Jak wzbogacić kompost i jak go stosować?
Kompost można produkować w gospodarstwie z odpadów organicznych. Może też pochodzić z kompostowni komunalnych. To drugie źródło będzie miało coraz większe znaczenie, ponieważ zwiększa się ilość zbieranych odpadów organicznych. Jak wzbogacić kompost i kiedy go stosować?
Kompost to nawóz powstały z rozkładu materii organicznej w warunkach tlenowych za sprawą licznych mikroorganizmów. Najpowszechniej jest on wykorzystywany w amatorskiej uprawie roślin. Od pewnego czasu bogate źródło składników pokarmowych i próchnicy dostrzegają w nim także profesjonalni rolnicy, w tym sadownicy. Dodać trzeba, że uzyskanie „dojrzałego” kompostu można przyspieszyć, poprzez dodawanie do składowanych resztek mikroelementów oferowanych na rynku w specjalnych preparatach handlowych. Wprowadzenie tak uzyskanego kompostu zwiększa i wzbogaca glebę w pożyteczne mikroorganizmy.
Spis treści
Zawartość składników w kompoście
Zawartość makroskładników w świeżej masie kompostu wynosi przeciętnie (kg/t św.m.):
- N (azot) — 1,0−2,5;
- P (fosfor) — 0,1−0,5;
- K (potas) — 1,0−2,0;
- Mg (magnez) — 0,3−0,6;
- Ca (wapń) — 0,5−3,5.
Może ona być znacznie zróżnicowana w zależności od materiału, który jest kompostowany. Jak można zauważyć w tabeli, w zależności od źródła pochodzenia i terminu pobierania próby kompostu może występować bardzo duże zróżnicowanie zawartości poszczególnych składników pokarmowych.
Tabela 1. Zawartość składników pokarmowych w różnych kompostach (różne źródła)
Kompost gospodarski
Komposty gospodarskie zawierają średnio [% s.m.]:
- 0,5% N (zakres 0,43–0,76%),
- 0,13% P (0,08–0,15%),
- 0,29% K (0,26–0,3%).
Kompost działa krócej niż obornik, ale znacznie szybciej. Można go stosować wiosną. Nie wymaga przyorania, a jedynie wymieszania z glebą np. kultywatorem lub innymi maszynami. Dawki kompostu mogą być wysokie, 40,0–60,0 t/ha.
Na glebach bardzo lekkich warto go stosować w celu zwiększenia retencji wodnej, a na bardzo ciężkich — w celu poprawy ich struktury.
W przypadku drzew i krzewów można kompost przyorać, żeby w ten sposób wymieszać go z glebą i wprowadzić tam, gdzie będą korzenie. Przy uprawie truskawek lub poziomek wystarczy wmieszanie kultywatorem. W nowo zakładanych sadach kompost można stosować pasowo/rzędowo, co daje znaczne oszczędności.
Orientacyjne wykorzystanie składników pokarmowych z kompostu w pierwszym roku jest następujące:
- N 30−50%;
- P 50−60%;
- K 60−80%;
- Mg 100%;
- Ca 100%;
- mikroskładniki 50%.
Nawożenie organiczne (kompostem) może być stosowane w rosnącym sadzie. Nawozy rozrzucamy wiosną w rzędach drzew i mieszamy płytko z glebą za pomocą mulczera podczas zwalczania chwastów. Dawka dobrze przefermentowanego obornika powinna wynosić 2,0–3,0 kg·m-2 gleby, a kompostu 3,0–4,0 kg·m-2 w rzędach roślin. Najlepiej stosować nawozy organiczne w kwietniu przed ruszeniem wegetacji przed spulchnianiem gleby po zimie, żeby wymieszać je z glebą. Obornik można stosować, co 2–3 lata, a kompost — corocznie. Jeśli chodzi o kompost, jego cena waha się obecnie (lipiec 2022 r.) od 200,0 zł do 300,0 zł za tonę.
Obserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!