Gorączka Q (query): jak rozpoznać, jak leczyć?

Gorączka Q (query): jak rozpoznać, jak leczyć?

Gorączka Q jest chorobą odzwierzęcą, spowodowaną przez bakterię Coxiella burnetii. Nosicielem jest m.in. bydło, kozy, psy i koty.

Gorączka Q jest zoonozą, czyli chorobą odzwierzęcą, spowodowaną przez zakażenie bakterią Coxiella burnetii. Nosicielem jest bydło, kozy, owce, psy, koty, małe gryzonie i kleszcze.

Do zakażenia dochodzi głównie drogą kropelkową oraz poprzez inhalację bakterii w kurzu i pyle, rzadko przez ugryzienie kleszcza. U ludzi gorączka Q objawia się przede wszystkim wysoką temperaturą i jest powodem ciężkich, atypowych zapaleń płuc. U zwierząt zdarzają się poronienia.

Gorączka Q wysoce zakaźna

Gorączka Q jest bardzo zakaźna i występuje na całym świecie. Zakażenie u zwierząt zwykle nie powoduje objawów klinicznych, ale może być przyczyną poronień u kóz i owiec. Bakterie są wydzielane w mleku, moczu i kale zakażonych, a podczas porodu mikroorganizmy znajdują się w dużych ilościach w płynie owodniowym oraz łożysku chorego zwierzęcia.

Gorączka Q

Nosicielem jest bydło, kozy, owce, psy, koty, małe gryzonie i kleszcze.

Zapobieganie

Żeby zapobiec chorobie, przede wszystkim należy unieszkodliwić źródło zakażenia. Na fermach podczas porodu pracownicy powinni zakładać maski i dezynfekować pomieszczenia, w rzeźniach należy niszczyć narządy wewnętrzne i gruczoły mleczne. W mleczarniach trzeba pasteryzować mleko w temperaturze 74ºC przez 15 sekund, a także przeprowadzać badania weterynaryjne i kwarantannę zwierząt wwożonych do Polski.

Najważniejsze są jednak rutynowe badania zwierząt na obecność przeciwciał przeciwko Coxiella burnetii.

Spożycie mięsa w Polsce nadal stabilne?

Choć wieprzowina wciąż króluje, na naszych talerzach coraz częściej pojawia się drób i wołowina. Co wpływa na zmianę preferencji żywieniowych Polaków?

8 grudnia 2017

Pomoc dla producentów mięsa – jak zdobyć wsparcie?

Środki wspierające produkcję mięsa mogą pochodzić nie tylko z budżetu państwa, ale również z funduszy unijnych.

4 grudnia 2017

Dobrostan bydła: podstawowe wymagania

Zapewnienie odpowiednich warunków bytowych hodowanym zwierzętom to jeden z priorytetów w rolnictwie. O czym należy pamiętać?

6 grudnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij