Jak przezimowały uprawy? – stan roślin na poletkach BASF

O stan ozimin martwią się rolnicy na terenie całego kraju. My przyjrzeliśmy się, jak przezimowały uprawy na poletkach doświadczalnych przy Centrum Kompetencji BASF w Pągowie w woj. opolskim. Z wizytą byliśmy 14 marca.

Poletka doświadczalne BASF w Pągowie znajdują się w woj. opolskim w pow. namysłowskim. Poletka zostały założone na kompleksie pszennym bardzo dobrym (klasa II a). Zeszłoroczne opady pojawiające się w tym rejonie od końca czerwca do sierpnia uzupełniły braki wody. Niewątpliwie miało to istotne znaczenie przy szybkich i wyrównanych wschodach rzepaku ozimego.

Uprawy rzepaku przezimowały w 100%

jak przezimowały uprawy rzepaku?

Duża wilgotność gleby miała wpływ na wyrównane wschody rzepaku jesienią i dobre formowanie rozety.

Uprawa gleby i siew rzepaku wykonane zostały 30 sierpnia. Dzień wcześniej zastosowano fosforan amonu (P:N 46-18) w dawce 150 kg/ha oraz Korn Kali (K-MgO-Na-SO3 40-6-3-12) w ilości 300 kg/ha, a także mikroelementy. Roślina w fazie 4–5 liści przezimowała w 100%, dzięki optymalnemu rozwojowi roślin jesienią, zabiegom fungicydowym oraz występującej okrywie śnieżnej. Wiosną, 6 marca, rozsiana została saletra amonowa (96 kg N/ha) oraz Polifiska NPK(S) 6-20-30-(7) w dawce 300 kg/ha. Duże znaczenie dla wzmocnienia roślin rzepaku miało zastosowanie fungicydu z funkcją regulatora wzrostu Caryx 240 SL – zastymulował on rozwój systemu korzeniowego.

Jak przezimowały uprawy pszenicy ozimej i pszenżyta ozimego?

jak przezimowały uprawy zbożowe?

Końcówki liści pszenicy, które wystawały ponad okrywę śnieżną, są zabielone.

Bardzo dobrze przezimowały również pszenica ozima oraz pszenżyto ozime, pomimo późnych zasiewów. Intensywne opady deszczu występujące jesienią spowodowały opóźnienie siewu, który miał miejsce 18 października. W efekcie rośliny przeszły w stan spoczynku zimowego we wczesnej fazie rozwojowej (3–4 liści – BBCH 13–14). Siew poprzedzony był orką siewną, zaś nawożenie wykonano pod koniec sierpnia: 250 kg/ha Korn Kali oraz Polidap (P:N 46-18) – 100 kg/ha. Wiosną rośliny zasilone zostały saletrą amonową (64 kg N/ha).

jak przezimowała pszenica

Pszenica dobrze zniosła zimę. Obecnie jest w fazie 3–4 liści.

W tym przypadku również dobrą kondycję roślin po zimie należy zawdzięczać okrywie śnieżnej, choć na liściach wyraźnie widoczne są zbielałe końcówki, które wystawały ponad warstwą śniegu. System korzeniowy zbóż jest dobrze rozwinięty.

Jęczmień przezimował, ale…

Kondycja jęczmienia ozimego jest bardziej niepokojąca. Z uwagi na późny termin uprawy i siewu (ten sam co w przypadku pszenicy) nie zdążył on dobrze rozwinąć się jesienią. Wegetację zakończył w fazie zaledwie 2–3 liści (BBCH 12–13). Niestety, brak krzewienia jesienią niewątpliwie odbije się w plonie. Niskie temperatury, pomimo występowania okrywy śnieżnej, wpłynęły na pogorszenie kondycji roślin wczesną wiosną. Mimo to test przezimowania rośliny przeszły bardzo dobrze. W tym momencie ważne jest odpowiednie zasilenie roślin.

w jakim stanie jest pszenica na poletkach BASF

Rośliny jęczmienia są bardzo słabe. Zimowały w fazie 2–3 liści. Ich system korzeniowy jest jednak dobrze rozwinięty.

Warto zaznaczyć, że opisywane poletka położone są w rejonie, gdzie rośliny przezimowały relatywnie dobrze. W wielu miejscach w kraju, zwłaszcza tam, gdzie okrywa śnieżna była niewystarczająca, sytuacja jest znacznie gorsza. Niektóre uprawy mogą wręcz wymagać przeorania i ponownego siewu.

 

Zobacz również: Przezimowanie rzepaku: jak ocenić stan roślin?

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Prezentowane informacje w zakresie środków ochrony roślin zawarte w serwisie www.agrofakt.pl nie zawierają pełnej treści etykiet-instrukcji stosowania. Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *