Jak zostać serowarem?

Sery są pyszne i dodatkowo osiągają dobre ceny. Ale jak zostać serowarem? – Na przykład biorąc udział w szkoleniach, organizowanych przez ODR-y. Zapraszamy na relację z jednego z nich.

Warsztaty „Innowacje w dolnośląskim serowarstwie” zorganizował Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Kilkunastu uczestników przez 3 dni pracowało pod okiem serowara z Krzeszowa –  Sylwestra Wańczyka.

Ricotta i feta

Serowar - jak nim zostać? Na przykład na warsztatach.

fot. DODR

warsztaty serowarskie

Pierwszy dzień warsztatów upłynął na produkcji sera gouda na bazie krowiego mleka oraz sera fety. Odpowiednia wielkość ziaren, czas mieszania, krojenie w słupki, a wszystko to pod bacznym okiem właściciela serowarni. Sery obracano w formach w wymaganych odstępach czasu, a z pozostałej serwatki uczestnicy przygotowali ricottę. Oprócz zajęć praktycznych, warsztaty składały się także z części teoretycznej. Bo aby wyprodukować dobry ser, trzeba mieć i wiedzę, i umiejętności na temat wymagającej sztuki serowarskiej.

Jogurtowe wariacje i sery podpuszczkowe

 

sery

fot. DODR

Sery zrobione przez uczestników szkolenia

Podczas warsztatów odbyły się także jogurtowe wariacje. Każdy przyszły serowar miał za zadanie przygotowanie ośmiu rodzajów jogurtów, o różnej zawartości dodanych kultur bakterii i rodzaju wykorzystanego mleka. W kolejnych dniach przygotowywano sery kwasowo-podpuszczkowe i podpuszczkowe z niepasteryzowanego mleka, ser górski sudecki. Rozpoznawano też różnice w konsystencji, smaku i zapachu jogurtów wytworzonych pierwszego dnia.

Feta z fetą

deska serów

fot. DODR

deska lokalnych serów

Kluczem do sukcesu w sprzedaży regionalnej żywności jest budowanie lokalnej marki. Jest to możliwe dzięki współpracy lokalnych producentów, przedsiębiorców, restauratorów i organizacji. Aby pokazać uczestnikom warsztatów przykład takiej działalności, zorganizowano wizytę w restauracji Babinicz w Dworzysku w Szczawnie Zdroju. Wykorzystuje ona w swojej kuchni nie tylko produkty serowarskie z Wańczykówki, ale także specjały wytwarzane przez innych dolnośląskich producentów i rolników.

Lokalne serowarstwo ma przyszłość!

Deska serów własnego wyrobu to doskonały produkt w agroturystyce i gastronomii. Konkurencja też nie jest wielka, bo serowar to nadal niszowa specjalność. Zainteresowani? – Pytajcie o szkolenia serowarskie w ODR-ach, co jakiś czas odbywają się w różnych częściach kraju.

Źródło: Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

RGT JakuzziKup teraz 5% rabatu na nasiona rzepaku od 3 j.s. RGT Jakuzzi

Ceny owiec w Polsce

Ceny polskich owiec ciężkich rosną, podczas gdy średnie ceny w UE spadają!

18 czerwca 2019

Konopie – dobra oferta, dobre pieniądze

Uprawa tej rośliny daje szansę godziwego zarobku.

11 czerwca 2019

9 czerwca 2019