Izoglukoza zastąpi cukier?

Izoglukoza zastąpi cukier?

Od października 2017 r. zostaną zniesione limity produkcyjne w Unii Europejskiej na cukier i izoglukozę (syrop produkowany ze zbóż). Szacuje się, że produkcja izoglukozy wzrośnie wówczas nawet do 2–3 mln ton.

Od października 2017 r. zostaną zniesione limity produkcyjne w Unii Europejskiej na cukier i izoglukozę (syrop produkowany ze zbóż). Obecnie dzięki ograniczeniom produkcyjnym udział izoglukozy w unijnym rynku spożywczym jest niewielki, a cukier jest podstawowym słodzikiem.

Szacuje się, że po zniesieniu kwotowania produkcja izoglukozy wzrośnie z obecnych 700 tys. ton do nawet 2–3 mln ton. Dlatego też Brytyjczycy obawiają się, że po 2017 r. może wzrosnąć podaż taniej żywności z izoglukozą, co może mieć negatywne skutki zdrowotne, zwłaszcza dla osób o najniższych dochodach. Syropy są tańsze od cukru i mogą łatwo zastąpić cukier w przemyśle spożywczym. Naukowcy z Cambridge zwracają uwagę także na to, że reforma unijnego sektora cukru zbyt mało uwagi przykłada do strukturalnych zmian, również w rolnictwie, co ma duży wpływ na konsumpcję.

W piśmie naukowym „British Medical Journal” opublikowano analizę, według której reforma unijnego rynku może mieć negatywny wpływ na zdrowie ludzi. Z kolei badania przeprowadzone w amerykańskim uniwersytecie Princeton wykazały, że ze względu na strukturę cukrów prostych spożywanie syropów kukurydzianych prowadzi do większej otyłości niż w przypadku spożycia tej samej ilości cukru.

*Opracowane na podstawie wiadomości dostarczonych przez Reuters.

Rehabilitacja osób starszych teraz łatwiejsza dzięki KRUS

Rehabilitacja osób starszych może być teraz nieco prostsza dzięki porozumieniu KRUS i PTZP. Co przewiduje ich nowy projekt?

15 października 2017

Grupa producencka Idealsad, czyli zdrowe jabłka z gminy Rybno

Grupy sadownicza Idealsad oprócz sprzedaży jabłek na rynek krajowy, do sklepów detalicznych i do supermarketów, dostarcza owoce także do palcówek szkolnych

14 października 2017

Zbiory warzyw gruntowych – jesienią podobnie jak w zeszłym roku

Więcej marchwi, cebuli i buraków ćwikłowych. Mniej pomidorów gruntowych, ogórków i kapusty - oceniają eksperci.

10 października 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij