Jak uprawiać brokuły i uzyskać nawet dwa plony w roku?

Jak uprawiać brokuły i uzyskać nawet dwa plony w roku?

Brokuły lubią stałą wilgotność dla szybkiego wzrostu i wytwarzania dobrych róż. Organiczna warstwa kompostu, drobno rozdrobnione liście likwiduj chwasty.

Brokuł to odporne warzywo, które rozwija się najlepiej w chłodnych porach roku. W warunkach krajowych w ciągu roku możliwe jest uzyskanie dwóch plonów (wiosną i jesienią), szczególnie przy ciągłej poprawie szybkości dojrzewania i tolerancji wyższych temperatur, które to czynniki wydłużają życie brokułów na inne pory roku, z wyjątkiem najgorętszych. Idealna róża brokuła będzie duża i będzie miała wiele bardzo szczelnie zamkniętych zielonych pąków. Ale jak uprawiać brokuły, żeby takie różyczki uzyskać?

Jak uprawiać brokuły? Na dobrej glebie…

Brokuł wymaga chłodnej pogody, pełnego słońca, wody i żyznej ziemi. Brokuły należy sadzić w miejscach, gdzie będą nasłonecznione minimum 6 godzin dziennie i będą miały żyzną, dobrze zdrenowaną i wilgotną glebę, bogatą w materię organiczną.

Dla dobrego rozwoju roślin należy zastosować różnorodne nawozy mineralne bogate w związki azotu lub przekompostowany obornik. Można także zastosować według wskazań na opakowaniu granulowany nawóz organiczny lub nawozy mineralne stopniowo uwalniające składniki odżywcze.

Staranna uprawa to klucz

– Brokuły sadzę w odległości ok. 45 cm od siebie – mówi Kazimierz Olejniczak uprawiający brokuły w woj. Mazowieckim. – W przypadku sadzenia rzędowego, rzędy należy rozmieścić co 60 cm, by zapewnić sobie wystarczająco dużo miejsca na swobodne przechodzenie wzdłuż upraw, ale w rzędzie można sadzić rośliny jedna obok drugiej dla zminimalizowania straty przestrzeni.

sadzenie brokuła

Brokuł wymaga starannej uprawy i odpowiedniego rozmieszczenia w glebie

Brokuły lubią stałą wilgotność dla szybkiego wzrostu i wytwarzania dobrych róż. Organiczna warstwa kompostu, drobno rozdrobnione liście lub kora zapewnią właściwe warunki temperaturowe i wilgotnościowe oraz wyeliminują chwasty. Gdy jest chłodniej – przeciwnie – może okazać się konieczne sadzenie wczesną wiosną z zastosowaniem czarnej plastikowej włókniny, co będzie sprzyjało większemu nagrzewaniu ziemi lub pozostawienie podłoża bez mulczowania – działanie promieni słonecznych spowoduje ogrzanie ziemi. Jak widać, nad tym, jak uprawiać brokuły, trzeba się dobrze zastanowić.

Odpowiednie podłoże i nawozy

– Jeżeli podłoże nie jest naturalnie zasobne w związki azotu wytwarzane w wyniku intensywnej działalności dżdżownic oraz regularnego dostarczania nawozów organicznych, bogatych w azot, należy zastosować ponowne nawożenie nawozami płynnymi, jak np. emulsja rybna – podkreśla Marek Badowski z woj. łódzkiego. – Dzięki temu będzie stymulowany rozwój nowych liści oraz kontynuowane dokarmianie substancjami płynnymi do momentu, gdy główki brokuła będą gotowe do zbiorów.

Oczywiście to, jak uprawiać brokuły, jaki powinien być poziom nawożenia mineralnego, zależy od wyników analizy gleby. Wszystko trzeba planować na ich podstawie.

– Na mojej plantacji dawki składników pokarmowych jakie dostaje brokuł to: 120-140 mg azotu, 60-80 mg fosforu, 180-200 mg potasu, 60-70 mg magnezu i 1000-1500 mg wapnia na 1 litr nawozu – wylicza Andrzej Piotrowski z woj. Małopolskiego. Brokuły są bardzo wrażliwe na niedobór molibdenu i boru w glebie. Brak molibdenu powoduje tzw. biczykowatość (redukcję blaszki liściowej) oraz zahamowanie wiązania się róż. Niedobór boru objawia się występowaniem pustych przestrzeni, brązowieniem pąków kwiatowych lub całkowitą deformacją stożka wzrostu.

Temperatura często niszczy róże

Róże brokuła są wrażliwe na temperaturę.

Trzeba uważać, by sadzonki nie były wystawione na działanie temperatury poniżej 5˚C przez 1-2 tygodnie, szkodliwe działanie chłodu powoduje zbyt wczesne tworzenie róży brokuła. Z drugiej strony, jeżeli roślina zostanie posadzona zbyt późno, a trafią się gorące dni, spowoduje to także zbyt wczesne kwitnienie, dlatego tak ważne jest przestrzeganie optymalnego terminu sadzenia. Kazimierz Olejniczak

Optymalna temperatura sadzenia dla brokułów waha się pomiędzy 18 a 26˚C. Do głównych owadów powodujących szkody omawianych roślin należą szkodniki kapusty, w tym śmietka kapuściana, a także mszyce i pchełki (chrząszcze z rodziny stonkowatych). Do chorób brokułów zalicza się zgorzel siewek kapustnych, czarną zgniliznę korzenia, kiłę kapuścianą.

Kiedy zbierać i magazynować

Od momentu rozpoczęcia formowania róż kwiatowych w środku rośliny należy kontrolować jej wzrost każdego dnia.

jak uprawiać brokuły

Od momentu rozpoczęcia formowania róż kwiatowych w środku rośliny należy kontrolować jej wzrost każdego dnia.

– Zbiory brokułów przypadają na czas, gdy małe pąki kwiatów są szczelnie zamknięte – tłumaczy Zygmunt Rojewski z woj. Kujawsko-Pomorskiego. – Jeżeli pąki kwiatowe zaczynają pęcznieć lub płatki kwiatów żółkną, trzeba odciąć różę od łodygi rośliny (nieważne jak jest mała), ponieważ otwarte pąki mają mączystą strukturę. Po odcięciu głównej róży, należy pozostawić roślinę, aby mogły się rozwinąć pędy boczne w kątach liści.

W miejscach, gdzie wiosną szybko temperatury osiągają wyższe wartości, róże brokułów są często lepsze na jesieni niż na wiosnę. Dlatego w zależności od miejsca wskazówki, jak uprawiać brokuły, mogą się różnić. W przypadku, kiedy wiosna jest cieplejsza od jesieni, można spróbować więc późniejszej uprawy, by rośliny mogły wytworzyć większe róże. Zaleca się wtedy sadzenie roślin późnym latem.

Wreszcie kluczowe jest w jaki sposób plantatorzy rozpoznają, czy brokuły są gotowe do zbiorów.

– Zbiory brokułów rozpoczynam wtedy, gdy poszczególne pąki róż rośliny są wielkości łepka od szpilki, ciemnozielone i ścisło zamknięte – opisuje Badowski. – Jeżeli zaczynają się ukazywać żółte płatki kwiatowe, róża brokuła utraciła najwyższą jakość. Po uprawie pewnych odmian przez kilka sezonów wegetacyjnych, można stwierdzić potencjalny rozwój róży poszczególnych odmian brokułów. Rozmiar róży zależy od lokalizacji uprawy, odmiany, pory roku i nawożenia. Większość brokułów z własnej uprawy osiąga róże o średnicy 8-15 cm.

 

Opłacalność hodowli nasion w Polsce. Jaka jest?

Czy hodowla nasion jest opłacalnym biznesem? Poznaj realia firm hodowlanych.

13 października 2018

Uprawa dyni. Jakie wyzwania stoją przed plantatorami?

Powierzchnia uprawy dyni z roku na rok rośnie, gdyż warzywo to coraz chętniej jest kupowane przez polskich konsumentów. Ciągle jednak nie przekracza 1 % ogólnej uprawy warzyw.

15 października 2018

Przyszłość polskiej hodowli roślin – zadania instytucji

Jakie działania powinny podjąć najważniejsze instytucje, żeby poprawić stan polskiej hodowli roślin?

18 października 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close