Integrowana produkcja czosnku. Jak to zrobić?

Dla wszystkich tych rolników, którzy chcieliby poznać odpowiedź na pytanie o integrowaną produkcję czosnku, mamy dobrą wiadomość. Powstała broszura zawierającą metodykę!
Metodyka została zatwierdzona przez Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa, a przygotowana przez grupę badaczy z Instytutu Ogrodnictwa InHort ze Skierniewic pod kierownictwem prof. Józefa Robaka.
– Pamiętajmy, że podstawowym warunkiem przyznania certyfikatu Integrowanej Produkcji jest m.in. prowadzenie produkcji zgodnie z przygotowaną właśnie metodyką zatwierdzoną przez Głównego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa – przypomina PIORiN.
Co zatem lubi czosnek i jakie ma wymagania?
– Czosnek wymaga stanowiska wyjątkowo słonecznego, gleby żyznej, średnio wilgotnej, o odczynie pH 6,0 do 7,5. Należy unikać gleb ciężkich i gliniastych, przenawożonych azotem, nadmiernie wilgotnych – przestrzega w Metodyce Integrowanej Produkcji czosnku prof. Józef Robak. – Optymalna wielkość opadów w okresie wzrostu na glebach ciężkich wynosi od 25 mm w ciągu tygodnia do 50 mm na glebach piaszczystych. Największe zapotrzebowanie na wodę wykazuje w maju i czerwcu. Warzywo to wymaga prawidłowego zmianowania, nie należy czosnku sadzić rok po roku na tym samym polu oraz na stanowiskach zajmowanych wcześniej przez warzywa cebulowe. Istnieje wówczas duże zagrożenie nadmiernego rozwoju chorób i szkodników pochodzenia glebowego typowych dla warzyw cebulowych. Nie należy również uprawiać go po warzywach absorbujących z podłoża dużo składników pokarmowych. Odpowiednim przedplonem dla czosnku są fasola, groch, ogórek lub pomidor.
Dodajmy jeszcze, że metodyka została wykonana w ramach programu wieloletniego na lata 2015–2020 „Działania na rzecz poprawy konkurencyjności i innowacyjności sektora ogrodniczego z uwzględnieniem jakości i bezpieczeństwa żywności oraz ochrony środowiska naturalnego”.
Zobacz koniecznie: