Jak sypały zboża w 2016 według GUS?

Lipiec i sierpień to miesiące, które upływają pod znakiem żniw. Najważniejszy jest plon. Warto przy tej okazji zwrócić uwagę na to, jakie były plony zbóż w ubiegłym roku. Dane GUS pozwolą nam porównać średnie tegoroczne plony do tych z roku ubiegłego. Jak sypały zboża w 2016 według GUS?

Wielkopolskie i lubelskie liderami

Zgodnie z danymi GUS w 2016 roku największymi zbiorami cechowały się województwa wielkopolskie (ponad 4,5 mln ton) oraz lubelskie (3,3 mln t). Najniższą produkcję zboża odnotowano w województwach: świętokrzyskim, lubuskim, śląskim, małopolskim oraz podkarpackim – poniżej miliona ton. Ogólna produkcja w skali kraju była w ubiegłym roku wyższa, aniżeli w 2015 roku, o 0,6 mln ton i wyniosła 25,3 mln ton. Warto zwrócić uwagę, że udział zbiorów zbóż ozimych w tych danych wynosi ponad 65% – reszta to formy jare.

W 11 województwach odnotowano wzrost produkcji ziarna – największy na Ziemi Lubuskiej oraz Opolszczyźnie. Nieco mniejszy plon niż rok wcześnie odnotowano na północy Polski – słabiej było w województwach pomorskim oraz zachodnio – pomorskim. Które województwa znalazły się w czołówce jeśli idzie o produkcję zbóż?

Należy jednak zaznaczyć, że na średni plon w kraju złożyło się wiele czynników – różne warunki pogodowe w regionach, rodzaje gleby i wiele innych.

Pszenica:

  • lubelskie (1547,4 tys t)
  • dolnośląskie (1515,5 tys t)
  • wielkopolskie (1020,1 tys t)

Żyto:

  • wielkopolskie (460,7 tys t)
  • mazowieckie (325,8 tys t)

Jęczmień (ogółem):

  • wielkopolskie (499,6 tys t)

Owies:

  • mazowieckie (237,7 tys t)
  • lubelskie (181,3 tys t)

Pszenżyto (ogółem):

  • wielkopolskie (980,2 tys t)
  • mazowieckie (680,8 tys t)
  • lubelskie (511,1 tys t)

Jaki sypały zboża w 2016? 

Średni plon pszenicy ozimej w skali kraju wyniósł 47,2 dt/ha. Pszenica jara plonowała w skali całej Polski na średnim poziomie 38,3 dt. Zgodnie z danymi GUS żyto dało średni plon oscylujący w graniach 28,9 dt/ha. Jęczmień ozimy pozwalał w skali ogólnopolskiej na uzyskanie plonu na poziomie 44,6 dt/ha, a jary 35,8 dt/ha. Owies plonował na zbliżonym poziomie do żyta, a pszenżyto ozime dało plon nieco ponad 37 dt/ha. Należy jednak zaznaczyć, że na średni plon w kraju złożyło się wiele czynników – różne warunki pogodowe w regionach, rodzaje gleby i wiele innych. Średni plon to również różne sposoby gospodarowania. Wynik zaniżają te, gdzie produkcja jest najmniej intensywna. 

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *