Miodobranie [WIDEO]
![Miodobranie [WIDEO]](https://www.agrofakt.pl/wp-content/uploads/2019/07/hodowla-pszczol.jpg)
Kto nie lubi tego gęstego, słodkiego produktu. Czy będziemy krainą miodem płynącą?
Popyt na miód co roku wzrasta, ale miodu nie powinno brakować, bo dzięki unijnemu wsparciu dziesiątki tysięcy pszczelarzy skorzystało z dopłat i pasiek przybywa. W wielu regionach średnia wieku pszczelarzy to 70 lat, ale coraz więcej młodych ludzi zaczyna zakładać pasieki.
Zobacz materiał wideo:
Pan Hubert Simonides, pszczelarz z Zieliny, hoduje te pożyteczne owady już od czterech lat. – Pszczoły w mojej rodzinie są już od 1809 roku. (…) W tej chwili jest 79 rodzin pszczelich. Pasieka cały czas się powiększa. Docelowo będzie ich 300 – opowiada pszczelarz.
Hodowla pszczół przy kapryśnej pogodzie
Trwa sezon pszczelarski. Wiosną problemem dla pszczelarzy były skoki temperatur. W kwietniu dni były ciepłe, a noce zimne. – Pszczoły zaczynają się rozwijać już w lutym. Matki zaczynają swoje czerwienie, czyli znoszenie jajek. Wszystko zależy od temperatury. Pod wpływem temperatury pszczoły poganiają matkę do czerwienia, albo ją zwalniają. Przez te skoki temperatur matki były raz poganiane, raz były stopowane z czerwieniem – wyjaśnia Hubert Simonides.
Rodzaje miodów
Po zbiorach wiosennego miodu, głównie z rzepaku, pora na kolejne: z akacji i lipy czy spadziowy. Jak mówi pan Hubert Simonides, w tym roku było tak, że po zakwitnięciu robinia akacjowa zmokła, co zamyka dostęp pszczołom do nektaru. Pomimo tego, pszczelarz odnotował również niewielkie ilości miodu akacjowego. – Ja jestem zadowolony z tego okresu, z tego pierwszego miodu, bo był przepięknie dojrzały – mówi Andrzej Kowalski, pszczelarz z Komprachcic.

Lipowe, akacjowe, gryczane…wszystkie rodzaje miodów nam smakują. Powstają dzięki pracy pszczół i pszczelarzy
Praca w hodowli pszczół wre
Teraz w pasiekach praca wre, bo oprócz miodobrania w pasiece jest wiele prac do zrobienia. – Przygotowujemy się na rójkę. Staramy się jej zapobiec. Poszerzamy gniazda. Wymieniamy ramki. Dodajemy ramki z węzą. Przetapiamy stare ramki. (…) Poszerzamy gniazda również w górę, żeby jak najwięcej miodu zebrać – wymienia Ziemowit Przybyłek, pszczelarz z Chmielowic.
Hodowla pszczół matek
Niektórzy pszczelarze hodują matki.– Podstawą jest żeby wymieniać w swojej pasiece pogłowie przynajmniej raz na dwa lata. To jest podstawa sukcesu, jeśli chce się mieć dużo miodu. (…) Można u mnie zakupić matki – mówi Hubert Simonides – pszczelarz z Zieliny.
Więcej miodu
Coraz więcej partii miodu trafia do sprzedaży. Większość pszczelarzy sprzedaje miód w domu. Jednak, dobrą okazją ku temu są imprezy plenerowe. Jedna rodzina pszczela dostarcza nawet 15 kilogramów miodu. Właściciele pasiek mają nadzieję na odrobienie strat z poprzednich sezonów. Wtedy to, mimo obfitych zbiorów pierwszego miodu rzepakowego, pożytku z akacji i lipy było niewiele.