Czy jagoda kamczacka zawojuje polski rynek?
Łatwa w uprawie, odporna na mrozy i szkodniki. Jej owoce to prawdziwe bogactwo witamin i minerałów, a dojrzewają wcześniej niż truskawki. Jagoda kamczacka.
Od kilku lat jej sprzedaż w Polsce rośnie. Co sprawia, że uprawa ta jest coraz bardziej atrakcyjna dla naszych rolników?
Spis treści
Jagoda kamczacka
Jeszcze do niedawna jagoda kamczacka (wiciokrzew siny – Lonicera caerulea var. kamtschatica) była gatunkiem w Polsce mało popularnym. Wprawdzie znana jest u nas od niemal 30 lat, ale z racji słodko-kwaśnego smaku i podatnych na osypywanie owoców nie zyskała wielu wielbicieli, pozostając gatunkiem niszowym. Obecnie gospodarstwa szkółkarskie oferują coraz więcej odmian jagody kamczackiej, przybywa plantacji, a zainteresowanie owocami wzrasta.
– Na to wzmożone zainteresowanie wpłynęła przede wszystkim hodowla nowych, uszlachetnionych odmian o znacznie wyższych walorach smakowych, właściwościach przetwórczych, jak również potwierdzone własności prozdrowotne samych owoców – mówi Grzegorz Szetyński z Gospodarstwa Ogrodniczego Szetyńscy. – Nie bez znaczenia jest też możliwość zbioru kombajnowego; nadają się do tego odmiany zarówno naszego rodzimego pochodzenia (Wojtek, Zojka), jak też wywodzące się z ośrodków hodowlanych w Rosji i w Kanadzie.
Łatwa i niewymagająca roślina
Jagoda kamczacka naturalnie występuje w północno-wschodniej Rosji, Japonii i Kanadzie. Jest rośliną niewymagającą i łatwą w uprawie, niezwykle rzadko atakowaną przez choroby i szkodniki. Krzewy są w dodatku całkowicie odporne na mróz – znoszą temperaturę do -40°C, a w czasie kwitnienia tolerują przymrozki do -8°C. Rośliny są obcopylne, co oznacza, że do dobrego zapylenia i zawiązania owoców potrzebny jest pyłek innej odmiany.
Wysadzone na plantację jednoroczne sadzonki zaczynają owocować w 2–3 roku po posadzeniu. Znaczący plon pojawia się jednak dopiero w 4 roku. Z dorosłego krzewu można zebrać, w zależności od odmiany, od 3 do 7 kg owoców.
Owoce jagody kamczackiej należą do najwcześniejszych w sezonie. Pierwsze pojawiają się już w maju, a pełnia owocowania przypada na czerwiec. Nowe odmiany mają duże, deserowe, smaczne owoce o słodko-kwaskowym smaku. Owoce jagody kamczackiej wykazują również działanie prozdrowotne: wzmacniają naczynia krwionośne, obniżają ciśnienie, są bogatym źródłem antyoksydantów wspomagających organizm w walce z wolnymi rodnikami. Ponadto wzmacniają i odtruwają organizm z substancji toksycznych, np. metali ciężkich. Można je spożywać świeże, choć doskonale nadają się także do przetwórstwa – ciast, lodów, jogurtów, kompotów, soków, nalewek i win. Można je też suszyć lub mrozić. Co istotne przetworzone zachowują nawet do 80% cennych właściwości.
Ogromne zainteresowanie
O ogromnym zainteresowaniu tym gatunkiem świadczy I Konferencja poświęcona uprawie jagody kamczackiej, która odbyła się w listopadzie 2015 r. w Mszczonowie, gromadząc ponad 500 uczestników: producentów, przetwórców i naukowców.
Grzegorz Szetyński przewiduje dalszy i szybki przyrost plantacji jagody kamczackiej w Polsce: – 3 lata temu w naszej szkółce ponad 90% produkcji to była borówka; obecnie jest to 50 na 50, czyli borówka i jagoda kamczacka – wylicza. – Pozostałe gatunki: porzeczki, jeżyny, maliny – to ilości śladowe. Nie dlatego, że są gorsze, ale dlatego, że lubimy specjalizacje, chcemy dobrze obsłużyć klienta, a żeby to zrobić, trzeba się wyspecjalizować.
Uprawa jagody w Polsce
Polska ma szansę wysunąć się na jedno z czołowych miejsc w uprawie jagody kamczackiej – poradziliśmy sobie doskonale z borówką wysoką, która jest trudna w uprawie, poradzimy sobie z jagodą kamczacką. Jest to również szansa dla plantatorów porzeczki, którzy mają problemy ze sprzedażą, a mają zaplecze, kombajny do zbioru i już teraz uzupełniają plantacje o jagodę kamczacką. Poza tym wzrasta wiedza na temat niezwykłych właściwości odżywczych i zdrowotnych owoców jagody kamczackiej, a także jej ogromnej przydatności w przetwórstwie – dostrzega.
Obecnie owoce z polskich plantacji sprzedawane są głównie do Stanów Zjednoczonych, Kanady czy Japonii jako produkt przetworzony, np. w postaci soków, lodów, jogurtów czy win. Czas więc, by jagoda kamczacka trafiła też do polskich konsumentów!
Obserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!
Mamy jagodę kamczacką na działce, rośnie pięknie. Sadzonki kupowaliśmy w Gospodarstwie Romańskich – bardzo doświadczeni hodowcy, doradzili nam w kwestii uprawy