Jabłka: jak je przechować do wiosny?

Jabłka: jak je przechować do wiosny?

Jabłka to owoce delikatne. Sprawdzamy więc, co należy zrobić i w jaki sposób przechować jabłka bezpiecznie do wiosny.

Odpowiednia wilgotność, temperatura i wentylacja. Zapewnienie owocom prawidłowych warunków podczas ich przechowywania pozwoli im dojrzeć i zachować swój smak. Sprawdzamy, co należy zrobić, aby przechować jabłka bezpiecznie aż do wiosny.

jak przechowywać jabłka?

Do przechowywania nadają się tylko owoce najlepszej jakości, zdrowe, bez uszkodzeń i obić.

Jabłka to owoce delikatne, podatne na wszelkiego rodzaju uszkodzenia i odbicia. Do przechowywania nadają się tylko owoce najlepszej jakości, zdrowe, bez uszkodzeń i obić, ich skórka powinna być nienaruszona. Nie należy wybierać jabłek zgniłych, choćby w niewielkim stopniu, gdyż groźne choroby rozprzestrzenią się z nich na pozostałe owoce.

Jabłka do przechowywania powinno się zbierać ok. 7–14 dni przed osiągnięciem przez nich dojrzałości spożywczej. W tym celu wielu sadowników rozpoczyna zbiory w momencie, gdy pierwsze owoce spadną z drzew.

Niezbędne: odpowiednia temperatura i wentylacja

Najlepszym miejscem do przechowywania jabłek są wyspecjalizowane chłodnie. Wielu rolników stosuje do tego również pomieszczenia chłodne, dobrze wentylowane, o dużej wilgotności.

W chłodni nie może być również zbyt ciepło, bo wtedy jabłka dojrzeją zbyt szybko.

Jan Kowalczyk, sadownik z Mazowsza

 Najważniejsze podczas przechowywania jabłek jest zapewnienie w pomieszczeniu odpowiedniej wilgotności, która powinna wynosić ok. 90%. Dzięki temu owoce nie zwiędną. W ten sposób zadbamy też o to, aby nie przejrzały – podpowiada Jan Kowalczyk, sadownik z Mazowsza.

Podstawowym wymogiem podczas przechowywania jabłek jest odpowiednia temperatura (od 0°C do ok. 34°C), która nie powinna spaść poniżej 0°C, gdyż wtedy owoce zostaną narażone na przemarznięcie.

 W chłodni nie może być również zbyt ciepło, bo wtedy jabłka dojrzeją zbyt szybko – ocenia Jan Kowalczyk.

Ważna jest również dobra wentylacja. Przechowalnia czy chłodnia powinna zostać wyposażona w sprawnie działający system wentylacyjny. Wszystko po to, aby usunąć z pomieszczenia zbierający się w nim etylen, który jest wydzielany przez dojrzewające owoce.

jak przechowywać jabłka?

Nie należy wybierać jabłek zgniłych, choćby w niewielkim stopniu, gdyż groźne choroby rozprzestrzenią się z nich na pozostałe owoce.

Bezcenny monitoring

Wybrane do przechowywania jabłka należy umieścić w przewiewnych skrzynkach, które układa się jedna na drugiej, w kolumnach. Wielu sadowników okrywa skrzynki folią polietylenową. Dzięki temu owoce nie są narażone na utratę wody czy zanieczyszczenie.

Podczas przechowywania jabłek należy często i bacznie obserwować owoce. Trzeba zachować czujność i sprawdzać, czy nie wykazują symptomów różnych chorób, którymi mogłyby zarazić pozostałe owoce. Do najgroźniejszych chorób przechowalniczych jabłek należą: szara pleśń, mokra zgnilizna, gorzka zgnilizna i brunatna zgnilizna jabłek. Zainfekowane owoce muszą zostać natychmiastowo usunięte. Rozwojowi wielu chorób przechowalniczych sprzyja składowanie mokrych owoców, dlatego należy zawsze upewnić się, czy pozostawione w przechowalni jabłka są suche.

jak przechowywać jabłka?

Pomieszczenia do przechowywania owoców powinny zostać odpowiednio przygotowane.

Piwnica dla amatorów

Pomieszczenie, w którym będą przechowywane jabłka, powinno być ciemne i zabezpieczone przed mrozem. W warunkach amatorskich często wybiera się do tego piwnicę. Aby można było pozostawić tam bezpiecznie owoce, należy to pomieszczenie dobrze do tego przygotować. Do pracy należy zabrać się już miesiąc przed rozpoczęciem przechowywania jabłek. Wtedy należy wybielić piwnicę i spryskać ją odpowiednim środkiem grzybobójczym.

Przechowywane na eksport

Polska jest pierwszym eksporterem jabłek na świecie. Przy zbiorach na poziomie 3,4 mln ton na eksport trafi ponad 800 tys. ton owoców.

– W tym sezonie eksport nie powinien być niższy niż w sezonie 2014/2015 – ocenia dr Bożena Nosecka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Eksport na tzw. nowe rynki prawdopodobnie wzrośnie, eksport do krajów Europy Wschodniej osiągnie poziom z zeszłego roku – dodaje sadownik, prof. dr hab. Eberhard Makosz.

Choroby wirusowe roślin – nowe zagrożenie już w standardzie

Choroby wirusowe roślin stały się bardzo powszechne. Są zagrożeniem, któremu trzeba zaradzić. Co robić i jakich środków używać, by zwalczyć "wirusówki"?

18 października 2017

Uprawa pora – kluczowe skuteczne nawożenie i dobra obsada

W przypadku porów praktykowane są różne technologie uprawy. Cel jest zawsze ten sam – jak najdłuższa łodyga rzekoma.

19 października 2017

Ubezpieczenie upraw rolnych z dopłatą – znamy limit na 2018 rok

Państwo zaproponowało budżet na ubezpieczenie upraw rolnych z dopłatą w 2018 roku. Na jak wysokie dofinansowanie możemy liczyć tym razem?

16 października 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij