Jak zostać serowarem?

Sery są pyszne i dodatkowo osiągają dobre ceny. Ale jak zostać serowarem? – Na przykład biorąc udział w szkoleniach, organizowanych przez ODR-y. Zapraszamy na relację z jednego z nich.

Warsztaty „Innowacje w dolnośląskim serowarstwie” zorganizował Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Kilkunastu uczestników przez 3 dni pracowało pod okiem serowara z Krzeszowa –  Sylwestra Wańczyka.

Ricotta i feta

Serowar - jak nim zostać? Na przykład na warsztatach.

fot. DODR

warsztaty serowarskie

Pierwszy dzień warsztatów upłynął na produkcji sera gouda na bazie krowiego mleka oraz sera fety. Odpowiednia wielkość ziaren, czas mieszania, krojenie w słupki, a wszystko to pod bacznym okiem właściciela serowarni. Sery obracano w formach w wymaganych odstępach czasu, a z pozostałej serwatki uczestnicy przygotowali ricottę. Oprócz zajęć praktycznych, warsztaty składały się także z części teoretycznej. Bo aby wyprodukować dobry ser, trzeba mieć i wiedzę, i umiejętności na temat wymagającej sztuki serowarskiej.

Jogurtowe wariacje i sery podpuszczkowe

 

sery

fot. DODR

Sery zrobione przez uczestników szkolenia

Podczas warsztatów odbyły się także jogurtowe wariacje. Każdy przyszły serowar miał za zadanie przygotowanie ośmiu rodzajów jogurtów, o różnej zawartości dodanych kultur bakterii i rodzaju wykorzystanego mleka. W kolejnych dniach przygotowywano sery kwasowo-podpuszczkowe i podpuszczkowe z niepasteryzowanego mleka, ser górski sudecki. Rozpoznawano też różnice w konsystencji, smaku i zapachu jogurtów wytworzonych pierwszego dnia.

Feta z fetą

deska serów

fot. DODR

deska lokalnych serów

Kluczem do sukcesu w sprzedaży regionalnej żywności jest budowanie lokalnej marki. Jest to możliwe dzięki współpracy lokalnych producentów, przedsiębiorców, restauratorów i organizacji. Aby pokazać uczestnikom warsztatów przykład takiej działalności, zorganizowano wizytę w restauracji Babinicz w Dworzysku w Szczawnie Zdroju. Wykorzystuje ona w swojej kuchni nie tylko produkty serowarskie z Wańczykówki, ale także specjały wytwarzane przez innych dolnośląskich producentów i rolników.

Lokalne serowarstwo ma przyszłość!

Deska serów własnego wyrobu to doskonały produkt w agroturystyce i gastronomii. Konkurencja też nie jest wielka, bo serowar to nadal niszowa specjalność. Zainteresowani? – Pytajcie o szkolenia serowarskie w ODR-ach, co jakiś czas odbywają się w różnych częściach kraju.

Źródło: Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

Kup min. 3 j.s. RGT JakuzziKup teraz a czwartą dostaniesz za 1 zł netto!

Program świnia plus – hodowcy nie chcą dopłat?

Program świnia plus zakłada rekompensaty dla rolników za podnoszenie dobrostanu zwierząt. Jednak nie wszystkim się to podoba...

15 lipca 2019

Ceny wieprzowiny osiągną rekordowe poziomy?

Rozprzestrzeniający się ASF i malejące pogłowie trzody chlewnej w Chinach wywindują światowe ceny wieprzowiny do rekordowych poziomów?

28 czerwca 2019

Gołębie – hobby, na którym można zarobić niezłe pieniądze

Połączenie przyjemnego z pożytecznym, to najlepszy ze sposobów dorabiania w swoim gospodarstwie

17 czerwca 2019