Kupią nawet smalec: interwencje na rynku wieprzowiny

Kupią nawet smalec: interwencje na rynku wieprzowiny

Nowy system dopłat do przechowywania wieprzowiny zostanie uruchomiony w styczniu 2016 r. Kto i kiedy dostanie pieniądze?

Nowy system dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny zostanie uruchomiony na początku stycznia 2016 r. – podała Fundacja Pomocy Programów dla Rolnictwa, powołując się na informacje z Brukseli.

Już raz w tym roku Komisja Europejska interweniowała na rynku wieprzowiny. W marcu br. wprowadziła dopłaty do prywatnego przechowywania na 8 tygodni w związku z rosyjskim embargiem importowym, które wpłynęło na nadpodaż wieprzowiny na rynku unijnym oraz spadek cen. Wysokość dopłat zależała od rodzaju mięsa i okresu jego przechowywania. Wynosiły one od 210 do 305 euro za tonę.

interwencja na rynku wieprzowiny

Źródło: AgroFoto.pl, RobertKowalewo

Zainteresowanie dopłatami w całej Unii było jednak tak duże, że w ciągu 3 dni mechanizm zamknięto. Napłynęły wnioski o dopłaty do magazynowania 140 tys. wieprzowiny, w tym z Polski było 29 wniosków na 5,3 tys. ton. W sumie w UE wycofano z rynku wówczas 64 tys. ton wieprzowiny, a koszt tej operacji wyniósł 17 mln euro. Najwięcej mięsa zmagazynowały: Dania (24%), Hiszpania (22%), Niemcy (13%), Polska (12%) i Włochy (9%).

W nowym mechanizmie rozszerzony został katalog produktów kwalifikujących się do otrzymania wsparcia o niektóre elementy o niższej wartości, które zostały najbardziej dotknięte przez rosyjskie embargo, np. świeży smalec. Niektórzy producenci – Belgia, Francja, Dania i Holandia – ubiegali się ponadto o objęcie mechanizmem również innych elementów – jak tłuszcz, podroby i nóżki wieprzowe.

Dodatkowo zwiększono o 20% stawkę dopłat, aby zachęcić do wprowadzania do magazynów wyższych ilości produktów niż podczas marcowej edycji. Niższe stawki będą dotyczyły świeżego smalcu, ponieważ jego składowanie jest mniej kosztowne.

FERMA 2018 – nie lada gratka dla hodowców, trwa!

Trwają międzynarodowe targi FERMA 2018 - specjalistyczna impreza dla hodowców bydła, świń i drobiu. Na miejscu odbędą się debaty i konferencje merytoryczne

17 lutego 2018

Konferencja Blattin dla producentów trzody w Twoim regionie – zapisz się już dziś!

Ruszyły konferencje Blattin dla producentów świń! Sprawdź, jak utrzymać efektywność produkcji dzięki żywieniu loch, oraz o technologiach w cyklu otwartym.

14 lutego 2018

Jak karmić prosięta, gdy stracimy maciorę?

Zdarzają się sytuacje, w których prosięta po porodzie nie mają możliwości przyjmowania mleka matki. Jak w takim wypadku je wykarmić?

18 lutego 2018

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij