GMO: jak zmodyfikowano kukurydzę?

GMO: jak zmodyfikowano kukurydzę?

GMO wciąż wzbudza kontrowersje. Co ciekawe, to kukurydza od samego początku była obiektem zainteresowania koncernów GMO.

Rośliny modyfikowane genetycznie wzbudzają wielkie emocje. Ich stosowanie jest bardzo kontrowersyjne. Kukurydza, jako roślina o ogromnym znaczeniu gospodarczym, od samego początku stała się obiektem zainteresowania wielkich koncernów stojących za GMO.

Obecnie istnieje wiele odmian, w których genom został sztucznie zmodyfikowany. Najczęściej robi się to poprzez wprowadzenie sekwencji DNA z innego organizmu, np. bakterii.

Modyfikacje GMO

Chyba najbardziej znanym typem GMO jest MON 810. Często mówi się również „odmiana MON 810”, ale nie jest to zbyt precyzje określenie, gdyż istnieje wiele odmian mających modyfikacje typu 810. Modyfikacja ta polega na wszczepianiu fragmentu DNA (z bakterii) odpowiedzialnego za produkcję białka typu Cry1Ab. Te z kolei działa toksycznie na niektóre zwierzęta, nie tylko omacnicę prosowiankę czy stonkę kukurydzianą, ale także na organizmy pożyteczne.

kukurydza gmo

Źródło: AgroFoto.pl, RafaKdziela

Ponieważ natura nie znosi próżni, prędzej czy później rozprzestrzenią się osobniki omacnicy odporne na daną toksynę. Stąd konieczność modyfikacji polegającej na wprowadzeniu genów odpowiedzialnych za wytwarzanie nieco innego białka, o oznaczeniu Cry3Bb1. Taki typ określany jest jako MON 863.

Inna modyfikacja genomu, stosowana w wielu roślinach, przyczynia się natomiast do uzyskania odporności na herbicydy nieselektywne. Przykładem takiej kukurydzy jest GMO 1507, która charakteryzuje się również odpornością na owady, czy BT-11 (kukurydza słodka, którą można kupić w konserwach).

Natura nie znosi próżni, prędzej czy później rozprzestrzenią się osobniki omacnicy odporne na daną toksynę.

Niechlubna sława

Odmianą odporną tylko na glifosat jest za to NK 603 (jej kuzynka NK 630 posiada dodatkowo odporność na omacnicę). Nie jest ona uprawiana w Europie, jednak obrót ziarnem tej odmiany jest legalny. Co ciekawe, odmiana ta zasłynęła z podejrzenia o powodowanie raka. Zespół Gillesa-Erica Seraliniego z uniwersytetu w Caen po przeprowadzeniu badań dowiódł, że szczury karmione kukurydzą GMO żyją krócej i częściej chorują na raka w porównaniu z osobnikami karmionymi niemodyfikowaną paszą. Wyniki tych badań zostały podważone przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, który skrytykował metodykę badań, np. podawanie szczurom, oprócz ziarna, również pochodnych glifosatu.

Odporna na herbicydy nieselektywne jest również linia T25. Co ciekawe, również zawiera fragmenty DNA pochodzące z bakterii, odpowiedzialne za wytwarzanie białka o nazwie PAT. Pozwala ono na rozbicie cząstki glufosynatu, staje się wtedy substancją nietoksyczną dla rośliny.

Niestety, modyfikacje GMO w dłuższej perspektywie nie wyeliminują problemów z agrofagami, a wprowadzone do środowiska modyfikacje genowe mogą powodować trudne do przewidzenia skutki.

Komentarze

  1. Ja tam bym siał GMO jeśli można zaoszczędzić na opryskach to czemu nie?

  2. Szanowna Redakcjo,
    Proszę patrzeć co jest w tym artykule, tak wiele rzeczy nieprawdziwych w wy nie widzicie!!!!!!

Spoczynek zimowy – jak przygotowane są do niego zboża

Zboża powoli będą przechodziły w spoczynek zimowy. Dowiedz się, czy są do niego przygotowane oraz jakie problemy wystąpiły na plantacjach!

15 grudnia 2018

Zakup nowego kombajnu. Na co zwrócić uwagę?

Bezawaryjność, dobra separacja, niskie koszty utrzymania to czynniki brane pod uwagę podczas wyboru kombajnu. Jakie jeszcze cechy są ważne?

13 grudnia 2018

Mszyce w rzepaku. Ta jesień dała się we znaki.

Mszyce w rzepaku ozimym stanowią coraz większe zagrożenie. Tak jak w przypadku zbóż ozimych, są one wektorami groźnego wirusa.

16 grudnia 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close