Glifosat w Roundupie bezpieczny, ale kontrolowany
Wbrew opinii Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) Europejska Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności i Pasz (EFSA) orzekła, że jest mało prawdopodobne, aby glifosat, substancja czynna herbicydu Roundup, był przyczyną raka.
WHO latem ujawniła badania, z których wynika, że glifosat jest „prawdopodobnie kancerogenny”. Podobną opinię wydała Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem, dlatego Komitet ds. Ochrony Środowiska Parlamentu Europejskiego wezwał Komisję Europejską, aby nie przedłużała terminu, do którego stosowanie Roudupu jest dopuszczalne (upływa z końcem czerwca br.) do czasu wydania opinii przez EFSA.
EFSA nie zgodziła się z opiniami wyżej wymienionych organizacji, ale zaproponowała zaostrzenie kontroli pozostałości glifosatu w żywności i wprowadzenie maksymalnej bezpiecznej dawki dziennej w na poziomie 0,5 miligrama na kilogram masy ciała.
Prezentowane informacje w zakresie środków ochrony roślin zawarte w serwisie www.agrofakt.pl nie zawierają pełnej treści etykiet-instrukcji stosowania. Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.
Obserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!