Jak kształtują się ceny na rynku rolnym?
Sezon grillowy rozpoczęty, więc rośnie sprzedaż świeżych kurczaków. Cena skupu polskich kurcząt jest konkurencyjna, czyli najniższa w UE. Optymistyczna jest prognoza rosnącej konsumpcji w kraju. Wieprzowina w Europie tanieje. Jak kształtują się ceny pozostałych produktów?
Na rynku krajowym, przed długim weekendem (29.04) wzrosła sprzedaż świeżych kurczaków i elementów grillowych, czyli filetów i skrzydełek. W ciągu tygodnia tuszki zdrożały o 0,50 gr., filety o 1 zł. Ceny transakcyjne kurczaków to: tuszki 5,4–5,6 zł skrzydełka 4,3–5,5 zł, filety 12,30–13,0 zł. Brak natomiast było popytu na ćwiartki 3,4–3,8 zł i podroby drobiowe, wobec tego ich ceny w ostatnim tygodniu przed długim weekendem były bez zmian. Z kolei cena indyka była niska i stała w miejscu, mimo drożejącego euro. Cena filetów z indyka 16–17 zł/kg a uda b/k 8,00-9,50 zł/kg.
Tempo wzrostu skupu i produkcji drobiu w 2016 r. ma być podobne jak w 2015 r. i wynosić odpowiednio 9% i 10%.
Porównanie cen kurcząt
W pierwszym kwartale 2016 r. średnia cena skupu kurcząt wynosiła 3,48 zł/kg i była niższa niż przed rokiem, kiedy to wynosiła 3,67 zł/kg. Pod koniec marca 2016 r. cena ta wzrosła w porównaniu do początku roku kiedy to skupowano je po 3,40 zł. Cena w marcu 2016 kurcząt była niższa niż marcu 2015 r. o 3%.
Tuszki kurcząt w marcu 2016 kosztowały w skupie 5,42 zł/kg i też były niższe jak w 2015 r. w marcu (5,47 zł/kg), jednak wyższe w porównaniu do stycznia, kiedy cena skupu wynosiła 5,00 zł/kg.
Wg danych FAPA (od 11 do 17 kwietnia) średnia cena sprzedaży tuszek kurcząt w Polsce (118,03 euro/100 kg) była bardzo konkurencyjna w Unii Europejskiej, czyli najniższa obok Irlandii (97,60 euro/100 kg). Cena sprzedaży w Polsce była o 29% niższa niż w UE (177,99 euro/100 kg). Głównym konkurentem na rynku drobiowym w Unii Europejskiej jest Wielka Brytania, gdzie cena sprzedaży wynosiła 158,43 euro/100 kg, czyli była wyższa od ceny kurcząt z Polski o 10,9%.
Głównym konkurentem na rynku drobiowym w Unii Europejskiej jest Wielka Brytania, gdzie cena sprzedaży wynosiła 158,43 euro/100 kg, czyli była wyższa od ceny kurcząt z Polski o 10,9%.
Co wpływa na sytuację cen drobiu w Polsce
Produkcja żywca drobiowego jest opłacalna. W 2016 r. produkcja drobiarska powinna rosnąć, na co będzie miała wpływ niska cena pasz oraz przewidywany wzrost popytu eksportowego. Tempo wzrostu skupu i produkcji drobiu w 2016 r. ma być podobne jak w 2015 r. i wynosić odpowiednio 9% i 10%.
Polski handel zagraniczny wzrasta, ale w 2015 r. wolniej niż w 2014 r. W większości kierunkiem eksportu były rynki Unii Europejskiej (82%). Atrybutami polskiego drobiu będzie nadal niższa cena i dobra jakość. Przewidywany przez KE wzrost konsumpcji drobiu w Unii Europejskiej i na świecie daje podstawy do rozwijania produkcji drobiu i w Polsce. Ustanowiony zakaz importu drobiu z niektórych państw, w wyniku obecności wirusa ptasiej grypy, będzie umożliwiał polskim eksporterom pozyskiwanie nowych kontaktów handlowych.
Miniony rok 2015 był rekordowy dla Polski w eksporcie kurczaków, bo USA ograniczyło swoją produkcję. To była dobra koniunktura na kurczaka. Za kg żywca kurczaka płacono 3,5 zł a za kg indyka 6 zł, ale produkcja wtedy była mniejsza, co powodowało wyższą cenę w skupie. W 2016 r. już nie tak dobrze. Na początku tego roku w skupie nastąpił spadek cen a i USA odzyskuje powoli swoje rynki.
Według ekspertów MRiRW w II i III kwartale 2016 r. ceny skupu kurcząt brojlerów będą rosły. Będzie to wzrost sezonowy.
Konsumpcja w 2015 wzrastała, ponieważ ceny spadały i mięso drobiowe miało niższe ceny niż mięso wieprzowe. Jak podaje IERiGŻ-PIB, bilansowe spożycie mięsa drobiowego w 2015 r. wyniosło 29 kg na mieszkańca i było o 0,8 kg większe niż w 2014 r. Przewiduje się, że w 2016 r. spożycie odpowiednio wzrośnie o kolejne 0,5 kg.
