Idealne warzywa z supermarketów mogą być szkodliwe!

Najlepiej jeść warzywa z własnych upraw, ale wiadomo, że wszystkich warzyw i owoców nie jesteśmy w stanie wyhodować. Czy w takiej sytuacji lepiej podjechać na bazar czy do supermarketu? Zdecydowanie odradzamy drugie wyjście. Okazuje się bowiem, że idealne warzywa z supermarketów i inne produkty z dużych sklepów mogą być szkodliwe dla zdrowia.

Cena: Marchew

1.77 zł
-2.75%
Zobacz aktualne ceny

Supermarkety kuszą pięknie wyłożonymi i wyczyszczonymi produktami. Na półkach leżą stertami idealne warzywa i owoce. Ziemniaki są zawsze równe, a jabłka błyszczą. Wydawałoby się, że wszystko jest w porządku – jednak pozory mylą.

Czy zjadamy pestycydy?

Żeby było tak idealnie, konieczne jest nawożenie i to w dużych dawkach, a to, jak wiadomo, może być zgubne dla naszych organizmów. Jeśli np. marchewka rośnie razem z pestycydami, to związki chemiczne mogą przyczyniać się do powstawania nowotworów. Z kolei zbyt świeży obornik i zbyt wczesne zbiory spowodują, że warzywo w swoim składzie będzie zawierać azotany. Żeby natomiast jabłka były ładniejsze, producenci nabłyszczają skórki, i uwaga: najczęściej używa się do tego szelaku, czyli naturalnej żywicy pozyskiwanej z… odchodów insektów. Dzięki niemu owoce są też odporne na obicia i można je trzymać dłużej na sklepowej półce.

Idealne warzywa z supermarketów wyglądają, jakby były zrobione z plastiku.

Sąsiadowi możesz zaufać

Żeby mieć pewność, że razem z witaminami nie przyswajamy szkodliwej chemii, najlepiej jest kupować produkty z upraw ekologicznych albo od sąsiada. I zdecydowanie omijać idealne warzywa z supermarketów i dużych sklepów.

Jabłka z polskich sadów nie są tak intensywnie pryskane. Wystarczy porównać na straganie importowane owoce ze zwykłą Antonówką. Wcale się nie dziwię, że w tych pierwszych jest pełno chemii, wystarczy na nie spojrzeć – one wyglądają, jakby były zrobione z plastiku – mówi Ryszard Zamojski, rolnik z woj. lubuskiego.

Sprawę komentuje również dr hab. Małgorzata Drywień z Zakładu Oceny Żywienia ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. – Wybierając warzywa i owoce, powinniśmy przede wszystkim kierować się ich wyglądem: nie kupujmy tych wyglądających nieświeżo. Jeśli widać, że nie są uszkodzone i nadpsute, to możemy uznać, że są dobrej jakości – radzi ekspertka.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *