Idealne warzywa z supermarketów mogą być szkodliwe!

Supermarkety kuszą pięknie wyłożonymi i wyczyszczonymi warzywami i owocami. Ziemniaki są zawsze równe, a jabłka błyszczą. Idealne warzywa z supermarketów mogą być jednak szkodliwe dla zdrowia.

Najlepiej jeść warzywa z własnych upraw, ale wiadomo, że wszystkich warzyw i owoców nie jesteśmy w stanie wyhodować. Czy w takiej sytuacji lepiej podjechać na bazar czy do supermarketu? Zdecydowanie odradzamy drugie wyjście. Okazuje się bowiem, że idealne warzywa z supermarketów i inne produkty z dużych sklepów mogą być szkodliwe dla zdrowia.

Supermarkety kuszą pięknie wyłożonymi i wyczyszczonymi produktami. Na półkach leżą stertami idealne warzywa i owoce. Ziemniaki są zawsze równe, a jabłka błyszczą. Wydawałoby się, że wszystko jest w porządku – jednak pozory mylą.

Żeby było tak idealnie, konieczne jest nawożenie i to w dużych dawkach, a to, jak wiadomo, może być zgubne dla naszych organizmów. Jeśli np. marchewka rośnie razem z pestycydami, to związki chemiczne mogą przyczyniać się do powstawania nowotworów. Z kolei zbyt świeży obornik i zbyt wczesne zbiory spowodują, że warzywo w swoim składzie będzie zawierać azotany. Żeby natomiast jabłka były ładniejsze, producenci nabłyszczają skórki, i uwaga: najczęściej używa się do tego szelaku, czyli naturalnej żywicy pozyskiwanej z… odchodów insektów. Dzięki niemu owoce są też odporne na obicia i można je trzymać dłużej na sklepowej półce.

Idealne warzywa z supermarketów wyglądają, jakby były zrobione z plastiku.

Żeby mieć pewność, że razem z witaminami nie przyswajamy szkodliwej chemii, najlepiej jest kupować produkty z upraw ekologicznych albo od sąsiada. I zdecydowanie omijać idealne warzywa z supermarketów i dużych sklepów.

Jabłka z polskich sadów nie są tak intensywnie pryskane. Wystarczy porównać na straganie importowane owoce ze zwykłą Antonówką. Wcale się nie dziwię, że w tych pierwszych jest pełno chemii, wystarczy na nie spojrzeć – one wyglądają, jakby były zrobione z plastiku – mówi Ryszard Zamojski, rolnik z woj. lubuskiego.

Sprawę komentuje również dr hab. Małgorzata Drywień z Zakładu Oceny Żywienia ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. – Wybierając warzywa i owoce, powinniśmy przede wszystkim kierować się ich wyglądem: nie kupujmy tych wyglądających nieświeżo. Jeśli widać, że nie są uszkodzone i nadpsute, to możemy uznać, że są dobrej jakości – radzi ekspertka.

Jaka będzie cena śruty sojowej?

Ceny śruty sojowej nie ulegną dużym zmianom. W pierwszej połowie 2017 r. mogą być relatywnie niskie.

19 kwietnia 2017

Dodatkowe 15 dni szansy na wygraną w konkursie Sumi Agro!

Sumi Agro Poland przedłuża konkurs "Inazuma – Podwójny cios w szkodniki rzepaku!". Dodatkowe 15 dni szansy na wygraną motocykla Honda CB500F!

13 kwietnia 2017

Jakie owoce miękkie opłaca się produkować w 2017?

Jaki jest rynek owoców miękkich? - prognoza opłacalności i sytuacji cenowej w bieżącym roku

13 kwietnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij