Kupią nawet smalec: interwencje na rynku wieprzowiny

Nowy system dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny zostanie uruchomiony na początku stycznia 2016 r. – podała Fundacja Pomocy Programów dla Rolnictwa, powołując się na informacje z Brukseli.

Już raz w tym roku Komisja Europejska interweniowała na rynku wieprzowiny. W marcu br. wprowadziła dopłaty do prywatnego przechowywania na 8 tygodni w związku z rosyjskim embargiem importowym, które wpłynęło na nadpodaż wieprzowiny na rynku unijnym oraz spadek cen. Wysokość dopłat zależała od rodzaju mięsa i okresu jego przechowywania. Wynosiły one od 210 do 305 euro za tonę.

interwencja na rynku wieprzowiny

Źródło: AgroFoto.pl, RobertKowalewo

Zainteresowanie dopłatami w całej Unii było jednak tak duże, że w ciągu 3 dni mechanizm zamknięto. Napłynęły wnioski o dopłaty do magazynowania 140 tys. wieprzowiny, w tym z Polski było 29 wniosków na 5,3 tys. ton. W sumie w UE wycofano z rynku wówczas 64 tys. ton wieprzowiny, a koszt tej operacji wyniósł 17 mln euro. Najwięcej mięsa zmagazynowały: Dania (24%), Hiszpania (22%), Niemcy (13%), Polska (12%) i Włochy (9%).

W nowym mechanizmie rozszerzony został katalog produktów kwalifikujących się do otrzymania wsparcia o niektóre elementy o niższej wartości, które zostały najbardziej dotknięte przez rosyjskie embargo, np. świeży smalec. Niektórzy producenci – Belgia, Francja, Dania i Holandia – ubiegali się ponadto o objęcie mechanizmem również innych elementów – jak tłuszcz, podroby i nóżki wieprzowe.

Dodatkowo zwiększono o 20% stawkę dopłat, aby zachęcić do wprowadzania do magazynów wyższych ilości produktów niż podczas marcowej edycji. Niższe stawki będą dotyczyły świeżego smalcu, ponieważ jego składowanie jest mniej kosztowne.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *