Gorączka Q (query): jak rozpoznać, jak leczyć?

Gorączka Q jest chorobą odzwierzęcą, spowodowaną przez bakterię Coxiella burnetii. Nosicielem jest m.in. bydło, kozy, psy i koty.

Gorączka Q jest zoonozą, czyli chorobą odzwierzęcą, spowodowaną przez zakażenie bakterią Coxiella burnetii. Nosicielem jest bydło, kozy, owce, psy, koty, małe gryzonie i kleszcze.

Do zakażenia dochodzi głównie drogą kropelkową oraz poprzez inhalację bakterii w kurzu i pyle, rzadko przez ugryzienie kleszcza. U ludzi gorączka Q objawia się przede wszystkim wysoką temperaturą i jest powodem ciężkich, atypowych zapaleń płuc. U zwierząt zdarzają się poronienia.

Gorączka Q jest bardzo zakaźna i występuje na całym świecie. Zakażenie u zwierząt zwykle nie powoduje objawów klinicznych, ale może być przyczyną poronień u kóz i owiec. Bakterie są wydzielane w mleku, moczu i kale zakażonych, a podczas porodu mikroorganizmy znajdują się w dużych ilościach w płynie owodniowym oraz łożysku chorego zwierzęcia.

Gorączka Q

Nosicielem jest bydło, kozy, owce, psy, koty, małe gryzonie i kleszcze.

Żeby zapobiec chorobie, przede wszystkim należy unieszkodliwić źródło zakażenia. Na fermach podczas porodu pracownicy powinni zakładać maski i dezynfekować pomieszczenia, w rzeźniach należy niszczyć narządy wewnętrzne i gruczoły mleczne. W mleczarniach trzeba pasteryzować mleko w temperaturze 74ºC przez 15 sekund, a także przeprowadzać badania weterynaryjne i kwarantannę zwierząt wwożonych do Polski.

Najważniejsze są jednak rutynowe badania zwierząt na obecność przeciwciał przeciwko Coxiella burnetii.

Szczepienia bydła: na co szczepić cielęta i dorosłe osobniki?

Szczepienia są jedną z najskuteczniejszych metod ochrony bydła przed chorobami powodującymi straty finansowe. Na co koniecznie szczepić?

15 stycznia 2017

Ptasia grypa: bez żelaznej dyscypliny ani rusz!

Ptasia grypa dalej szerzy się w kraju! Można temu zapobiec, ale trzeba konsekwentnie przestrzegać kilku zasad. Jakich?

13 stycznia 2017

Co wpływa na jakość mięsa wieprzowego?

Jakość wieprzowiny zależy od czynników zarówno genetycznych, jak i środowiskowych. Na niektóre z nich mamy wpływ. Na które?

17 stycznia 2017