Czy jagoda kamczacka zawojuje polski rynek?

Czy jagoda kamczacka zawojuje polski rynek?

Od kilku lat sprzedaż jagody kamczackiej w Polsce rośnie. Czym charakteryzuje się ta uprawa i ile można zarobić?

Łatwa w uprawie, odporna na mrozy i szkodniki. Jej owoce to prawdziwe bogactwo witamin i minerałów, a dojrzewają wcześniej niż truskawki. Jagoda kamczacka.

Od kilku lat jej sprzedaż w Polsce rośnie. Co sprawia, że uprawa ta jest coraz bardziej atrakcyjna dla naszych rolników?

Jagoda kamczacka

Jeszcze do niedawna jagoda kamczacka (wiciokrzew siny – Lonicera caerulea var. kamtschatica) była gatunkiem w Polsce mało popularnym. Wprawdzie znana jest u nas od niemal 30 lat, ale z racji słodko-kwaśnego smaku i podatnych na osypywanie owoców nie zyskała wielu wielbicieli, pozostając gatunkiem niszowym. Obecnie gospodarstwa szkółkarskie oferują coraz więcej odmian jagody kamczackiej, przybywa plantacji, a zainteresowanie owocami wzrasta.

jagoda kamczacka

Sadzonki jagody kamczackiej w Gospodarstwie Ogrodniczym Szetyńscy stanowią 50% produkcji.

– Na to wzmożone zainteresowanie wpłynęła przede wszystkim hodowla nowych, uszlachetnionych odmian o znacznie wyższych walorach smakowych, właściwościach przetwórczych, jak również potwierdzone własności prozdrowotne samych owoców – mówi Grzegorz Szetyński z Gospodarstwa Ogrodniczego Szetyńscy. Nie bez znaczenia jest też możliwość zbioru kombajnowego; nadają się do tego odmiany zarówno naszego rodzimego pochodzenia (Wojtek, Zojka), jak też wywodzące się z ośrodków hodowlanych w Rosji i w Kanadzie.

Łatwa i niewymagająca roślina

Jagoda kamczacka naturalnie występuje w północno-wschodniej Rosji, Japonii i Kanadzie. Jest rośliną niewymagającą i łatwą w uprawie, niezwykle rzadko atakowaną przez choroby i szkodniki. Krzewy są w dodatku całkowicie odporne na mróz  znoszą temperaturę do -40°C, a w czasie kwitnienia tolerują przymrozki do -8°C.  Rośliny są obcopylne, co oznacza, że do dobrego zapylenia i zawiązania owoców potrzebny jest pyłek innej odmiany.

Wysadzone na plantację jednoroczne sadzonki zaczynają owocować w 2–3 roku po posadzeniu. Znaczący plon pojawia się jednak dopiero w 4 roku. Z dorosłego krzewu można zebrać, w zależności od odmiany, od 3 do 7 kg owoców.

jagoda kamczacka

Jagoda kamczacka owocuje jako pierwsza w sezonie.

Owoce jagody kamczackiej należą do najwcześniejszych w sezonie. Pierwsze pojawiają się już w maju, a pełnia owocowania przypada na czerwiec. Nowe odmiany mają duże, deserowe, smaczne owoce o słodko-kwaskowym smaku. Owoce jagody kamczackiej wykazują również działanie prozdrowotne: wzmacniają naczynia krwionośne, obniżają ciśnienie, są bogatym źródłem antyoksydantów wspomagających organizm w walce z wolnymi rodnikami. Ponadto wzmacniają i odtruwają organizm z substancji toksycznych, np. metali ciężkich. Można je spożywać świeże, choć doskonale nadają się także do przetwórstwa – ciast, lodów, jogurtów, kompotów, soków, nalewek i win. Można je też suszyć lub mrozić. Co istotne przetworzone zachowują nawet do 80% cennych właściwości.

Ogromne zainteresowanie

jagoda kamczacka

Kwitnąca jagoda kamczacka znosi przymrozki do -8 C.

O ogromnym zainteresowaniu tym gatunkiem świadczy I Konferencja poświęcona uprawie jagody kamczackiej, która odbyła się w listopadzie 2015 r. w Mszczonowie, gromadząc ponad 500 uczestników: producentów,  przetwórców i naukowców.

Grzegorz Szetyński przewiduje dalszy i szybki przyrost plantacji jagody kamczackiej w Polsce: – 3 lata temu w naszej szkółce ponad 90% produkcji to była borówka; obecnie jest to 50 na 50, czyli borówka i jagoda kamczacka – wylicza. – Pozostałe gatunki: porzeczki, jeżyny, maliny – to ilości śladowe. Nie dlatego, że są gorsze, ale dlatego, że lubimy specjalizacje, chcemy dobrze obsłużyć klienta, a żeby to zrobić, trzeba się wyspecjalizować.

Uprawa jagody w Polsce

Polska ma szansę wysunąć się na jedno z czołowych miejsc w uprawie jagody kamczackiej – poradziliśmy sobie doskonale z borówką wysoką, która jest trudna w uprawie, poradzimy sobie z jagodą kamczacką. Jest to również szansa dla plantatorów porzeczki, którzy mają problemy ze sprzedażą, a mają zaplecze, kombajny do zbioru i już teraz uzupełniają plantacje o jagodę kamczacką. Poza tym wzrasta wiedza na temat niezwykłych właściwości odżywczych i zdrowotnych owoców jagody kamczackiej, a także jej ogromnej przydatności w przetwórstwie – dostrzega.

jagoda kamczacka

Z dorosłego krzewu jagody kamczackiej można zebrać od 3 do 7 kg owoców.

Obecnie owoce z polskich plantacji sprzedawane są głównie do Stanów Zjednoczonych, Kanady czy Japonii jako produkt przetworzony, np. w postaci soków, lodów, jogurtów czy win. Czas więc, by jagoda kamczacka trafiła też do polskich konsumentów! 

Dopłaty do materiału siewnego 2019 – złóż wniosek!

Kto może ubiegać się o dotacje, na jakich warunkach?

18 stycznia 2019

Konferencja prasowa Bayer – innowacyjne i zrównoważone rolnictwo!

Nowy sezon to nowości produktowe oraz akcja "Jest Rolnik, Jest Żywność". Sprawdź co szykuje Bayer w nadchodzącym sezonie!

17 stycznia 2019

Plonowanie kukurydzy na ziarno – wyniki 2018

Wstępne wyniki plonowania odmian kukurydzy na ziarno zostały opublikowane przez COBOR-u. Sprawdź które plonowały najlepiej w 2018 roku!

7 stycznia 2019

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close