Jak prawidłowo poić bydło?

Aby produkcja mleka utrzymywała się na wysokim poziomie, należy nie tylko właściwie karmić, ale też odpowiednio poić bydło. Niedobór wody może mieć poważne konsekwencje zdrowotne, a ilość podawanych płynów zależy od wielu czynników. O czym należy więc pamiętać, by pojenie bydła odbyło się bez błędów?

Krowy potrzebują różnych ilości wody w zależności od wieku, okresu laktacji, intensywności produkcji w danym gospodarstwie. Jest też oczywiste, że latem podczas dużych upałów, zapotrzebowanie zwierząt na wodę znacznie rośnie. Cielęta w pierwszym miesiącu życia potrzebują ok. 5–8 l wody. Krowy w szczycie laktacji potrzebują ok. 50–120 l, natomiast zapotrzebowanie na wodę krów zasuszonych zwykle nie przekracza 50 l dziennie.

jak poić bydło

Najlepsze są poidła stale zaopatrzone w świeżą wodę o odpowiedniej temperaturze. Zwierzęta piją wtedy tyle, ile akurat potrzebują, co przekłada się też na zwiększone pobieranie paszy.

W jaki sposób poić bydło?

Niewskazane jest pojenie jednorazowe, gdyż krowy pobierają wtedy dużo mniej wody niż wtedy, gdy mają do niej zapewniony stały dostęp. Najlepsze są poidła stale zaopatrzone w świeżą wodę o odpowiedniej temperaturze. Zwierzęta piją wtedy tyle, ile akurat potrzebują, co przekłada się też na zwiększone pobieranie paszy. Stały dostęp do wody jest więc bardziej opłacalny z punktu widzenia ekonomiki produkcji. Trzeba również pamiętać, że dostęp do wody powinny mieć zarówno krowy przebywające w oborze, jak i wypasane na pastwisku.

Trzeba również pamiętać, że równie ważna, co ilość wody, jest też jej jakość. Nie może pochodzić z niesprawdzonych źródeł, zanieczyszczonych zbiorników wodnych czy studni, z których woda nie była badana. Zanieczyszczona woda może bowiem powodować sporo dolegliwości zdrowotnych i obniżać wydajność mleczną w gospodarstwie. Na przykład woda zanieczyszczona azotanami i azotynami pochodzącymi z nawozów może powodować silne zatrucia u krów, których następstwem może być nawet ich padnięcie. Najlepiej, aby woda pochodziła z ujęcia wodociągowego. Powinna być bez zapachu, smaku i koloru, a jej odczyn powinien być zasadowy.

 

Zobacz koniecznie:

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 2 / 5. Liczba głosów 1

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *