Idealne warzywa z supermarketów mogą być szkodliwe!

Supermarkety kuszą pięknie wyłożonymi i wyczyszczonymi warzywami i owocami. Ziemniaki są zawsze równe, a jabłka błyszczą. Idealne warzywa z supermarketów mogą być jednak szkodliwe dla zdrowia.

Najlepiej jeść warzywa z własnych upraw, ale wiadomo, że wszystkich warzyw i owoców nie jesteśmy w stanie wyhodować. Czy w takiej sytuacji lepiej podjechać na bazar czy do supermarketu? Zdecydowanie odradzamy drugie wyjście. Okazuje się bowiem, że idealne warzywa z supermarketów i inne produkty z dużych sklepów mogą być szkodliwe dla zdrowia.

Supermarkety kuszą pięknie wyłożonymi i wyczyszczonymi produktami. Na półkach leżą stertami idealne warzywa i owoce. Ziemniaki są zawsze równe, a jabłka błyszczą. Wydawałoby się, że wszystko jest w porządku – jednak pozory mylą.

Żeby było tak idealnie, konieczne jest nawożenie i to w dużych dawkach, a to, jak wiadomo, może być zgubne dla naszych organizmów. Jeśli np. marchewka rośnie razem z pestycydami, to związki chemiczne mogą przyczyniać się do powstawania nowotworów. Z kolei zbyt świeży obornik i zbyt wczesne zbiory spowodują, że warzywo w swoim składzie będzie zawierać azotany. Żeby natomiast jabłka były ładniejsze, producenci nabłyszczają skórki, i uwaga: najczęściej używa się do tego szelaku, czyli naturalnej żywicy pozyskiwanej z… odchodów insektów. Dzięki niemu owoce są też odporne na obicia i można je trzymać dłużej na sklepowej półce.

Idealne warzywa z supermarketów wyglądają, jakby były zrobione z plastiku.

Żeby mieć pewność, że razem z witaminami nie przyswajamy szkodliwej chemii, najlepiej jest kupować produkty z upraw ekologicznych albo od sąsiada. I zdecydowanie omijać idealne warzywa z supermarketów i dużych sklepów.

Jabłka z polskich sadów nie są tak intensywnie pryskane. Wystarczy porównać na straganie importowane owoce ze zwykłą Antonówką. Wcale się nie dziwię, że w tych pierwszych jest pełno chemii, wystarczy na nie spojrzeć – one wyglądają, jakby były zrobione z plastiku – mówi Ryszard Zamojski, rolnik z woj. lubuskiego.

Sprawę komentuje również dr hab. Małgorzata Drywień z Zakładu Oceny Żywienia ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. – Wybierając warzywaowoce, powinniśmy przede wszystkim kierować się ich wyglądem: nie kupujmy tych wyglądających nieświeżo. Jeśli widać, że nie są uszkodzone i nadpsute, to możemy uznać, że są dobrej jakości – radzi ekspertka.

Ochrona warzyw przed szkodnikami i chorobami: nowości na 2017!

Jak skutecznie zwalczać: przędziorka, pchełkę, mszyce, liściolubkę, chowacza, szarą pleśń, rdzę i inne problemy w uprawach warzyw?

10 lutego 2017

Nawożenie śliwy – jakie składniki dostarczyć?

Śliwa domowa jest często spotykanym drzewem sadowniczym uprawnianym w Polsce. Sprawdź, jak prawidłowo przeprowadzić nawożenie śliwy.

13 lutego 2017

Grupy producentów owoców i warzyw pod specjalnym nadzorem

Wykryto nieprawidłowości finansowe, w wyniku których weryfikacji poddawane są grupy producentów owoców i warzyw. Do kogo zapuka komornik?

13 lutego 2017