Jak karmić kury w sezonie jesienno-zimowym?

Żywienie kur mocno się różni w zależności od sposobu ich utrzymywania. W chowie intensywnym są one bez względu na porę roku żywione paszami pełnoporcjowymi. Natomiast chów intensywny polega głównie na żywieniu kur tym, co akurat znajduje się w gospodarstwie. Jak w sezonie zimowym zadbać w takim chowie o pełnowartościowe żywienie?

Kury w chowie ekstensywnym w sezonie wiosenno-letnim najczęściej korzystają z wolnych wybiegów, które w dużym stopniu zaspokajają ich potrzeby pokarmowe.

– W sezonie zimowym dobrym dodatkiem do pasz dla kur może być susz z zielonek. Bardzo dobrze wpływa on na nieśność kur oraz na wybarwienie żółtek znoszonych przez nie jaj – radzi Barbara Iwanowska z Lubuskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. – Najlepszy w tym celu jest susz z młodych zielonek, przede wszystkim z lucerny, koniczyny czy pokrzywy. W zimie bardzo dobrze sprawdza się też pasza przygotowywana z kiszonek, pod warunkiem, że są one przygotowywane z niezdrewniałych, młodych roślin.

kury

W miesiącach zimowych należy również zadbać o to, by kury miały zapewnioną odpowiednią ilość witamin i minerałów w paszy.

Najlepiej zakiszają się ziemniaki, marchew, a także liście kapusty czy buraków. W sezonie zimowym dobrym uzupełnieniem codziennej paszy dla kur mogą być zioła, które nie tylko poprawiają smak karmy, ale też mają właściwości prozdrowotne. Dodanie ziół wspomaga odporność kur, ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, wpływa też korzystnie na przemianę materii.

W miesiącach zimowych należy również zadbać o to, by kury miały zapewnioną odpowiednią ilość witamin i minerałów w paszy. Niedobory w tym zakresie bardzo szybko przekładają się na pogorszenie zdrowotności i kondycji, a co za tym idzie – obniżenie nieśności. Dlatego też w sezonie jesienno-zimowym należy podawać kurom preparaty witaminowe oraz mineralne. Dobrze sprawdzą się także susze roślinne i drożdże pastewne. Jako źródło wapnia można wykorzystać mączkę otrzymywaną z prażonych, a następnie zmielonych skorup jaj.

RGT JakuzziKup teraz 5% rabatu na nasiona rzepaku od 3 j.s. RGT Jakuzzi

Czy na talerzach chińskich konsumentów znajdzie się więcej drobiu z Polski? [AKTUALNOŚCI]

Wiceminister rolnictwa Ryszard Zarudzki negocjuje w sprawie zwiększenia eksportu polskiego drobiu do Państwa Środka.

17 maja 2019

Zielone białko w żywieniu bydła

Białko w żywieniu bydła jest głównym czynnikiem, który wpływa na parametry produkcyjne. Dowiedz się, gdzie znajduje się jego źródło?

11 kwietnia 2019

Zasady utrzymania loch

Ograniczanie przestrzeni życiowej loch może potęgować zachowania agresywne i reakcje stresowe. Dowiedz się, jakich norm trzeba przestrzegać

23 kwietnia 2019