choroby, związane z rozwijającym się stanem zapalnym, mogą poważnie nadszarpnąć budżet hodowcy. Stan zapalny to normalna reakcja obronna organizmu na fizyczny bądź chemiczny czynnik powodujący uszkodzenie ciała lub prowadzący do wniknięcia chorobotwórczych drobnoustrojów albo toksyn paszowych. Jeśli jednak stan zapalny utrzymuje się zbyt długo, może to prowadzić do poważniejszych zaburzeń w funkcjonowaniu organizmu. Zaburzenia te mogą przejawiać się spadkiem wydajności zwierząt, a to za sprawą zmniejszenia spożycia paszy i przekierowania wydatków energetycznych na mechanizmy obrony komórkowej. Innymi słowy – zwierzę z postępującym procesem zapalnym „skupia się” raczej na eliminacji tego procesu i czynników go wywołujących aniżeli na budowaniu masy ciała czy na produkcji jaj.

Fitogeniczne dodatki paszowe

Zwierzę z postępującym procesem zapalnym „skupia się” raczej na eliminacji tego procesu i czynników go wywołujących aniżeli na budowaniu masy ciała czy na produkcji jaj.

Zaburzenia te mogą być zahamowane i cofnięte wraz z dodaniem fitobiotyków do paszy. Te dzięki swym właściwościom przeciwzapalnym oddziałują na komórki jelitowe, chroniąc je w ten sposób przed szkodliwymi czynnikami. Włączenie do diety ptaków fitogenicznych dodatków paszowych może wpłynąć na zmniejszenie wskaźnika wykorzystania paszy nawet o kilka dziesiątych, a tym samym zredukować koszty żywienia i zwiększyć wydajność zwierząt.

Optymalizacja kosztów

Kluczem do opłacalności w produkcji drobiarskiej jest uzyskanie wysokiej wydajności zwierząt przy jednoczesnej minimalizacji kosztów żywienia. Z kolei wydajność wiąże się nieodłącznie ze zdrowotnością jelit. Ta może być wspomagana przez fitobiotyki. Również lepsze wykorzystanie paszy spowodowane przez fitogeniczne dodatki paszowe pozwala producentom na optymalizację kosztów pasz i tym samym wpływa na zwiększenie opłacalności produkcji.

Materiał pochodzi z czasopisma „Trouw i My”.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 4 / 5. Liczba głosów 4

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *