Integrowana produkcja czosnku. Jak to zrobić?

Integrowana produkcja czosnku. Jak to zrobić?

Dla wszystkich, którzy chcieliby wiedzieć, jak prowadzić integrowaną produkcję czosnku, mamy dobrą wiadomość.

Dla wszystkich tych rolników, którzy chcieliby poznać odpowiedź na pytanie o integrowaną produkcję czosnku, mamy dobrą wiadomość. Powstała broszura zawierającą metodykę!

Metodyka została zatwierdzona przez Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa, a przygotowana przez grupę badaczy z Instytutu Ogrodnictwa InHort ze Skierniewic pod kierownictwem prof. Józefa Robaka.

Pamiętajmy, że podstawowym warunkiem przyznania certyfikatu Integrowanej Produkcji jest m.in. prowadzenie produkcji zgodnie z przygotowaną właśnie metodyką zatwierdzoną przez Głównego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa – przypomina PIORiN.

integrowana produkcja czosnku

Czosnek ozimy (fot. AgroFoto.pl, użytkownik: gwozd)

Co zatem lubi czosnek i jakie ma wymagania?

Czosnek wymaga stanowiska wyjątkowo słonecznego, gleby żyznej, średnio wilgotnej, o odczynie pH 6,0 do 7,5. Należy unikać gleb ciężkich i gliniastych, przenawożonych azotem, nadmiernie wilgotnych – przestrzega w Metodyce Integrowanej Produkcji czosnku prof. Józef Robak. – Optymalna wielkość opadów w okresie wzrostu na glebach ciężkich wynosi od 25 mm w ciągu tygodnia do 50 mm na glebach piaszczystych. Największe zapotrzebowanie na wodę wykazuje w maju i czerwcu. Warzywo to wymaga prawidłowego zmianowania, nie należy czosnku sadzić rok po roku na tym samym polu oraz na stanowiskach zajmowanych wcześniej przez warzywa cebulowe. Istnieje wówczas duże zagrożenie nadmiernego rozwoju chorób i szkodników pochodzenia glebowego typowych dla warzyw cebulowych. Nie należy również uprawiać go po warzywach absorbujących z podłoża dużo składników pokarmowych. Odpowiednim przedplonem dla czosnku są fasola, groch, ogórek lub pomidor.

Dodajmy jeszcze, że metodyka została wykonana w ramach programu wieloletniego na lata 20152020 „Działania na rzecz poprawy konkurencyjności i innowacyjności sektora ogrodniczego z uwzględnieniem jakości i bezpieczeństwa żywności oraz ochrony środowiska naturalnego”.

 

Zobacz koniecznie:

Z forum

Powiązany temat:

[czosnek] ile z hektara?
micgal39533
ja mam listewki z nożykami do płyt i leci spoko 
zobacz więcej »
janczar810
Macie jakieś patenty na pedowanie. Chodzi mi o jakieś udogodnienie z obcinaniem bo nożykiem na schylaka ciężko. Myslalem o zrobienie obcinakka na raczce od śmieci gdzie na palcac...
zobacz więcej »
marcinw1981
Co mu moze dolegac? 
zobacz więcej »
...
Zobacz pozostałe wpisy

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close