Fuzarioza kolb kukurydzy – jak zwalczać? Sprawdź!
Fuzarioza kolb kukurydzy to dobrze znana choroba w gospodarstwach i przedsiębiorstwach uprawiających kukurydzę, zwłaszcza z przeznaczeniem na ziarno. Występuje we wszystkich rejonach uprawy kukurydzy. Jest to jedna z chorób powodowanych przez grzyby z rodzaju Fusarium. Obecność tej choroby bezpośrednio wpływa na ilość i jakość uzyskanego plonu. Stanowi duże zagrożenie, ale można z nią walczyć – jak?
Chorobę powoduje wiele gatunków grzybów, ale należą one do jednego rodzaju, tym rodzajem jest Fusarium. Zawiera on gatunki zróżnicowane genetycznie, doskonale przygotowane do wywoływania chorób w niezliczonej liczbie gatunków roślin uprawnych. W tym są one zdolne do porażania kolb kukurydzy, ale także porażają korzenie siewek kukurydzy. Powodują też fuzaryjną zgorzel łodyg kukurydzy. Najczęściej wśród grzybów powodujących fuzariozę kolb kukurydzy wymienia się: Fusarium graminearum, Fusarium subglutinans, Fusarium verticillioides, Fusarium culmorum, Fusarium temperatum.
Wszystkie wymienione przykładowo grzyby wytwarzają makro i mikrokonidia, które są w największym stopniu odpowiedzialne za rozprzestrzenianie się grzyba lub grzybów powodujących chorobę. Niebezpieczeństwo obecności choroby jest duże, ponieważ kukurydzę uprawia się po sobie, a dodatkowym czynnikiem ułatwiającym zakażenie przez sprawców choroby jest obecność omacnicy prosowianki. Gąsienice tego niewielkiego motyla żerują na łodygach i kolbach kukurydzy. Uszkadzają kolby i otwierają bramy do wejścia dla gatunków rodzaju Fusarium, które powodują fuzariozę kolb.
Spis treści
Czym objawia się fuzarioza kolb kukurydzy?
Kolby ulegają porażeniu od ich wierzchołka. Grzybnia patogena przerasta ziarna i miąższ osadki kolby, w której rozpoczynają się procesy gnilne. Na porażonych częściach kolby, w tym także na okrywie liściowej kolb pojawiają się początkowo przebarwienia, a następnie pojawia się grzybnia sprawcy choroby. Jest ona watowata i może mieć barwę białą, kremową, różową lub malinową, zależy to od gatunku grzyba powodującego chorobę. Przebarwienia i naloty występują szczególnie intensywnie, gdy ma to miejsce w czasie wilgotnej pogody. Gdy kukurydza osiąga stan dojrzałości fizjologicznej i obniży się poziom zawartości cukru poniżej 20% to rośliny i kolby mają predyspozycję do porażenia przez sprawców choroby kolb.
Fuzarioza kolb kukurydzy wywołuje ilościowe i jakościowe straty w plonie ziarna
Obecność choroby powoduje zmniejszenie ciężaru kolb o około 20% oraz straty podobne lub większe w plonie ziarna.
Wymienione gatunki grzybów mają zdolność wytwarzania mykotoksyn, pogarszających istotnie jakość ziarna. Zebrane zakażone ziarno przez grzyby rodzaju Fusarium jest przyczyną zatruć i chorób ludzi i zwierząt. Do najważniejszych toksyn wytwarzanych przez sprawców fuzariozy kolb należą deoksyniwalenol – DON, zearalenon – ZEA, fumonizyna i inne. W UE wyznaczono normy dopuszczalnej zawartości mykotoksyn w ziarnie kukurydzy. Przekroczenie tych dopuszczalnych ilości prowadzi do radykalnego obniżenia wartości ziarna. Ziarno jest bezużyteczne jako pasza.
W sytuacji wysokiego skażenia mykotoksynami można mówić o stracie zbliżonej do 100%. Ziarno skażone w najlepszej sytuacji użyć można do spalenia, aby uzyskać energię cieplną. W zwiększeniu zawartości mykotoksyn ważna jest wilgotność w magazynie, czy silosie w którym przechowuje się ziarno. Niewłaściwe przechowywanie w nieodpowiednich warunkach (podwyższonej wilgotności ziarna i wysoka wilgotność względna powietrza) powoduje wytwarzanie mykotoksyn przez gatunki zasiedlające ziarno. Dodatkowo na ziarnie skażonym przez sprawców fuzariozy kolb występują grzyby pleśniowe rodzaju Penicillium i Aspergillus wytwarzające np. ochratoksynę i aflatoksynę oraz inne mykotoksyny.
Fuzarioza kolb, a wartość paszowa
Ziarno z mykotoksynami jest całkowicie nieprzydatne jako pasza, czy komponent paszowy. Nawet w przypadku, gdy grzyby powodujące fuzariozę kolb nie wytwarzają mykotoksyn, to wartość ziarna jest obniżona i plon jest niższy. Obecność choroby ma wpływ nie tylko na ilość plonu, ale też na skład chemiczny ziarna. Dopuszczalna zawartość mykotoksyn w nieprzetworzonym ziarnie kukurydzy przedstawia się według norm wyznaczonych przez organy UE i wynoszą one:
- deoksyniwalenol (DON) – 1750 μg/kg ziarna
- zearalenon (ZEA) – 350 μg/kg ziarna
- fumonizyna – 4000 μg/kg ziarna
Straty i występowanie fuzariozy kolb zależne są od czynników ryzyka
Do czynników, które mają znaczenie dla epidemicznego występowania choroby zaliczyć należy: płodozmian, uprawiana odmiana, termin zbioru, przebieg warunków pogodowych, występowanie szkodników (omacnica prosowianka). Zwiększona ilość resztek pożniwnych, które są źródłem „pożywienia” dla sprawców fuzariozy kolb związana jest z uprawą kukurydzy po sobie. Uprawa odmian o wyższej wrażliwości na porażenie kolb i występowanie omacnicy prosowianki (larwy) ma wpływ na zwiększenie porażenia kolb przez grzyby i występowanie strat. Późny termin zbioru kukurydzy, szczególnie, gdy występują w tym czasie opady deszczu, pozwala na szybki rozwój gatunków rodzaju Fusarium. W przypadku odmian później dojrzewających (wyższa liczba FAO) zawartość mykotoksyn np. DON jest większa w porównaniu do odmian wczesnych i średniowczesnych.
Zwalczanie sprawców fuzariozy kolb
- Podejście do zwalczania fuzariozy kolb powinno obejmować szereg kompleksowych zabiegów. Jest to wiele działań zmierzających do poprawy stanu fitosanitarnego gleby, np. stosując odpowiedni płodozmian na danym polu.
- Staranne przyorywanie resztek pożniwnych i stosowanie produktów (np. mikrobiologicznych) przyspieszających rozkład materii organicznych.
- Wybór do uprawy odmian o możliwie wysokiej odporności na porażenie przez patogeny wywołujące fuzariozę kolb.
- Zwalczanie omacnicy prosowianki i innych szkodników uszkadzających kolby. Kompleksowa ochrona od samego wzrostu kukurydzy.
- Zaprawianie ziarna – zakup jednostek kukurydzy zaprawionych zaprawami zarejestrowanymi do zwalczania sprawców (w tym grzybów rodzaju Fusarium) zgorzeli siewek. Mogą to być zaprawy jedno, dwu lub trójskładnikowe.
- Unikanie uprawy w monokulturze, dobry stan fitosanitarny gleby, przyspieszenie szybkości rozkładu resztek pożniwnych zmniejsza zagrożenie występowania choroby.
- Przykładowe wybrane odmiany o większej odporności w roku 2020 na fuzariozę kolb znajdujące się w Krajowym Rejestrze Odmian to: KWS Magnet, SM Pomerania, ES Meteorit, Agro Janus, ES Zorion, SM Jubilat, SM Polonez.
- Likwidacja „bram wejścia” dla patogenów porażających kolby poprzez stosowanie insektycydów skutecznie zwalczających omacnicę prosowiankę i inne szkodniki. Zaleca się też stosowanie (aplikowanie) kruszynka (larwy), który niszczy omacnicę prosowiankę.
Jeżeli zmagasz się ze szkodnikami kukurydzy, ten temat może Cię zainteresować:
Omacnica prosowianka – jak zwalczać tego szkodnika kukurydzy?
Fuzarioza kolb kukurydzy. Podsumowanie
Obecność choroby na plantacjach kukurydzy przeznaczonej na ziarno powoduje zmniejszenie plonu ziarna i pogorszenie jego jakości (mykotoksyny). Średnie porażenie kolb w latach, gdy choroba występuje w kukurydzy wynosi 20%. Większy procent porażenia ma miejsce przy występowaniu omacnicy prosowianki, w uprawie monokulturowej odmian o większej wrażliwości na porażenie przez grzyby rodzaju Fusarium. W przypadku skażenia ziarna przez mykotoksyny na poziomie przekraczającym dopuszczalne normy plon radykalnie traci na wartości handlowej i nie powinien być użyty na pokarm dla zwierząt i przetwarzany na inne produkty spożywane przez ludzi. Kompleksowe podejście do zwalczania gatunków grzybów należących do rodzaju Fusarium powodujących fuzariozę kolb zmniejsza występowanie tych patogenów.
Walkę z fuzariozą kolb rozpoczyna się już zaprawiając materiał siewny zaprawami, w których skład wchodzą np. substancje czynne z grupy chemicznej triazoli, w przypadku możliwości wykonania zabiegu w czasie wegetacji należy taki zabieg wykonać. Dobre wyniki daje zwalczanie szkodników, a w pierwszej kolejności omacnicy prosowianki, która uszkadzając kolby i ziarno buduje drogi zakażenia do kolb przez grzyby. Używanie ziarna z mykotoksynami w produkcji zwierzęcej jest powodem wielu chorób zwierząt. Często jest kancerogenne, czyli inicjuje powstawanie nowotworów oraz zakłóca rozród zwierząt.
Obserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!