Hurtowe ceny warzyw pod koniec marca 2024 r.

Jakie są hurtowe ceny warzyw w ostatnim tygodniu marca 2024 r.? Poniżej najnowsze informacje z krajowego rynku oraz aktualne ceny buraków ćwikłowych, selerów korzeniowych, porów i pomidorów.

Przedstawiam najnowsze ceny hurtowe warzyw: buraków ćwikłowych, selerów korzeniowych, porów i pomidorów, obowiązujące na krajowym rynku w ostatnim tygodniu marca, tj. 13. tygodniu 2024 r.

Czy ceny buraków ćwikłowych wzrosły?

Producenci buraków ćwikłowych nie mogą zaliczyć sezonu do udanych. Jakość warzyw w przechowalniach i chłodniach obniża się ze względu na czas przechowywania, a ceny nie rosną. Zbiór mechaniczny i długi okres przechowywania nie służą utrzymaniu wysokiej jakości warzyw. Obecnie przygotowanie buraków czerwonych na świeży rynek, zgodnie z wymaganiami odbiorców, pociąga za sobą konieczność odrzucenia zaocznej ilości plonu z powodu niezadowalającej jakości. Kontrolerzy sieci handlowych są bardzo skrupulatni w sprawdzaniu, czy wszystkie parametry jakościowe są zachowane. Tak dzieje się szczególnie w okresach, gdy podaż przewyższa popyt. Jak towaru na rynku jest mniej< wówczas i konsumenci, i odbiorcy są mniej wybredni.

Zainteresowanie burakami ćwikłowymi jest małe. Ceny od dłuższego czasu utrzymują się na podobnym poziomie. Za warzywa na rynek świeży producenci otrzymują najczęściej od 0,60 do 1,00 zł/kg, w zależności od odmiany, kalibru i jakości warzyw. Ceny przewyższające 1,00 zł/kg zdarzają się rzadziej w odniesieniu do wyższej jakości, odmiany oraz w bezpośrednich dostawach do sieci. W sprzedaży na rynkach hurtowych można otrzymać nieco wyższe stawki, bo od 0,70 do 1,20 zł/kg. Obroty tam są jednak relatywnie niewielkie.

Buraki ćwikłowe na rynek świeży, ale przeznaczone do płukania można sprzedać za 0,40–0,50 zł/kg, jeśli jakość jest akceptowana przez odbiorcę. Jeśli warzywa nie spełniają parametrów, to kupcy proponują nawet niższe ceny, ale wtedy zwykle bardziej opłaca się sprzedać plony do przetwórstwa, np. na soki, gdyż stawki sięgają nawet 0,40 zł/kg. Nieco wyższe ceny oferowane są za inne przeznaczenie w przetwórstwie (np. 0,40–0,60 zł/kg).

Jakie są najnowsze ceny hurtowe selerów korzeniowych?

Wiele tygodni, a nawet miesięcy, utrzymywały się podobne ceny skupu selerów korzeniowych. Jeśli pojawiła się tendencja wzrostowa, to za chwilę stawki wracały do poprzedniego poziomu. Zdaniem uczestników rynku było to spowodowane możliwością importu warzyw z innych krajów Unii Europejskiej. Pod koniec marca 2024 r. nastąpił wzrost cen skupu selera korzeniowego, co kupujący wiążą z mniejszą dostępnością tego warzywa na rynku. Zdaniem producentów, do magazynów i chłodni w tym sezonie trafiło mniej selerów, dlatego stawki już wcześniej powinny być na wyższym poziomie. Nie można jednak przewidzieć, czy po świętach nie nastąpi redukcja cenników. Będzie to zależało od podaży warzyw. Jeśli przewidywania o mniejszych dostawach na rynek się potwierdzą, możliwe jest utrzymanie cen na obecnym, wyższym poziomie, a nawet dalsze wzrosty stawek.

Ceny zakupu selerów od producentów z przeznaczeniem na rynek świeży wynoszą około 3,00 zł/kg w przypadku dobrej jakości. Niektórzy kupujący narzekają na jakość warzyw i nadal oferują stawki z przedziału 2,00–2,50 zł/kg za selery myte z przeznaczaniem na rynek świeży. Z kolei hurtowe ceny tych warzyw korzeniowych wynoszą 3,00–3,80 zł/kg i przewyższają te sprzed kilku tygodni o około złotówkę na kilogramie.

Ceny skupu selera do mycia w przypadku wysokiej jakości i najbardziej pożądanej wagi sięgają nawet 2,50 zł/kg. Za warzywa o gorszych parametrach oferowane są niższe stawki. Selery korzeniowe do przetwórstwa osiągają ceny 1,00–1,50 zł/kg.

Ile kosztują pory w końcówce marca 2024?

Na rynku porów presja importowanych warzyw sprawia, iż cenniki utrzymują się na niższym poziomie. Szczególnie w porównaniu z okresem zimowym, gdy dostawy warzyw na rynek były mniejsze. Co prawda w ostatnich tygodniach cenniki nieco wrosły. Jednak nie jest to poziom zadowalający tych nielicznych krajowych producentów, którzy mają jeszcze do sprzedaży swoje plony. Za krajowego pora przeznaczanego na rynek świeży można otrzymać 4,50–5,50 zł/kg, pod warunkiem, iż spełnia wysokie wymagania jakościowe. Za niższej jakości warzywa proponuje się gorsze ceny. Na rynkach hurtowych pory wycenia się od 4,00 do 5,40 zł/kg w przypadku krajowych warzyw. Bezpośredni dostawcy sieci handlowych mogą otrzymać nieco więcej. Na rynku, zdaniem jego uczestników, dominuje importowany por. Warzywa sprowadza się z różnych kierunków. Tradycyjnym kierunkiem przywozu porów jest Belgia czy Francja. Ceny dobrej jakości warzyw z tych krajów wynoszą 4,50–5,00 zł/kg. W ofertach importerów można kupić warzywa nawet poniżej wspomnianych stawek. Na rynkach hurtowych sprowadzane pory sprzedawano pod koniec marca br. w stawkach zaczynających się od 3,80 zł/kg.

Hurtowe ceny warzyw. Ile kosztują pomidory?

Pod koniec marca br. stopniowo rosła podaż krajowych pomidorów szklarniowych. W ostatnim tygodniu tego miesiąca rynkowe dostawy nie były jeszcze tak duże, by wpłynąć na obniżkę cen. Ale zdaniem wielu producentów, może to się zmienić po Świętach Wielkanocnych.

Ceny otrzymywane za pomidory malinowe w kalibrze BB w ostatnich dniach marca 2024 r. wynosiły od 16,00 do 20,00 zł/kg. Duże zróżnicowanie stawek zależało od kanału sprzedaży oraz ilości oferowanego towaru. Hurtowe ceny tych warzyw w przypadku pomidorów malinowych na krajowych giełdach w przedświątecznym tygodniu wynosiły od 12,00 do 23,00 zł/kg. Stawki zależały od kalibru i jakości. Podaż krajowych pomidorów tradycyjnych odmian (grona) była znikoma. Dominowały warzywa importowane, sprzedawane na rynkach hurtowych po 6,00–14,00 zł/kg. Każdy następny tydzień będzie przynosił zwiększenie dostaw krajowych pomidorów, gdyż na rynek wchodzić będzie produkcja z tradycyjnych szklani. Dlatego też uczestnicy rynku przewidują w najbliższych tygodniach obniżki cen skupu.

Nastroje producentów są zróżnicowane. Obecnie znaczna część producentów ocenia ceny jako zadowalające. Jednak każdy, kto zna rynek pomidorów wie, że stawki potrafią zmieniać się o kilkadziesiąt procent zaledwie w ciągu tygodnia. Przewidzieć, co przyniesie sezon nikt nie jest w stanie z większą pewnością, bo zbyt wiele jest ryzyk. Począwszy od tych produkcyjnych, jak np. zagrożenia chorobami czy wpływ przebiegu pogody na tempo dojrzewania pomidorów, a kończąc na zagrożeniach rynkowych. Tylko w przypadku niektórych ryzyk producenci mają możliwość kontroli czy prewencji. Na pogodę i rynek pojedynczy wytwórcy nie mają żadnego wpływu. Na ryzyka rynkowe jego uczestnicy mogą pośrednio wpływać przez decydentów/polityków, ale pogoda rządzi się swoimi prawami. Z rynkowych niepewności najwięcej emocji budzi import warzyw, szczególnie z kierunku wschodniego. I w tej właśnie kwestii producenci domagają się działań. Mianowicie zakazu przywozu z krajów, do których my eksportować nie możemy. A także kontroli jakościowych w odniesieniu do importu spoza Unii Europejskiej.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *