Jak sypały zboża w 2016 według GUS?

Jak sypały zboża w 2016 według GUS?

W ubiegłym roku średni plon zbóż nie był imponujący. Jak będzie w tym sezonie?

Lipiec i sierpień to miesiące, które upływają pod znakiem żniw. Najważniejszy jest plon. Warto przy tej okazji zwrócić uwagę na to, jakie były plony zbóż w ubiegłym roku. Dane GUS pozwolą nam porównać średnie tegoroczne plony do tych z roku ubiegłego. Jak sypały zboża w 2016 według GUS?

Wielkopolskie i lubelskie liderami

Zgodnie z danymi GUS w 2016 roku największymi zbiorami cechowały się województwa wielkopolskie (ponad 4,5 mln ton) oraz lubelskie (3,3 mln t). Najniższą produkcję zboża odnotowano w województwach: świętokrzyskim, lubuskim, śląskim, małopolskim oraz podkarpackim – poniżej miliona ton. Ogólna produkcja w skali kraju była w ubiegłym roku wyższa, aniżeli w 2015 roku, o 0,6 mln ton i wyniosła 25,3 mln ton. Warto zwrócić uwagę, że udział zbiorów zbóż ozimych w tych danych wynosi ponad 65% – reszta to formy jare.

W 11 województwach odnotowano wzrost produkcji ziarna – największy na Ziemi Lubuskiej oraz Opolszczyźnie. Nieco mniejszy plon niż rok wcześnie odnotowano na północy Polski – słabiej było w województwach pomorskim oraz zachodnio – pomorskim. Które województwa znalazły się w czołówce jeśli idzie o produkcję zbóż?

Należy jednak zaznaczyć, że na średni plon w kraju złożyło się wiele czynników – różne warunki pogodowe w regionach, rodzaje gleby i wiele innych.

Pszenica:

  • lubelskie (1547,4 tys t)
  • dolnośląskie (1515,5 tys t)
  • wielkopolskie (1020,1 tys t)

Żyto:

  • wielkopolskie (460,7 tys t)
  • mazowieckie (325,8 tys t)

Jęczmień (ogółem):

  • wielkopolskie (499,6 tys t)

Owies:

  • mazowieckie (237,7 tys t)
  • lubelskie (181,3 tys t)

Pszenżyto (ogółem):

  • wielkopolskie (980,2 tys t)
  • mazowieckie (680,8 tys t)
  • lubelskie (511,1 tys t)

Jaki sypały zboża w 2016? 

Średni plon pszenicy ozimej w skali kraju wyniósł 47,2 dt/ha. Pszenica jara plonowała w skali całej Polski na średnim poziomie 38,3 dt. Zgodnie z danymi GUS żyto dało średni plon oscylujący w graniach 28,9 dt/ha. Jęczmień ozimy pozwalał w skali ogólnopolskiej na uzyskanie plonu na poziomie 44,6 dt/ha, a jary 35,8 dt/ha. Owies plonował na zbliżonym poziomie do żyta, a pszenżyto ozime dało plon nieco ponad 37 dt/ha. Należy jednak zaznaczyć, że na średni plon w kraju złożyło się wiele czynników – różne warunki pogodowe w regionach, rodzaje gleby i wiele innych. Średni plon to również różne sposoby gospodarowania. Wynik zaniżają te, gdzie produkcja jest najmniej intensywna. 

Jak opóźniony siew pszenicy wpływa na uprawę? [WYWIAD]

Co zrobić, gdy siew się opóźni? Posłuchaj rad eksperta ds. nasiennictwa!

13 września 2018

Jaka jest optymalna norma wysiewu? [WYWIAD]

Jak śmieje się ekspert ds. nasiennictwa, roślina nie ma kalendarza. Jak zapewnić jej prawidłowy rozwój?

15 września 2018

Dobór odmian pszenicy dopasowany do terminu siewu i przedplonu

Termin siewu jest jednym z najważniejszych czynników mających wpływ na uprawę. Ważny jest też przedplon. Oba czynniki powinny mieć wpływ na wybór odmian,

9 września 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close