Prognoza cen skupu do września 2016 r.
Według ekspertów MRiRW w II i III kwartale 2016 r. ceny skupu kurcząt brojlerów będą rosły. Będzie to wzrost sezonowy. Przyczyni się do tego wzrost popytu krajowego i zagranicznego. Najprawdopodobniej niska cena pozwalali rozwijać eksport do UE a oczekuje się, że i do Chin. Jednak ceny będą niskie przy dużej produkcji. Eksperci MRiRW szacują, że ceny kurcząt brojlerów w 2016 r. będą kształtować się w czerwcu 3,40–3,60 zł/kg a we wrześniu 3,40–3,70 zł/kg.
Ceny drobiu w ujęciu regionalnym
Średnie miesięczne ceny skupu kurcząt typu brojler wg regionów są lekko zróżnicowane. W marcu 2016 r., gdy przeciętna cena skupu dla Polski wynosiła 3,37 zł/kg najwyższą cenę zanotowano w regionie zachodnim – 3,50 zł/kg. W dalszej kolejności odpowiednio w regionach: płd-wsch. – 3,46 zł/kg, północnym – 3,40 zł/kg i centralnym – 3,36 zł/kg (tab. 1). Tylko w regionie centralnym od początku roku 2016 utrzymuje się najniższa cena skupu w porównaniu do innych regionów. Jest ona jednocześnie niższa od średniej ceny skupu w Polsce.
Północny: woj.: pomorskie, warmińsko-mazurskie, podlaskie, kujawsko -pomorskie | ||||
Centralny : woj.: mazowieckie, łódzkie | ||||
Południowo-Wschodni: woj.: lubelskie, świętokrzyskie, podkarpackie, małopolskie, śląskie | ||||
Zachodni: woj.: opolskie, dolnośląskie, wielkopolskie, lubuskie, zachodnio-pomorskie |
Notowania cen jaj (18–24.04.2016)
Najwyższy wzrost cen jaj klasy S – aż o 13,8%, spadek tylko w klasie M – o 4,3% (tab.2).
Wyszczególnienie | Cena w zł/100 szt. | Tygodniowa zmiana ceny w % | |||
17.04.2016 | 24.04.2016 | ||||
Jaja spożywcze klasy XL | 39,01 | 39,10 | 0,2 | ||
Jaja spożywcze klasy L | 33,13 | 34,00 | 2,6 | ||
Jaja spożywcze klasy M | 30,61 | 29,30 | -4,3 | ||
Jaja spożywcze klasy S | 26,01 | 29,60 | 13,8 |
Dane: Rynek jaj spożywczych, Nr 16/2016 28.04.2016, MRiRW. Badanie cen skupu i sprzedaży prowadzone jest na reprezentatywnej grupie.
Według FAPA średnie ceny sprzedaży jaj od 11 do 17 kwietnia w Polsce wynosiły 123,28 euro/100 kg i były wyższe od średniej ceny w Unii Europejskiej, która wynosiła 111,27 euro/100 kg. Byliśmy w grupie 13 (na 27) krajów Unii Europejskiej, gdzie kształtowały się ceny wyższe od średniej w UE. Najwyższa cena wystąpiła w Szwecji – 203,59 euro/100 kg a najniższa w Rumunii – 71,35 euro/100 kg.
Według FAPA średnie ceny sprzedaży jaj od 11 do 17 kwietnia w Polsce wynosiły 123,28 euro/100 kg i były wyższe od średniej ceny w Unii Europejskiej, która wynosiła 111,27 euro/100 kg.
Ceny wieprzowiny (17.04.2016 r.)
Według FAPA cena referencyjna (jest uśrednią ceną dla poszczególnych krajów z ważniejszych rynków i klas zwierząt) wieprzowiny kl E (wp) wynosiła w Polsce 126,5 euro/100 kg, przy miesięcznym spadku ceny o 5,9%. Natomiast średnia cena w Unii Europejskiej wyniosła 127,14 euro/10 kg przy spadku miesięcznym 2,2%. Najwyższa cena wieprzowiny kl E (wp) spośród państw Unii Europejskiej była w Szwecji 184,81 euro/100 kg (gdzie nastąpił wzrost ceny przez miesiąc o 1,7%), a najniższa w Belgii 109,60 euro/100 kg (gdzie nastąpił spadek ceny przez miesiąc o 4,2%) W 16 (na 27) krajów Unii Europejskiej nastąpił spadek cen wieprzowiny klasy E wp w przeciągu miesiąca. Nadprodukcja mięsa w Unii Europejskiej wymusza konieczność dla Polski szukania nowych rynków zbytu. Japonia najprawdopodobniej otworzy swój rynek przed wakacjami wieprzowiny do Chin.