Jak wygląda rynek buraków cukrowych?

Jak wygląda rynek buraków cukrowych?

Ostatnie lata pełne było obaw o to jak wyglądać będzie sytuacja na rynku buraka cukrowego. Dziś mamy już pierwsze odpowiedzi na te pytania.

Zmiany na rynku cukrowym budziły sporo emocji. Jak dziś wygląda rynek buraków cukrowych? Jaka jest jego sytuacja na tle innych krajów?

Polska trzecia w Europie

rynek buraków cukrowych

Rynek buraków cukrowych w Polsce stanowi o europejskiej sile produkcyjnej

Nasz kraj jest jednym z największych producentów cukru w Unii Europejskiej. Dane wskazują, że zajmujemy trzecie miejsce pod względem produkcji spośród krajów Wspólnoty. Nasza roczna produkcja oscyluje w granicach 2 mln ton. Wyprzedzają nas Francuzi (produkcja na poziomie ok 4,2 mln ton) oraz Niemcy (ok 3,6 mln ton). Poza Wspólnotą do dużych producentów cukru w Europie zaliczają się również Turcja, Rosja i Ukraina. Na świecie z kolei – Egipt oraz Stany Zjednoczone.

Ponad 30 tysięcy plantatorów

Z pewnością wpływ na to ma m.in. fakt, że gospodarstwa zajmujące się burakami cukrowymi są większe aniżeli miało to miejsce jeszcze kilka lat temu, a produkcja w nich prowadzona jest bardziej intensywna.

W Polsce buraki cukrowe do dalszej produkcji cukru dostarcza 34 tysiące gospodarstw. Ważny jest zauważalny od kilku lat trend wzrostu areału gospodarstw, które zajmują się uprawą buraków cukrowych.

Przypomnijmy, że najważniejsze zmiany na rynku cukrowniczym związane są z wprowadzeniem kwotowania. Jak się jednak okazuje nasza krajowa produkcja radzi sobie całkiem nieźle. Z pewnością wpływ na to ma m.in. fakt, że gospodarstwa zajmujące się burakami cukrowymi są większe aniżeli miało to miejsce jeszcze kilka lat temu, a produkcja w nich jest intensywniejsza.

Zaprawy neonikotynoidowe w burakach dozwolone

Ochrona plantacji buraków cukrowych będzie łatwiejsza. Ministerstwo Rolnictwa zezwoliło na stosowanie zapraw neonikotynoidowych.

16 grudnia 2018

Kalkulacja uprawy buraka cukrowego – czy to ma sens?

Zamrożone ceny skupu i słaba motywacja ekonomiczna – "lojalka" sprawiają, że rolnicy zastanawiają się, czy warto kontynuować uprawy

4 grudnia 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close