Kupią nawet smalec: interwencje na rynku wieprzowiny

Kupią nawet smalec: interwencje na rynku wieprzowiny

Nowy system dopłat do przechowywania wieprzowiny zostanie uruchomiony w styczniu 2016 r. Kto i kiedy dostanie pieniądze?

Nowy system dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny zostanie uruchomiony na początku stycznia 2016 r. – podała Fundacja Pomocy Programów dla Rolnictwa, powołując się na informacje z Brukseli.

Już raz w tym roku Komisja Europejska interweniowała na rynku wieprzowiny. W marcu br. wprowadziła dopłaty do prywatnego przechowywania na 8 tygodni w związku z rosyjskim embargiem importowym, które wpłynęło na nadpodaż wieprzowiny na rynku unijnym oraz spadek cen. Wysokość dopłat zależała od rodzaju mięsa i okresu jego przechowywania. Wynosiły one od 210 do 305 euro za tonę.

interwencja na rynku wieprzowiny

Źródło: AgroFoto.pl, RobertKowalewo

Zainteresowanie dopłatami w całej Unii było jednak tak duże, że w ciągu 3 dni mechanizm zamknięto. Napłynęły wnioski o dopłaty do magazynowania 140 tys. wieprzowiny, w tym z Polski było 29 wniosków na 5,3 tys. ton. W sumie w UE wycofano z rynku wówczas 64 tys. ton wieprzowiny, a koszt tej operacji wyniósł 17 mln euro. Najwięcej mięsa zmagazynowały: Dania (24%), Hiszpania (22%), Niemcy (13%), Polska (12%) i Włochy (9%).

W nowym mechanizmie rozszerzony został katalog produktów kwalifikujących się do otrzymania wsparcia o niektóre elementy o niższej wartości, które zostały najbardziej dotknięte przez rosyjskie embargo, np. świeży smalec. Niektórzy producenci – Belgia, Francja, Dania i Holandia – ubiegali się ponadto o objęcie mechanizmem również innych elementów – jak tłuszcz, podroby i nóżki wieprzowe.

Dodatkowo zwiększono o 20% stawkę dopłat, aby zachęcić do wprowadzania do magazynów wyższych ilości produktów niż podczas marcowej edycji. Niższe stawki będą dotyczyły świeżego smalcu, ponieważ jego składowanie jest mniej kosztowne.

Zwrot kosztów na bioasekurację? Jest na to szansa!

Sprawdź, jak nowy projekt resortu rolnictwa ma pomóc producentom trzody chlewnej i jak oceniają go sami hodowcy!

20 kwietnia 2018

Powstanie niezależny system oceny poubojowej półtusz?

Ocena poubojowa półtusz dokonywana przez ubojnie budzi wśród rolników wiele wątpliwości. Jakich zmian domagają się gospodarze?

13 kwietnia 2018

Schorzenia szpary międzyracicowej u bydła: jak sobie radzić?

Kulawizny nie dość, że sprawiają krowom ból, to dla hodowcy oznaczają dodatkowe koszty. Czy da się im jakoś zapobiec?

17 kwietnia 2018

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij