Gorączka Q (query): jak rozpoznać, jak leczyć?
Gorączka Q jest zoonozą, czyli chorobą odzwierzęcą, spowodowaną przez zakażenie bakterią Coxiella burnetii. Nosicielem jest bydło, kozy, owce, psy, koty, małe gryzonie i kleszcze.
Do zakażenia dochodzi głównie drogą kropelkową oraz poprzez inhalację bakterii w kurzu i pyle, rzadko przez ugryzienie kleszcza. U ludzi gorączka Q objawia się przede wszystkim wysoką temperaturą i jest powodem ciężkich, atypowych zapaleń płuc. U zwierząt zdarzają się poronienia.
Gorączka Q wysoce zakaźna
Gorączka Q jest bardzo zakaźna i występuje na całym świecie. Zakażenie u zwierząt zwykle nie powoduje objawów klinicznych, ale może być przyczyną poronień u kóz i owiec. Bakterie są wydzielane w mleku, moczu i kale zakażonych, a podczas porodu mikroorganizmy znajdują się w dużych ilościach w płynie owodniowym oraz łożysku chorego zwierzęcia.
Zapobieganie
Żeby zapobiec chorobie, przede wszystkim należy unieszkodliwić źródło zakażenia. Na fermach podczas porodu pracownicy powinni zakładać maski i dezynfekować pomieszczenia, w rzeźniach należy niszczyć narządy wewnętrzne i gruczoły mleczne. W mleczarniach trzeba pasteryzować mleko w temperaturze 74ºC przez 15 sekund, a także przeprowadzać badania weterynaryjne i kwarantannę zwierząt wwożonych do Polski.
Najważniejsze są jednak rutynowe badania zwierząt na obecność przeciwciał przeciwko Coxiella burnetii.