Jak przechowywać sałatę?

Do przechowywania, jak również do dłuższego transportu kieruje się sałatę o główkach świeżych i zdrowych, czyli bez objawów gnicia lub zwiędnięcia. Jak przechowywać sałatę, aby nie straciła na jakości?

W okresie wegetacji należy prowadzić regularną ochronę plantacji przed chorobami i szkodnikami oraz dbać o właściwe odżywianie roślin. Istotny jest zwłaszcza wapń, gdyż główki z objawami niedoboru wapnia (tipburn) nie nadają się do przechowywania.

Reklama

Zbiory sałaty

Tak naprawdę prawidłowe przechowywanie sałaty zaczyna się już od jej zbioru. Sałata powinna być zbierana podczas suchej pogody, a w czasie upalnego lata w chłodniejszej porze dnia. Zbiór należy przeprowadzać starannie, aby nie uszkodzić mechanicznie główek. W czasie zbioru wycina się główki, tuż pod nasadą liści zewnętrznych. Po zbiorze sałata bardzo szybko traci wartość handlową, dlatego też na polu należy główki zabezpieczyć przed promieniowaniem słonecznym. Po przewiezieniu do miejsca składowania jak najszybciej trzeba je schłodzić, przynajmniej do poziomu 4–5°C.

Schładzanie sałaty

Czy temperatura gra ważną rolę w tym, jak przechowywać sałatę? Owszem! Obniżenie temperatury powoduje spowolnienie intensywności oddychania sałaty i zahamowanie innych procesów życiowych. Najszybciej można obniżyć temperaturę w główkach sałaty stosując schładzanie próżniowe. Wymaga to jednak wyposażenia gospodarstwa w gazoszczelne kontenery. Podczas schładzania wypompowuje się z nich powietrze i doprowadza do obniżenia ciśnienia oraz punktu wrzenia wody. W takich warunkach woda znajdująca się na powierzchni produktu szybko wyparowuje i w ten sposób następuje jego schładzanie.

Przy braku możliwości próżniowego schładzania, można schłodzić sałatę umieszczając ją w komorze chłodniczej, w temperaturze około 0°C. Proces schładzania w tych warunkach odbywa się jednak wolniej. W komorach chłodniczych, schładzanie sałaty można przyspieszyć stosując wymuszoną cyrkulację chłodnego powietrza. Polega to na umieszczeniu warzyw w specjalnym tunelu, przez który tłoczy się zimne powietrze za pomocą wentylatora. Natomiast w celu nawilżenia powietrza, pomiędzy wentylator a schładzany towar wprowadza się strumień spadającej lodowatej wody. Powietrze przepływając przez strumień nawilża się, po czym przepływa przez schładzany produkt. Przy braku możliwości chłodniczego schłodzenia sałaty, przechowywanie sałaty powinno odbywać się w możliwie chłodnym miejscu, zabezpieczone przed więdnięciem.

Więcej informacji na temat uprawy, zbiorów oraz przechowywania warzyw różnych gatunków znajdziesz w dziale: warzywa polowe.

Jak przechowywać sałatę?

Przechowywanie sałaty przyniesie najlepsze skutki w temperaturze 0°C i przy wilgotności względnej powietrza 98–99 %. W czasie przechowywania nie należy dopuścić do spadku temperatury poniżej 0°C, aby nie spowodować przemarznięcia główek. Przemarznięte liście stają się wodniste i przezroczyste, a po odtajaniu śluzowacieją i nie nadają się do spożycia.

Dobrym pomysłem będzie też przechowywanie sałaty w komorach chłodniczych. Bowiem pozwalają one na utrzymanie odpowiednich warunków (niskiej temperatury i wysokiej wilgotności). Sałatę zwykle pakuje się do skrzynek lub kartonów, które następnie ustawia się w formie ładunków paletowych. Często ładunki paletowe owija się folią typu stretch. Również w czasie dłuższego transportu sałaty należy utrzymywać niską temperaturę. Dlatego też powinno się przewozić sałatę w schładzanych kontenerach lub schładzanych naczepach samochodowych.

Poleca się przechowywanie sałaty w kontrolowanej atmosferze zawierającej 3% CO2 – 1% O2 lub 0% CO2 – 3% O2. Niski poziom tlenu w atmosferze zmniejsza intensywność oddychania i tym samym opóźnia proces starzenia się sałaty. Sałata jest bardzo wrażliwa na działanie etylenu i dlatego złym pomysłem jest przechowywanie sałaty w jednej komorze z owocami lub gatunkami warzyw wydzielającymi etylen. Etylen przyspiesza starzenie się sałaty i powoduje powstawanie czerwono-brązowych plam na zewnętrznych liściach i ogonkach liściowych sałaty.

Czytaj również: Przechowywanie kapusty głowiastej. Jak to dobrze zrobić?

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *