Kukurydza LG Huxley ‒ czym się wyróżnia ten nowoczesny mieszaniec?

Kukurydza LG Huxley to odmiana o dwukierunkowym sposobie użytkowania. Ten mieszaniec trójliniowy dobrze znosi zmienne warunki pogodowe. Sprawdźmy, co jeszcze wyróżnia tę kukurydzę.
Huxley to przede wszystkim odmiana kukurydzy na ziarno, ale również można ją uprawiać z myślą o kiszonce. Co ważne, wczesność dojrzewania Huxley ‒ FAO 250 ‒ predysponuje ją do uprawy na terenie całego kraju.
Zobacz, czym wyróżnia się kukurydza Huxley. Obejrzyj film z plantacji!
Odmiana kukurydzy na ziarno w typie flint–dent
To, co jest charakterystyczne dla mieszańców trójliniowych to rozmieszczenie kolb na różnej wysokości. Za sprawą efektu heterozji nasz „nowoczesny mieszaniec” jest elastyczny między innymi w obliczu okresowych niedoborów wody. Ponadto kukurydza Huxley ze względu na genetykę pośrednią flint–dent dobrze reaguje na niesprzyjające warunki pogodowe.
Odmiana Huxley, czyli cechy flint i dent
Kukurydza w tej odmianie najlepsze parametry czerpie właśnie z tych dwóch grup ‒ flint i dent. Jeżeli chodzi o genetykę flint, to działa ona na korzyść odporności na stres. Kukurydza Huxley będzie bowiem dawała mocniejszy wigor wiosenny nawet przy niższych temperaturach lub okresowych spadkach temperatury zarówno gleby, jak i powietrza. Z kolei genetyka dent winduje możliwości plonotwórcze tej odmiany.
Odmiana kukurydzy na ziarno, jak i na kiszonkę
Huxley sprawdzi się również w gospodarstwach nastawionych na produkcję kiszonek. Odmiana daje możliwość dwutorowego działania. Jednym słowem daje duże poczucie bezpieczeństwa. Po pierwsze, to napełnienie pryzm kiszonkowych, a po drugie – zagospodarowanie nadwyżki plonu pod postacią ziarna.
Możliwości plonotwórcze Huxley
Kolba, którą buduje kukurydza Huxley ma stożkową strukturę. Na prezentowanej plantacji zbudowała 18 rzędów i 36 ziarniaków w rzędzie. Taka liczba świadczy o możliwościach plonotwórczych tej odmiany. To ważne nie tylko w odmianie kukurydzy na ziarno, ale też pod kątem zbioru na kiszonkę. W tym drugim przypadku liczy się jak najbardziej udział kolb w plonie. Dobrze zaziarnione kolby są bowiem na plus dla wysokiej energii paszy. Dodatkowo duża masa wegetatywna ma tu znaczenie ‒ będzie budowana wysokością samych roślin.
Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.