Izoglukoza zastąpi cukier?

Download PDF

Od października 2017 r. zostaną zniesione limity produkcyjne w Unii Europejskiej na cukier i izoglukozę (syrop produkowany ze zbóż). Obecnie dzięki ograniczeniom produkcyjnym udział izoglukozy w unijnym rynku spożywczym jest niewielki, a cukier jest podstawowym słodzikiem.

Szacuje się, że po zniesieniu kwotowania produkcja izoglukozy wzrośnie z obecnych 700 tys. ton do nawet 2–3 mln ton. Dlatego też Brytyjczycy obawiają się, że po 2017 r. może wzrosnąć podaż taniej żywności z izoglukozą, co może mieć negatywne skutki zdrowotne, zwłaszcza dla osób o najniższych dochodach. Syropy są tańsze od cukru i mogą łatwo zastąpić cukier w przemyśle spożywczym. Naukowcy z Cambridge zwracają uwagę także na to, że reforma unijnego sektora cukru zbyt mało uwagi przykłada do strukturalnych zmian, również w rolnictwie, co ma duży wpływ na konsumpcję.

W piśmie naukowym „British Medical Journal” opublikowano analizę, według której reforma unijnego rynku może mieć negatywny wpływ na zdrowie ludzi. Z kolei badania przeprowadzone w amerykańskim uniwersytecie Princeton wykazały, że ze względu na strukturę cukrów prostych spożywanie syropów kukurydzianych prowadzi do większej otyłości niż w przypadku spożycia tej samej ilości cukru.

*Opracowane na podstawie wiadomości dostarczonych przez Reuters.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o