Gorączka Q (query): jak rozpoznać, jak leczyć?

Gorączka Q (query): jak rozpoznać, jak leczyć?

Gorączka Q jest chorobą odzwierzęcą, spowodowaną przez bakterię Coxiella burnetii. Nosicielem jest m.in. bydło, kozy, psy i koty.

Gorączka Q jest zoonozą, czyli chorobą odzwierzęcą, spowodowaną przez zakażenie bakterią Coxiella burnetii. Nosicielem jest bydło, kozy, owce, psy, koty, małe gryzonie i kleszcze.

Do zakażenia dochodzi głównie drogą kropelkową oraz poprzez inhalację bakterii w kurzu i pyle, rzadko przez ugryzienie kleszcza. U ludzi gorączka Q objawia się przede wszystkim wysoką temperaturą i jest powodem ciężkich, atypowych zapaleń płuc. U zwierząt zdarzają się poronienia.

Gorączka Q jest bardzo zakaźna i występuje na całym świecie. Zakażenie u zwierząt zwykle nie powoduje objawów klinicznych, ale może być przyczyną poronień u kóz i owiec. Bakterie są wydzielane w mleku, moczu i kale zakażonych, a podczas porodu mikroorganizmy znajdują się w dużych ilościach w płynie owodniowym oraz łożysku chorego zwierzęcia.

Gorączka Q

Nosicielem jest bydło, kozy, owce, psy, koty, małe gryzonie i kleszcze.

Żeby zapobiec chorobie, przede wszystkim należy unieszkodliwić źródło zakażenia. Na fermach podczas porodu pracownicy powinni zakładać maski i dezynfekować pomieszczenia, w rzeźniach należy niszczyć narządy wewnętrzne i gruczoły mleczne. W mleczarniach trzeba pasteryzować mleko w temperaturze 74ºC przez 15 sekund, a także przeprowadzać badania weterynaryjne i kwarantannę zwierząt wwożonych do Polski.

Najważniejsze są jednak rutynowe badania zwierząt na obecność przeciwciał przeciwko Coxiella burnetii.

Grupy żywieniowe bydła – zróżnicowane potrzeby krów

Kwestia właściwego żywienia krów mlecznych, odpowiedniego względem potrzeb zwierząt, nie jest sprawą łatwą. Podpowiadamy co można robić.

14 sierpnia 2017

Żywienie tuczników – jakimi zasadami należy się kierować?

Pasza jest wiodącym czynnikiem w procesie wzrostu tuczników. Efektywność tuczu zależy głównie od wielkości dobowych przyrostów masy ciała i zużycia paszy.

16 sierpnia 2017

System TMR w żywieniu bydła

Zróżnicowane wymagania osobników na krowiej fermie można zaspokoić poprzez zastosowanie systemu TMR. Omawiamy na czym on polega.

15 sierpnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij