Jak żywić krowy w sezonie zimowym?
Jak żywić krowy sezonie zimowym? Niskie temperatury wymagają zwiększonej pracy organizmu, a także powodują osłabienie odporności. Dawka pokarmowa powinna być więc bogata we wszystkie niezbędne składniki odżywcze.
W sezonie zimowym, bez względu na to, czy krowy przebywają na pastwisku, czy w oborze, należy szczególną uwagę zwrócić na ich prawidłowe żywienie.
Żywienie zimowe trwa od października do maja, gdy pastwisko nie dostarcza żadnych składników odżywczych. Z perspektywy hodowcy w zimie jest dużo łatwiej, jeśli chodzi o indywidualne żywienie zwierząt, dostosowane do ich potrzeb. Latem bywa to trudne, gdyż właściciel stada nie jest w stanie określić, jakie ilości zielonek zwierzęta przyjmują na pastwisku. Krowy, które wycieliły się w sezonie zimowym, gdy ich żywienie było ściśle określone, mają o wiele większą wydajność mleczną, a cały okres ich laktacji przebiega prawidłowo i bez zaburzeń.
Jak żywić krowy sezonie zimowym?
Zimowe żywienie bydła mlecznego powinno być oparte przede wszystkim na dobrej paszy objętościowej – kiszonkach, sianie oraz roślinach okopowych. Bardzo ważne jest utrzymywanie dawki pokarmowej na jednakowym poziomie odżywczym. Dzięki temu zapewnia się zwierzętom optymalną strawność podawanej paszy.
Kiszonki podawane w sezonie zimowym powinny być dwojakiego rodzaju – wysokobiałkowe i energetyczne. Spośród kiszonek wysokobiałkowych doskonale sprawdza się sianokiszonka w dawce 15–20 kg.
Spośród kiszonek o wysokiej zawartości węglowodanów doskonale sprawdzi się natomiast kiszonka z kukurydzy w ilości 15 kg oraz sianokiszonka w ilości 3–6 kg. Do tego warto włączyć rośliny okopowe lub wysłodki (np. buraczane), które poprawiają trawienie pasz treściwych o wysokiej zawartości białka. Warto również pamiętać o dodatkach paszowych, które uzupełnią codzienną dawkę pokarmowa o niezbędne witaminy oraz minerały.
Zobacz również: