Izoglukoza zastąpi cukier?

Izoglukoza zastąpi cukier?

Od października 2017 r. zostaną zniesione limity produkcyjne w Unii Europejskiej na cukier i izoglukozę (syrop produkowany ze zbóż). Szacuje się, że produkcja izoglukozy wzrośnie wówczas nawet do 2–3 mln ton.

Od października 2017 r. zostaną zniesione limity produkcyjne w Unii Europejskiej na cukier i izoglukozę (syrop produkowany ze zbóż). Obecnie dzięki ograniczeniom produkcyjnym udział izoglukozy w unijnym rynku spożywczym jest niewielki, a cukier jest podstawowym słodzikiem.

Szacuje się, że po zniesieniu kwotowania produkcja izoglukozy wzrośnie z obecnych 700 tys. ton do nawet 2–3 mln ton. Dlatego też Brytyjczycy obawiają się, że po 2017 r. może wzrosnąć podaż taniej żywności z izoglukozą, co może mieć negatywne skutki zdrowotne, zwłaszcza dla osób o najniższych dochodach. Syropy są tańsze od cukru i mogą łatwo zastąpić cukier w przemyśle spożywczym. Naukowcy z Cambridge zwracają uwagę także na to, że reforma unijnego sektora cukru zbyt mało uwagi przykłada do strukturalnych zmian, również w rolnictwie, co ma duży wpływ na konsumpcję.

W piśmie naukowym „British Medical Journal” opublikowano analizę, według której reforma unijnego rynku może mieć negatywny wpływ na zdrowie ludzi. Z kolei badania przeprowadzone w amerykańskim uniwersytecie Princeton wykazały, że ze względu na strukturę cukrów prostych spożywanie syropów kukurydzianych prowadzi do większej otyłości niż w przypadku spożycia tej samej ilości cukru.

*Opracowane na podstawie wiadomości dostarczonych przez Reuters.

Agropromocja 2018 – święto małopolskiego rolnictwa

W sercu Sądecczyzny - Nawojowej, już w najbliższy weekend odbędzie się największa wystawa rolnicza w tym regionie

7 września 2018

Ciekawostki rolnicze w 100 sekund – m.in. pomoc suszowa

Hektary łąk w miastach, setki gęsi w winnicy i szczęśliwe francuskie pszczoły. Zaskocz znajomych rolników ciekawostkami!

Ustawa o obrocie ziemią – wkrótce kolejne zmiany

Na jakie zmiany związane ze sprzedażą ziemi muszą przygotować się rolnicy?

13 września 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close